Når jeg husker tilbage på mine forældres have, ser jeg en klassisk have med blomster i pæne bede og med fliser og græsplæne til at omkranse dem. Det var den ene af deres haver.


TEKST & FOTO: MORTEN ALBEK

Senere overtog de en ældre hyggelig have i Lohals på Langeland med æbletræer og græsplæne. Også her anlagte de fine bede med blomster. Sådan som man gjorde i den generation. Roser for sig med behørig afstand og bar jord. Stauder for sig i et andet bed og med den uundgåelige græsplæne imellem.

Min have er en helt anden, og det er ikke, fordi jeg tænker tilbage på mine forældres have som noget, der ikke duede. Men jeg holder meget af ikke at skulle slå en græsplæne, jeg alligevel ikke bruger, og jeg elsker tætheden af planter.

I stedet for en klassisk have har vi, min hustru og jeg i godt fællesskab, valgt en have, der skal bugne af grønt, lyserødt, gult, rødt og blåt og så videre. 

Der plantes tæt, og det skal stå frodigt. Det gør det her midt på sommeren, hvor det hele er vokset godt til. Vi planter stauder mellem roserne, og vi planter højt og lavt. Træer og buske danner tag og bryder blikket. Der er klatreplanter på portaler, og der er eventyr rundt hjørnet, når man ikke lige kan se, hvad der er bag hegnet eller hækken.

Vi elsker frodigheden i den del af haven, som er indrettet til at dufte og behage øjnene. Der må gerne stå en langstilket solsikke, der kilder lidt i nakken, når man sidder på havebænken. Det, der selvsår sig på stierne, får lov at blive der, hvis vi kan komme forbi.

En tætplantet have er så meget nemmere at holde fri for ukrudt. Det får ikke meget plads at boltre sig på, og selvom vi ikke holder sådan en nydelig ukrudtsfri have, så er der alligevel lidt orden i kaos. Det sørger grusstierne for. Når bare kaos er rammet ind, så føles det slet ikke kaotisk. Bare dejligt og smukt.

Vi har brugt meget tid på at finde blomster, der både kan trives og afløse hinanden. Når et område skifter fra blomstring til grøn vækst, så tager et andet over.

Min forældre ville have elsket den form for have. Det ved jeg. Men man anlagde bare ikke haver på den måde. Dengang. 

 

Du kan se meget mere til Mortens haveunivers på gartnerens-have.dk eller instagram/gartnerenshave.