“Dejlige maj, velkommen”. Sådan synger vi svenskere sædvanligvis ved bålet på Valborgaften den 30. april. Maj er måske den smukkeste måned i året, og naturen iklæder sig frisk nyt grønt og bevæger sig hen imod sommeren.


TEKST & FOTO: STEFAN TROLLE

Ideelt set vil man bare have fri. Men for mig er det næsten altid årets travleste tid. Lige nu og i den korte periode indtil midsommer skal det altsammen ske. Alle jobs har for kort frist. Weekender og aftener reserveres til forskellige hyggelige sociale aktiviteter, og halvdelen af haven skal udgraves i overensstemmelse med årets haveprojekt.

I år bliver haven omdesignet og tilplantet mere, end den er blevet i lang tid. Sidste år byggede vi et espalier langs hele bagsiden af huset ind mod naboen. I år bliver det tilplantet med omkring tredive roser, klematis, vildvin og en kaprifol. 

I kirsebærgården ændrer vi fuldstændigt det ene staudebed, hvor stauder erstattes med stabile rosenbuske og nye beplantninger. Samtidig får det store terrassebed en meget nødvendig gennemgang og forlænges samtidig. Vi bygger også et espalier over klippekanten, der deler den indre og ydre have. Det vil være en god permanent beskyttelse mod hjortene.

I løbet af et par uger i maj ændrer haven sig hurtigt. Narcisser efterfølges af tulipaner, blomsterbederne er farvet blå af kærminde og kærmindesøster, kirsebærtræerne og almindelig hæg blomstrer generøst i hvidt. Fra de nye stilke på løjtnantshjerte hænger lyserøde skinnende hjerter, og bregnerne udfolder deres forhistoriske spiraler. Lige nu er rododendron fuldblomstrende, og snart er det alliums tur. Så er vi lige på kanten af sommeren.