Vi har i hele 2018 haft den store fornøjelse at besøge Helle i Troensehaven måned efter måned. Nu er julen også kommet til Troense, og hele matriklen er indhyllet i julemagi. Kom med på årets sidste besøg.


TEKST & FOTO: HELLE TROELSEN

December måned er så hyggelig. Haveprojekterne er lige så stille lukket ned, og julefreden har sænket sig over Troensehaven.

Haven og huset pyntes op med lys og grønt, og der hygges med at binde kranse, lave dekorationer og kreere i køkkenet.

Jeg er så priviligeret, at min tegnestue er placeret med udgang til – og med udsigt over – haven. Når det er jul, forbinder jeg ude og inde ved at pynte op med de samme materialer. Der hænges lyskæder op og placeres levende lys både ude og inde. Hønsene står udenfor midt i alle herlighederne. De elsker at stå der og trykke sig mod ruden og kigge ind.
På træterrassen har jeg placeret et juletræ med lys og har fyldt op med kranse, potter og kurve med juleroser, mos, gran og grønkål. Jeg lader stolene stå på terrassen hele vinteren, for her nyder jeg at sætte mig til rette i lammeskind med en kop varm kaffe og et tæppe omkring mig, når vejret indbyder til det.

 

 

Her har jeg så fint udsyn ned over haven og nyder at kigge på fuglene, der slår sig ned og forsyner sig med frø, nødder og æbler, som hænges dekorativt op i ahorntræet lige neden for terrassen.
I haven er der plantet træer og buske med farvestrålende bark, bær og frugt. Det pynter fint op i haven – helt naturligt – og skaber julestemning.
I hven hentes der mistelten, som vokser på æble- og paradisæbletræerne, og som hænges op indenfor over køkkenvasken og yndlingsstolen foran fjernsynet. Så må der kysses.
Vi går igen indenfor i glasgangen, som forbinder de to bygninger. Her pyntes op med cedertræ, lys og dekorationer. I køkkenet bages julekager og laves konfekt. Her dufter af gran, gløgg, krydderier og julekager. Lige uden for glasgangen er der lys i både juletræer, lanterner og fakler. Så kan det ikke være mere julet.
Ude på gårdspladsen er der også pyntet op. Når man ankommer til Troensehaven, er man ikke i tvivl om, at det er jul.

 

 

Den høje taks ovre ved værkstedet har fået lyskæde på, og omkring værkstedet er der arrangeret krukker og lygter, som er så fine at kigge hen på inde fra hovedhuset.
Bag træhuset ligger aftenterrassen og mormorhaven. Selvom det er vinter, så nyder jeg at gå derom og sætte mig i stolene og kigge på former og farver i mormorhaven, for her blomstrer roserne til langt hen på vinteren, og de stedsegrønne formklippede buksbomhække står så smukt og skarpt i vinterhaven.
Jeg holder meget af enkle dekorationer med naturmaterialer. Mos har jeg rigeligt af i græsplænen, nu fyldes det i kurve og krukker.
Jeg har haft travlt med at binde kranse og hænge dem op udenfor. I år har jeg tilføjet lidt nye ting fra haven, som jeg har bundet ind i kransene. Det er bønnestængler, frøstande fra radiser og høj karse. Og så har jeg som sædvanlig brugt hortensia, eukalyptus, hasselrakler, mistelten, frøstande fra hyperikon og nigella – ligeledes høstet i haven.
Så mangler vi blot lidt frost, som tilfører de smukkeste krystaller til haven. Så kommer jeg rigtig i julestemning.

 

Jeg vil ønske jer alle en rigtig glædelig jul og godt nytår – med håb om endnu et fantastisk haveår.
Vil du gerne vide mere om Helle, kan du finde hendes hjemmeside lige her: www.troensehaven.dk. Klik endelig også ind på hendes instagram-profil, hvor du kan se mere fra hendes fantastiske have, eller læs mere om alt det, hun brænder for omkring haven, på hendes facebook-profil.