TagTomat er en urban gardening-virksomhed beliggende på Nørrebro, som arbejder for at fremme grønne fællesskaber i byen. TagTomat skaber gårdhaver, skolehaver, selvvandende plantekasser, kit til svampedyrkning og meget andet. I resten af 2018 skriver Mads, der har stiftet Tagtomat, med på HAVEFOLKET.


TEKST: REDAKTIONEN & MADS BOSERUP LAURITSEN, FOTO: MADS BOSERUP LAURITSEN
Bag TagTomat står bybonden Mads Boserup Lauritisen, 36 år, som er gift med Josefin og far til Siri og Gustav på henholdsvis seks og fire år. Mads bor i lejlighed på Nørrebro, i baggården hvor TagTomat startede som en hobby på et skraldeskur i 2011.
Mads Boserup Lauritsen er uddannet arkitekt fra Arkitektskolen i København, men i stedet for at have gået på matematisk gymnasium, ville det nu have været mere praktisk, hvis han havde uddannet sig til snedker eller tømrer tilbage i de unge dage. Det er i hvert fald det at lave ting med sine hænder, som er hans primære drivkraft i TagTomat. Den grønne interesse kommer ikke ud af den blå luft. Det fortælles, at Mads blev født ind i en økologisk kolonihave i Odense. Hans forældre fik ofte reprimander for ikke at have luget godt nok i deres kolonihave i 80’erne, hvor tidens trend med brug af havegifte gjorde, at mange kolonihaver stod snorlige uden en mælkebøtte. Og sommerferierne blev tilbragt i bedsteforældrenes sommerhus på Langeland, hvor han fik smag for grøntsagsdyrkning og sin farmors hjemmelavede frugtkompotter. Da forældrene siden flyttede i villa i Odense med en stor dejlig have og drivhus i starten af 90’erne, begyndte de at have tomater i selvvandende kapillærkasser i drivhuset, og dér lærte Mads at dyrke tomater.Selv har Mads valgt at blive boende i København og er derfor bonde i byen. Familien trives på Nørrebro, hvor der er kort til arbejde, hvor de har deres omgangskreds tæt på, og hvor der er kort til kunder og samarbejdspartnere for TagTomat. Det frister nu og da at få ”hus og have”, men i løbet af et år anlægger og passer TagTomat i omegnen af 50-60 forskellige haver, terrasser og byhaver, så behovet for at luge, klippe hæk og plante spændende planter får Mads tilfredsstillet igennem sit arbejde. Samtidig byder lejligheden på Nørrebro på både taghave, hønsegård og et dejligt grønt fællesskab i baggården.

Mads beskriver selv sit projekt med TagTomat som en kombinationen af sine egne tossede idéer koblet med en stærk gartnermæssig faglighed, en arbejdsomhed og sans for detaljen i alle projekter samt en dyb respekt for fællesskabet og fokus på det at ”løfte i flok”. Inspirationen kommer fra at se Starwarsfilm og i at se på gamle tegninger af opfindelser, hvad enten det er Storm P, Davinci eller fine arkitekttegninger fra Le Corbusier eller Enrique Miralles. Desuden fortæller Mads, at han bliver inspireret af, hvordan man med ”rette plante på rette sted” kan skabe de mest forunderlige små biotoper i byens rum. At skabe grønne opholdsrum hvor folk forundres selv over den mindste plantekasse og at lytte til folks glæde over grønt og fælleskaber er både inspirerende og bekræftende.

Og så er en væsentligt del af TagTomats DNA, at virksomheden ”giver” sine idéer væk gratis på hjemmesiden. Mads er passioneret Open Source-entusiast, og han bliver konstant bekræftet i, hvor meget længere og hurtigere man kan udvikle produkter og idéer i fællesskab, hvis man ikke sidder og gemmer det hele i en skrivebordsskuffe. Efter sommerferien lancerer TagTomat derfor et forum, hvor følgere, kunder og alle interesserede kan samskabe og hjælpe hinanden med at bruge virksomhedens forskellige produkter, og måske komme med idéer til nye. Det foregår under en hat som hedder ”Remodel” som er et samarbejde med Dansk Design Center.

Drømmen er i det hele taget at skabe en virksomhed, hvor kunderne bliver forundrede over og bekræftede i, hvor fantastisk naturen kan være – også selvom den præsenteres i en plantekasse inde i byen, som måske er lavet af genbrug. TagTomat er godt på vej til at få skabt det fundament, men kunsten er stadig at fastholde interessen i en verden, hvor nogen hellere vil have ny stanglakrids produceret i Kina. Så Mads klør på for hele tiden at udvikle og skabe fede grønne fællesskaber igennem kurser, workshops, teambuilding, skolehaver osv., så vi kan få en masse fantastiske grønne byrum, hvad enten det er i den store byhaveskala, den mindre parkeringshave eller i altanen med KøkkenKasser og i vindueskarmen med SvampeBoxe.

Og der er masser af nye, spændende projekter i gang for TagTomat. Et nyt showroom har netop set dagens lys på Jagtvej 59, og de positive tilbagemeldninger fra forbipasserende og kunder har været overvældende. Her kan man både købe TagTomats produkter, som også kan tilgås via webshoppen, man kan potte sine planter om, få rådgivning og deltage i workshops og kurser.

Et andet spændende udviklingsområde er TagTomats SvampeUnivers, som endnu kun har set sin spæde start. Her arbejder virksomheden bl.a. på et undervisningsforløb for skoleklasser om svampe, og der er nye produkter i støbeskeen, som gerne skulle være klar til efteråret 2018.

Sidst men ikke mindst er Mads via TagTomat begyndt at have en del driftsaftaler med baggårde i København, og hjælper gårdlaug med at lave grønne fællesskaber, hvor beboerne selv er med til at anlægge fælleshaverne. Det er både sjovt og givende for alle parter.

Afslutningsvis har Mads et godt råd til alle her i højsæsonen:
“Husk at købe planter, som passer til det sted du skal udplante dem, og køb hellere få men gode planter, som er dyrket i Danmark, end mange som er opvokset i et drivhus i Holland. Og så er det altid godt at købe planter på en lokal planteskole, hvor du selv kan se på varen, inden du ḱøber. Det er selvfølgelig nemt at købe alt i en webshop, men jeg vil vove at påstå, at du får det bedste resultat, hvis du først har holdt planten i hånden.”


Du kan læse mere om Mads’ projekter på sitet TagTomat eller følge med på instagramprofilen @Tagtomat