Nogle gange tager det flere år at føre en haveplan ud i livet. Det er netop det, denne artikel handler om. Det var i 2014, at vi gik i gang med at realisere en havedrøm om anlæg af et woodland i et skyggefuldt hjørne af haven.  Og nu er vi nået til det sjove.


TEKST & FOTO:  HELLE TROELSEN

Da vi i 2012 flyttede hertil, var området i haven helt groet til af selvsåede træer, buske, skvalderkål og brændenælder.

 

Vi startede naturligvis med at fælde de selvsåede træer og fjerne stubbene. Buskene gravede vi op, og vi gav os i kast med at fjerne rødder fra skvalderkål, brændenælder og andet ubestemmeligt. Tilbage stod fire forvoksede laurbærkirsebær, og hen ad jorden lå en væltet træstamme overgroet med efeu og mospuder. Det gav inspiration til at etablere et skovbed med stammer og brændeknuder som skulpturelle elementer i bedet.

De fire laurbærkirsebær blev beskåret. En af dem som en stor kugle, to blev opstammet, så både krone og stammer skabte en fin silhuet i bedet. Den sidste blev en kombination af de tre andre – en kugle på korte stammer let svævende over jorden.

 

 

Tålmodigheden skulle stå sin prøve, for ideer var der nok af, og plantelysten var stor. Det viste sig, at jorden var så fyldt med store tykke rødder,  at det var et næsten uoverkommeligt og tidskrævende arbejde at få renset jorden. Vi lagde en ukrudtsdug med et tykt lag flis på toppen. I to år har vi ventet på, at mørket har kvalt alle rødderne, så vi kunne plante området til med skovbundsplanter. I sidste uge fjernede vi ukrudtsdugen. Flisen er nu næsten omsat, for det har blandet sig godt med visne blade. Hønsene har fornøjet rodet rundt og skidt i det hele, så nu er jorden klar.

 

Det var altså svært at vente og styre sin plantelyst, så sidste år tyvstartede vi og anlagde et større område med skovbede i den del af haven, som ligger i skygge. I skel mod nabo fyldte vi op med store brændeknuder og plantede en valnød og en sydbøg, der med tiden vil give endnu mere skygge til området. Der er også blevet plads til en tibetansk kirsebær, en løn og en koreakornel, som skal give flimrende skygge til kanten af bedene. I hullet mod naboen er plantet en sargentsæble og to syrenbuske.

Op ad grene på den væltede træstamme klatrer nu alpeskovranke og en helt særlig sort af klematis med slangeskindsmønstrede blade. En kaprifolie slynger sig hen ad både stamme og brændeknuder.

 

Jeg har delt og frøformeret en masse gode planter egnet til skygge. De skal her i foråret plantes tæt og
skal klæde træstammer og brændeknuder på, så man får oplevelsen af en frodig og duftende skovbund. I en god vens private skov har jeg hentet anemoner og skovmærke, som står klar i potter.  Jeg har delt løg og knolde fra både kransliljer, blå og gule anemoner, vintergækker og vibeæg – for blot at nævne nogle.

 

Her kommer til at stå bregner i mange sorter, treblad, kæmpekonval, bronzeblad, påskeklokker, etageprimula, japansk primula og hulkravet kodriver. De vil stå side om side med hosta, bølgekronet storkenæb, gudeblomst, humleblomst, himmelblå lungeurt, biskophat, makedonsk blåhat og lupinen ‘Masterpiece’. Sølvlys ‘Brunette’ og digitalis vil stå med høje spir spredt rundt i området, og med tiden vil månestrålen lyse op mellem alt det grønne. Mange af planterne står her allerede, men vil blive plantet på et endnu større område og sikkert med tiden suppleret med andre planter, som trives et skyggefuldt sted.

 

 

Det skønneste af det hele er, at den fede skrubtudse og fasanen Henry allerede er flyttet ind og har taget bo ved træstammen. Gærdesmutten er ved at bygge rede i kævlerne, som står i skel.

 

Og midt i alle herlighederne vil vi placere en stenbænk af gamle syldsten og med en flad trappesten af granit ovenpå.  Her skal vi sidde og nyde kaffen i skyggen på en varm sommerdag i haven.

Vil du gerne vide mere om Helle, kan du finde hendes hjemmeside lige her: www.troensehaven.dk. Klik endelig også ind på hendes instagram-profil, hvor du kan se mere fra hendes fantastiske have, eller læs mere om alt det, hun brænder for omkring haven på hendes facebook-profil.