I dag vil jeg tage jer med til en have, som for mig er noget helt særligt. Det er den først og fremmest, fordi den er utrolig smuk, hvad angår havedesign, men også plantevalg og plantesammensætning spiller på de helt rigtige tangenter.


TEKST & FOTO: JEANNETT

Men haven er også noget særligt på grund af ejerne. Det er nemlig min gode haveveninde Margit og hendes skønne mand Lean, der har haven. Uden Margit havde jeg aldrig haft åben have og alt, hvad der dermed følger, for det var hende, der gav mig skubbet og overbevidste mig om, at min have var værd at køre efter.

Måske har I allerede hørt om Bruuns Have, for de har nemlig selv haft åben have en del år efterhånden, og jeg ved, at rigtig mange har været forbi haven i de perioder, hvor haven har været åben. Allerede når man kører ned ad den lange grusvej til deres hjem, kan man se, at her venter noget helt særligt. En ca. 100 meter lang lavendelhæk følger grusvejen hele vejen ned til gårdspladsen, en utrolig smuk og meget velduftende indkørsel.
Jeg ved, det er Margit, der har styr på alle roserne, men denne her rumopdeling er Leans ide, og den er jeg ret vild med. To stolper med rionet i midten. Her vokser kaprifolie og en skøn pink rose ‘Laguna’ op ad hegnet. En funktionel, enkel og meget smuk løsning til at dele et rum.

Rosa ‘Helena Lykkefund’ danner en bue over indgangen til den lille potager. Herinde er der højbede med grøntsager og snitblomster samt et skønt lille hus, hvor man kan sidde i læ og nyde synet ud over haven.

 

Det lille potteskur er fyldt med potter og alt mulig skønt havegrej, og op langs stolpen vokser klematissen ‘Hendryetta’.

 

Den lyserøde rose hedder ‘Odyssey’, og bagerst står to hvide roser og danner en bue fra potageren og ud mod en anden del af haven. Jeg har desværre ikke navnet på den hvide rose.

 

Et kig ind over højbedene med det lille potteskur i baggrunden. Forrest er det ‘Lykkefund’, som danner buen over indgangen.

 

Kål og blomster i højbedene, dernæst hortensia ‘Annabelle’, og bagerst den nye hønsegård.

 

Der er mange rum i haven, nogle er med stramme linjer, andre har et romantisk præg, og andre er lidt mere vilde. Denne del af haven er lidt vild. Stien fører ned over engen, som ligger i forlængelse af haven.

 

 

Der er mange træer, både nye og gamle. De gamle træer har deres eget liv og tilfører haven en hel særlig atmosfære.

 

Rosen ‘Ghislaine de Feligonde’ i forgrunden og bede med græsser og sentblomstrende stauder i baggrunden. Bedene er kantet med jernkanter, som bruges mange steder i haven.

I krukkehaven står en stor rose ‘Alchymist’ og blomstrer ved siden af driiiiverhuset, som Margit kalder det lille drivhus. Bagved blomstrer endnu en stor Rosa ‘Helena Lykkefund’.

 

En designklassiker med en smuk bænk og et spejlbassin, enkelt og smukt. Der er flere spejlbassiner rundt om i haven med hvert deres formål og udtryk, men det her er mit yndlingbassin.

 

 

Margit er super dygtig til at trylle med blomster. Hun afholder også kurser, hvor hun lærer fra sig. Rundt om i haven er der mange opstillinger både med hendes egne kreationer og med skønne loppefund.

 

Husløg hænger langs huset ved siden af den lille vandfontæne. Det er en god plante til små krukker, da den ikke kræver vanding så ofte.

 

En fuldstændig fantastisk rosenpergola deler to haverum, og en sti fører ned til en lille skovhave bagerst i haven. Det er rosen ‘Snow Goose’, der er plantet hele vejen ned langs den smukke jernpergola. Rosen er ikke remonterende, men lige nu, hvor den blomstrer, er det et meget dejligt syn.

 

Et kig ind over græsbedene. Det er hjortetrøst, Eupatorium maculatum ‘Atropurpureum’,
i forgrunden. Længere inde i bedet ses løvehale – Phlomis russeliana – Salvia, Nepata og græsset Calamagrostis ‘Karl Foerster’. Rosen til venstre er ‘Ghislaine de Feligonde’.

 

Et skønt og vildt bed snor sig ned gennem en del af haven. Midt i bedet er et kastaniehegn, som bl.a. fungerer som plantestøtte. Det er et af de nye bede i haven, og jeg er ret vild med den cottage garden style, der hersker her. Kunne man ikke godt sidde der på bænken med en skøn havebog?

Bruuns Have har åben have fra den 23.-27. juni i år, og du kan læse mere om haven på bloggen www.bruunshave.dk eller på instagram under bruunshave.