Årets første julekort er fra Henrik Havehjerne. Henriks have i Ballum har nået en modenhed, der giver Henrik nye overvejelser og ideer. Læs med.


TEKST & FOTO: HENRIK

Kære havefolk

I år fik haven et nyt haverum, og det må siges at være en succes. Forsiden af huset har længe manglet noget grønt, og i år blev det realiseret i form af to lange højbede i cortenstål fyldt med en lidt skovbrynsagtig beplantning med en del stedsegrønt i. Det er jo min nye kæphest: at få mere grønt året igennem. Nu skal der rokeres lidt på planterne i bedet, for nogle af dem har bevist, at de fortjener en mere fremtrædende plads. Og så skal der lægges løg. Det bliver i en lidt anden stil end resten af haven, og det glæder jeg mig til at vise jer til foråret.

Dette haveår har ikke været det ypperste for den gamle have. Måske fordi haven nu har nået en modenhed, hvor planterne for alvor begynder at konkurrere mod hinanden. Nogle stauder når deres alderdom og kører trætte. Måske fordi sidste år var ekstremt tørt og dette år tilsvarende ekstremt vådt. Vinteren skal i hvert fald bruges til en skøn omgang armchair gardening, så der kan lægges planer for det nye år. Der skal lidt forandring til.

Men det er jo også det, der er så spændende med haver, at de forandrer sig over tid. Selv i sådan en lille have som min er der hele tiden noget, som arter sig forskelligt fra år til år, noget der pludseligt trives og har fået fat, mens andet bare sygner hen og forsvinder. Så er det, man opdager nye muligheder: fx mit mini-sumpbed i spejlbassinet. Det har bare været så fint at følge insekterne kaste sig over denne nye mulighed for at slukke tørsten – og gråspurvenes legen Tarzan på bladene for at vippe dem ned, så de kunne nå vandet. Selv så små elementer kan give stor effekt og stor haveglæde.

Vi ses derude i haverne til næste sæson – det bliver et FANTASTISK haveår, er jeg sikker på.

Glædelig jul til havefolk og Havefolket

Henrik
@Henrik_Mikaelsen_Havehjernen