I mange sommerhuse er det overordnede tema personlighed, enkelhed og afslapning. Vi forbinder gerne sommerhuset med varme fra brændeovnen, møbler i et skønt og uhøjtideligt miks samlet over lang tid, lyse rum og rare hyggekroge både ude og inde. Afslappet, hyggeligt og indbydende. Denne følelse af varme og karakter inden for husets vægge skal også gerne afspejle haven i form af natur og personlighed.


TEKST & FOTO: TOR HADDELAND

I mange af de sommerhushaver, jeg besøger, er der gerne et gennemgående tema, som er givet på forhånd alt afhængig af sommerhusets beliggenhed. Har man en naturgrund, kan det være et tema som nåleskov, løvskov, klit, strandeng, hede osv. Temaet afhænger også af i hvor høj grad, man ønsker kontakt til naturen.

Her indrammer beplantningen havens små zoner med stor rumeffekt. Træer, planter og høje græsser er omhyggelig placeret og udvalgt, så de skaber læ og refererer til kystområdet.

Der er lavet en niche med søsten langs foden af plankeværket, som indrammer terrassen af cumarutræ. Samtidig giver en serie af krukker og rustikke møbler rummet personlighed. I nogle af krukkerne står høje græsser, som leder tankerne hen på strandmiljøets marehalm og andre vilde planter.

Ens for temaerne er dog, at jeg i dem alle arbejder med naturens egen komposition og udtryk. Jeg arbejder med de fyrretræer, som måske allerede står i haven, med lyngen på heden eller med marehalmen, som kendetegner stranden. Jeg arbejder gerne med de tilfældigheder, som naturen selv har skabt ind i designet, så strukturen i haven bliver naturlig. Ofte bliver det også fortolkninger af temaet, som trækkes ind i havedesignet. Få elementer som de nævnte planter og naturlige materialer, som man forbinder med det givne tema, ind i haven.

De mange personlige ejendele er med til at give haven udtryk og masser af stemning på terrassen. Loungemøblerne er suppleret af et massivt bord i jerntræ, der spiller sammen med træterrassens farver.

Personlighed er også et af sommerhushavens kendetegn. Havens planter, elementer, møbler og miks af forskellige ejendele, som man måske har samlet igennem mange år, er alt sammen med til at give haven karakter og sjæl.

Hårdføre planter som bærmispel, bronzeblad og japansk star. Alle trives ved kysten i det vindblæste og salte vejr. Terrassen og trappen i cumarutræ vil med tiden få et sølvgråt udseende, hvis træet ikke olieres.

Når jeg skal udvælge planter til en naturgrund, er det nødvendigt at kigge på området for at se, hvad der gror naturligt, så sommerhushaven ser harmonisk ud sammen med den øvrige beplantning. Vækstmulighederne kan på nogle sommerhusgrunde være nøjsomme, og er man tæt på havet, er vind og salt hård ved mange planter. Her kan bærmispel, surbær, hyben, klitroser og fyr være gode bud på robuste og hårdføre planter, som tåler det vindomsuste vejr tæt på kysten.

En skulpturel takstræ snor sig op gennem den firkantede terrasse vendt mod havet, og også ved skellene er der skruet op for naturreferencerne. Her gror de velduftende og kompakte hybenbuske, som indrammer haven og både giver læ og forhindrer indsyn.

Foran hækken på terrassen er der opsat et gasbål – Olymp Fireplace. Den levende flamme skaber en eksklusiv stemning, og bålet er med til at booste den udendørs rumfornemmelse samt byde gæster velkommen.

 

 

Du kan læse meget mere om havearkitekt Tor Haddeland og Designhavers projekter
på hjemmesiden designhaver.dk og instagramprofilen @designhaver.