Som en stjerne eksploderer koreakorneltræet i juni måned. Blomsterne ligner små stjerner – dog med fire takker – og selv i mørke lyser de op.


TEKST & FOTO: MARIANNE B . ANDERSEN

Jeg er så heldig, at vi i haven har hele tre forskellige slags, og det er virkelig en plante, som vi holder meget af, og som tiltrækker stor opmærksomhed, hvis vi får besøg.

Cornus kousa ’Wieting’s Select’

Det ældste træ står ved siden af rododendron og er plantet i surbundsbedet. Koreakornel kan godt lide den muldrige jord, og blomstringen falder ofte sammen med de sentblomstrende rododendron, så det er en god placering. Den står i fuld sol fra middag til aften, men befinder sig godt i morgenskyggen. Sorten hedder ’Wieting’s Select’ og er en udvalgt klon af arten Cornus kousa. Lige nu er blomsterne cremehvide med et tvist af limegrøn, og den fine pink kant gør den ekstra fin – synes jeg. Når blomsterne ældes, bliver de helt lyserøde.

Jeg vil tro, at planten er omkring 20 år gammel og når en højde på omkring tre meter, og de vandrette grene er vel også omkring de tre meter. Vi har aldrig beskåret den – højst fjernet et par døde smågrene.

Når blomstringen er ovre, så dannes mange kuglerunde røde bær – de er spiselige, men i frisk form smager de faktisk ikke godt. Jeg har endnu ikke forsøgt at sylte dem, men det siges at være en ok marmelade.

Cornus kousa ’Venus’

Det yngste træ er plantet for ca. tre år siden. Denne sort hedder ’Venus’ og har bemærkelsesværdigt store blomster – rent hvide. Koreakornel vokser temmelig langsomt, men netop ’Venus’ ser ud til at være mere livskraftig og vokser godt til. Vi har iblandet lidt plantemuld, da vi plantede ’Venus’, men den står i vores almindelige lerholdige havejord – altså ikke i surbund, som ’Wieting’s Select’.

Venus’ blomster er virkelig en show-stopper. De store bægerblade blafrer nærmest for vinden, og her står den sammen med slangeskæg og blærer sig lidt.

Cornus nuttellii

Cornus nuttellii

Den sidste koreakornel, som vi har i haven, er lidt af en specialitet. Cornus nuttallii er en anden art, og i modsætning til Cornus kousa, som kommer fra Japan og Korea, så stammer nuttallii fra det vestlige Nordamerika. Den kan kendes på, at den skulle danne hele seks svøbblade, men mit eksemplar ved stadig ikke, at det er tilfældet, for der er stadig fire!

Træet, som endnu er en stor busk, har jeg fået af en planteskolemand, som synes, den var interessant at dyrke. Den har kun ”boet” i haven i nogle år, så jeg er ikke helt sikker på, hvordan den arter sig, men indtil videre er det en køn opret busk med et stort antal små blomster.

Godt at vide

Koreakornel vokser langsomt og kan godt være lidt svære at få i gang i haven. Det er især, hvis planten ikke er så stor. Er de første år i haven tilmed kolde om vinteren, kan der gå lang tid, før planten har en vis størrelse.

Fuldt udvoksede bliver de omkring tre–fire meter høje og passer derfor ofte til de lidt mindre haver.

Koreakornel skal plantes på en lun og beskyttet plads i haven. Den vokser i almindelig havejord, men bør plantes i muldblandet jord. Den kan ligeledes vokse i surbundsbedet.

Placering i fuld sol eller halvskygge.

Hvis du beskærer planten, vil blomstringen udeblive. Fylder den for meget, så skær en enkelt gren af eller ind.

Oprindelse

Koreakornel stammer oprindeligt, som navnet antyder, fra Korea og Japan. Den tilhører kornelfamilien, der har mange hårdføre planter som medlemmer. Koreakornel hører til plantefamiliens storblomstrede arter. Blomsterne, der springer ud fra starten af juni måned, har svøbblade. Blomsterstanden er meget lille, men de fire omkringliggende svøbblade får de enkelte blomster til at se særdeles flotte ud, da de er placeret på fire-fem cm lange oprette blomsterstilke, som derved frembringer en hel sky af blomster. Blomstringen varer normalt ved i tre- fire uger, og farven på blomsten ændrer sig i takt med, at blomsterne ældes.

I august kan man være heldig at opleve de helt specielle røde frugter, som dannes af blomsterbunden. De er saftige og spiselige, men hvorvidt smagen er fortræffelig, skal man selv afgøre. Frugten bruges i Japan til at lave marmelade af.

Koreakornel får de flotteste høstfarver, mens man vinteren over må nyde den skulpturelle plante med de næsten vandrette grene. Først hen i maj måned springer koreakornel ud – det er et af havens sidst udsprungne træer sammen med tretorn og robinia.

Andre sorter

’China Girl’ (ø.tv)

Cremehvide 5-8 cm store svøbblade – i udspring limegrønne. Bliver 3-4 m høj

’Gold Star’ (ø. th)

Brogede blade. Hvide 5 cm store svøbblade. Bliver 3–4 m høj

’Satomi’ (n.tv)

Mørkrosa 4–5 cm store svøbblade. Bliver 1½-2 m høj

’Milky Way’ (n.th)

Hvide 5-6 cm store svøbblade. Bliver 3-4 m høj

 

Læs mere fra Marianne på haveglæder.dk og følg hende endelig på instagramprofilen @haveglæder.