Verner Andersen er en biodynamisk frugtavler. Han arbejder på Sjælland noget uden for København, hvor han hovedsagelig dyrker æbler, men også mange andre frugter, bær og nødder.


TEKST & FOTO: STEFAN TROLLE

En weekend midt i november forelæste han i Skillebyholm, hvor jeg går på sidste år på uddannelsen til biodynamisk gartner. Forventningen var, at weekenden skulle handle om forskellige aspekter af frugtavl. Praktisk, håndfast og fyldt til randen med alt, hvad man kunne ønske sig at vide om frugtsorter, pasning og høst. Det gjorde den naturligvis også.

Men i højere grad udviklede det sig til en samtale om, hvad biodynamik egentlig er. Om den grundlæggende ide om at udnytte havens potentiale. At se hver levende del – ikke bare dyr – men også planter, insekter og jord som værende en vigtig brik i den levende natur.

Den følelse, tror jeg, alle havemennesker har oplevet. Når man med forundring står med en nyudsprungne blomst i hånden om foråret og føler kraften fra udfoldningen. En grøn ubændig livskraft, som vælder frem, fyldt af forventning og glæde.

Vi mærker det også om efteråret, når den trækker sig tilbage, som én lang indånding. Som om kraften forlader en – når novembertrætheden sænker sig, når alt er gråt og havelysten går i dvale.

Så er det dejligt at tænke på, at det er nu, faktisk nu, at jorden kommer til kræfter og forbereder sig på næste sæson.

Stefan
@TrollesGarden

Du kan se meget mere fra Trolles have på instagramprofilen: @trollesgarden.