I dag åbner vi julekort fra Helle Troelsen, der tidligere har været gæsteskribent her på sitet. Vi har glædet os til at høre, hvordan det går hos Helle.


TEKST & FOTO: HELLE TROELSEN

Kære havefolk

2019 har i mit haveunivers været et travlt år. Efter min bog ‘Haven i Troense’ udkom, har der været rigtig mange søde og havededikerede gæster i Troensehaven under Åben Have. Der har også været flere selskaber fra nær og fjern, som har fået guidede rundvisninger, og interessen for den naturvenlige have har været stor. Jeg har også haft travlt med foredrag rundt omkring i landet særligt omhandlende design af en have, der taler til alle vores sanser og inviterer naturen ind. Men nu er det vinter, og jeg er krøbet i hi.

Min have er i år blevet fornyet flere steder. Jeg er jo typen, der ikke er så god til at begrænse mig, og det gik i år ud over køkkenhaven. Jeg ønskede at fylde den med endnu flere smukke blomster til buketter og samtidig dyrke lige så mange grøntsager, som før. Derfor søgte jeg gode råd i haveverdenen – gennem de sociale medier – om forslag til grøntsager, der kan vokse op i højden. Jeg fik mange gode råd, og flere var så utrolig søde at sende mig frø af meterhøje ærter og bønner, træspinat og græskar. I jorden skulle det hele, så jeg fik lavet jernstativer til alle herlighederne.

Køkkenhaven blev så fin i år. Vækstdrivhuset blev også forvandlet til et smukt orangeri med ny belægning og hylder fyldt med duftgeranier. Det gik ikke ud over pladsen til tomater og andre drivhusvækster. Hvorfor har jeg ikke tænkt på det før, undrer jeg mig tit over. Der kom vandbassin derned, så man nu kan sidde indenfor og kigge hen over vandspejlet ud på alt det skønne.

Jeg har også længe ønsket mig et smukt og praktisk bålsted nede bagerst i haven mellem de gamle æbletræer. Jeg fik bygget det af overskudssten – både brosten, chaussésten, trædesten og store pigsten. Det har givet anledning til, at jeg er begyndt at lave mad over bål. Jeg fik besøg af Pernille Hoffmann Køppen fra Backyard Stories, der gav mig et lille kursus i, hvordan man gør. Det hele blev foreviget i en artikel og video bragt i Jysk Fynske Mediers magasin, Livsstil.

Jeg vil gerne benytte lejligheden til at ønske alle jer skønne havemennesker rigtig glædelig jul og held og lykke med et kommende nyt haveår. Pas godt på jer selv, hinanden, fuglene og dyrene i haven og alt livet under jorden.

Helle
@Troensehaven