Rabarber er skønne. Ikke mindst fordi det er noget af det første, vi kan høste fra haven. I det tidlige forår hungrer vi havemennesker nemlig efter noget, vi kan rive i derude – bogstaveligt talt. Så hvis man nu kunne rykke tidspunktet frem for denne festlige forårsaktivitet – bare en uge eller to, så vil det da være fantastisk. Og det kan man med rabarberklokker.
Du har nok set dem, når du har bladret gennem havebøger med engelske køkkenhaver eller set rapportager fra haver i cottagestilen. Her har de traditionelt indgået som en del af det faste grej, der har skullet sikre en god produktion af rabarber – men selvfølgelig også pynte lidt. Hvad er det så? I den oprindelige form er en rabarberklokke af terrakotta, drejet op som en stor klokkeformet krukke uden bund med et lille fikst låg. I dag fås de udført i andre materialer, men formen er som regel den samme. De er ret tykke i godset og ofte lidt grovere i deres finish end krukker og potter ville være – det er jo en brugsting og ikke til pynt. At de så er svært dekorative alligevel, er jo en del af charmen.
Som du måske har regnet ud, behøver du ikke en rigtig rabarberklokke til formålet. Du vil nok kunne finde andre beholdere, der kan det samme. De skal bare opfylde tre kriterier: 1. De skal være høje nok til, at rabarberne kan være indeni, når de begynder at skyde. 2. De skal holde lyset ude. 3. De skal helst være så tykke, at de kan holde på den sparsomme varme i de tidlige forårsmåneder.
Det er nemlig sådan, klokkerne virker. De placeres over dine rabarberknolde sidst i februar/først i marts og danner et isolerende skjold mod den grumme vinterkulde udenfor. De sparsomme solstråler på denne tid af året vil til gengæld opvarme klokken og få rabarberne til at skyde. Har du adgang til halm eller hestemøg, som du kan lægge om klokken, kan du speede processen yderligere op – ellers må du vente lidt længere på dine rabarber.
Når rabarberne begynder at presse på klokkens låg, kan du begynde at høste. Skudene er lyse, spinkle og lidt slatne i stænglerne i forhold til de almindeligt dyrkede. Smagen er fin og en smule sødere. Lader du bladene få lys nogen tid, vil stænglerne få mere farve og struktur. Men sørg nu for at få høstet, for der kan blive trængsel i sådan en klokke. Personligt synes jeg, metoden har vist sig mest egnet til de store, lidt grove rabarber – de vinder virkelig ved det. De fine vinrabarber derimod bliver temmeligt “pistne”, og det tærer tydeligt på dem at blive presset på denne måde. Når man driver rabarberne frem, skal de jo bruge al den opsparede energi på at skyde uden at få noget tilført via fotosyntesen. Med andre ord skal du holde en pause med trækningen en tid, måske endda vente til næste forår. Og så selvfølgelig gøde gavmildt, så planterne kan komme sig igen oven på den barske behandling.
Men det er ret lækkert at kunne spise sine egne rabarber, mens forårssolen stadig er bleg og tøvende. En rabarberkompot kan løfte det mest ordinære måltid til nye højder og bringe en håndmad med leverpostej eller frikadelle op i Michelin-klassen, næsten. Og er der noget mere læskende end en sartrosa rabarbersaft? Et tip: Har du kvan i haven, så forsøg dig med at snige en lille stilk med, når du koger dine rabarber. Den parfumerede æteriske olie fra kvanen harmonerer rigtig godt med rabarberens lidt milde smag. Og så er kvanen i øvrigt med til at neutralisere oxalsyren i rabarberne.
Et andet tip: Når du fjerner klokkerne fra dine rabarber, kan du i stedet sætte dem over dine asparges. Så får du de fineste hvide asparges, men det er en helt anden historie…
Har du erfaringer med rabarberklokker? Gode eller dårlige? Gode tips modtages gerne.
Fantastisk lekre, men dog også nyttige. VILHA!! Jeg har aldri sett maken. Tips om hvor man klan kjøpe slike?
Hej Mette 🙂
Disse er købt i Bilka – et dansk varehus. Man kan være heldig at finde dem på nettet af og til, men her i norden skal man vist være lidt heldig.
Hej Mette og Henrik Jeg sælger i Havens Kunst en smuk en fra Haddonstone. Den er i sten 100% frost sikker. Kan ses på http://www.Havenskunst.dk . Mvh Tina
Hej Henrik – her i haven har jeg en enkelt rabarber og en enkelt klokke, der danner par 🙂 De første tynde rabarber er trukket og nu får planten så lov til at hvile sig lidt og komme til hægterne inden der skal trækkes lidt igen, når det er jordbærtid. Udover gevinsten med tidlige rabarber er der også den fordel, at krukken er super dekorativ. Jeg er meget glad for min 🙂
De er vældigt dekorative! Lige nu skal jeg bare lige finde et sted de kan stå og pynte indtil de skal i brug igen… 🙂
Jeg tror at det er et godt råd du giver, at bruge rabarberklokken til store lidt grove planter, da jeg for år tilbage slog min rabarber ihjel med en rabarberklokke. Selvom det kun var i en kort periode på en gammel plante var min plante ikke funderet så godt at den kunne klare mørket.
Nu står mine rabarberklokker og pynter ved siden af de nye planter og måske kommer de aldrig i brug. Men smukke det er de:-)
Ja, det er hård kost for sådan en plante. Men jeg kan se at min "grove" rabarber nu skyder fudstændigt uhæmmet som om intet var hændt. Mens min lille fine vinrbarber stadig står og gisper! De får lidt ekstra TLC i form af vand og gødning 🙂
At bruge dem til asparges,,, ja selvfølgelig, supersmart. Jeg har både en af de nye hvide sorter og nogle af de gamldaws, der skal voldes op. Jeg må på jagt efter klokker,. Men jeg mindes nu ikke at have set dem nogen steder til salg.
hilsner Gunvor
Hej Gunvor. Som Karin skriver har de kunnet købes i Bilka – jeg fald over mine i Kolding-afdelingen, hvor jeg straks slog til! Man ved jo aldrig hvornår lejligheden byder sig igen?
Hej Gunvor,
Rabarberklokkerne kunne for nyligt købes i Bilka til omkring kr. 130. Måske de stadig har nogle…
Mvh. Karin
Det er så skønt med egne rabarbere 😉 Vi har ikke klokker, men det kunne være vi skulle prøve, nu hvor jeg læser de kan have betydning for smagen.
Jeg ville ikke gøre det for smagens skyld alene – værdien her er marginal. Men struktur og farve er værd at gå efter – og så smager alt friskavlet bare bedre på den tid af året, ikke?
Tak for oplysning. Jeg må have et bud til bilka!
hilsner Gunvor
Hej Gunvor Jeg sælger i Havens Kunst en smuk en fra Haddonstone. Den er i sten 100% frost sikker. Kan ses på http://www.Havenskunst.dk . Mvh Tina