Pelargonier er indbegrebet af sommerhave, og både hjemme, i haven og på sommerhusets terrasse gør den lykke. Læs her, hvordan du får succes med den varmeelskende plante.


TEKST: LONE & ANNA MARIE HILLEBRO, FOTOS: PELARGONIUM FOR EUROPE

Vi har her samlet en række at tips til at passe dine pelargonier – lige fra udplantning i krukker, til sæsonen slutter, og planterne tages ind til overvintring. Overvintring er i øvrigt nemt, hvis man har de rette faciliteter til det. Har du ikke det, så betragt den som en stueplante over vinteren, eller se den som en sommerblomst, og lev med, at den takker af, når den første frost rammer haven.

Plant pelargonier i havens krukker og i altankassen

Når al risiko for frost er ovre, og dagene begynder at have tocifrede temperaturer, er det det rigtige tidspunkt til at plante pelargonierne udenfor. Du gør som med alle andre sommerblomster. Sørg for godt dræn i krukken, og giv en god gødningsholdig krukkemuld. De halvdobbelte og dobbelteblomstrende pelargonier vil være taknemmelige for at stå lidt i ly for regnen og fungerer derfor ret godt i altankassen, hvor de måske er beskyttet lidt af en markise eller baldakin. Andre varianter er ikke sarte over for regnen.

Sol elsker alle pelargonier. Jo mere sol, jo mere blomstrer de. Men de vil oftest trives både i sol og i halvskygge.

Pelargonier vokser sig store over en sommer, så de skal have godt med plads. Planter du dem for tæt sammen i fx en altankasse, vil de ikke opnå deres fulde potentiale. Det optimale er en krukke eller altankasse med minimum 18 cm i dybden og en god indbyrdes afstand på mindst 20 cm.

Sådan plejer og passer du pelargonier

Det anbefales, at du giver dine pelargonier gødning. Hvis du har brugt en krukkemuld med langtidsvirkende gødning, har du givet de optimale betingelser fra start. Tjek evt. emballagen for at se, hvor længe gødningen reelt virker. Det kan være op til ni måneder. Hvis sommeren er varm, og der vandes mere end normalt, vil gødningen slippe hurtigere op end skrevet på emballagen.

Du kan også give planterne gødning ved at tilsætte den direkte i vandkanden cirka en gang om ugen. Hvis bladene bliver gullige, eller blomstringen går lidt i stå, kan det være tegn på, at planten mangler gødning. Fra september kan du begynder at drosle ned på gødningen og stoppe helt, når planten skal til vinteropbevaring.

Hvis du gerne vil have det optimale ud af dine pelargonier, er det også en god ide regelmæssigt at fjerne visne blomster og gulnede blade. På den måde opfordres planterne til at danne nye blomster i stedet for at sætte frø. Især for de halvdobbelte og dobbelte pelargonier er det vigtigt at fjerne de visne blomsterstande. Nogle pelargonier som de hængende peltatum-typer er selvrensende, idet de selv taber deres visne blomster og danner nye knopper.

Tag stiklinger af pelargonier

Har du en yndling, som du gerne vil have endnu flere af eller dele ud til søde havevenner, så kan du nemt lave nye planter ved stiklingeformering.

Stiklinger klippes i en længde på cirka 10 cm, og du klipper lige under et bladpar. Fra stiklingen fjerner du alle de nederste blade og alle blomster, hvis der er det. Tag fx en rødlerspotte, og fyld den med sund, fugtet priklejord. Prik med en pind eller blyant hul i jorden mod krukkens kant, og sæt stiklingen ned i hullet, så den står helt tæt på kanten. I en Ø 13 cm krukker kan du godt have 4-5 stiklinger. Stil potterne lyst og dejligt varmt, men uden direkte sol. Husk at vande, så jorden ikke tørrer ud.

Efter et par uger har stiklingerne dannet rødder, og du kan dele pottens indhold og sætte dem i hver sin potte.

Hvornår tager man stiklinger?

Det er oplagt at tage stiklinger i marts måned, hvor man tager sine gamle planter frem fra vinterhi og gør dem i stand før den nye sæson. Her er der en del afklip at tage nye stiklinger af. Det kan også være i august, hvor planterne er store og sunde, og hvor stiklingerne stadigvæk kan nå at danne rødder og komme i god vækst inden vinterhiet.

Kan pelargonier tåle frost?

Nej, pelargonier tåler slet ikke frost. Derfor skal du sørge for ikke at sætte dem for tidligt ud i foråret og ligeledes få dem ind i tide, før den første frost viser sig.

Sådan overvintrer du pelargonier

Det allerbedste sted til overvintring af dine pelargonier er et tørt sted, der er helt frostfrit, lyst og ikke for varmt – gerne 5 til 10° C. Det har du måske i et kældervindue eller i en isoleret garage. Inden du sætter dem ind, kan du beskære dem, så planterne ikke taber for meget fugt via fordampning. Det gør dem lettere at passe hen over vinteren. Desuden hindrer du risikoen for angreb fra skadedyr, og de fylder mindre under opbevaringen.

I løbet af vinteren har planterne kun brug for meget lidt vand, så de kan godt komme til at se lidt visne ud. Men fortvivl ikke, når temperaturerne stiger, og du begynder at vande til foråret, vil planterne igen få knopper og sidenhen blade og igen bliver flotte og grønne.

Mange har stor fornøjelse af at overvintre duftpelargonier indendørs i lidt varmere rum. Det kan fx være i vindueskarmen, hvor de skal passes godt med vand og al det lys, de kan få. De vil så ikke gå i dvale, som hvis de placeres lyst.

Hvordan beskæres pelargonier?

Omfanget af beskæring er afhængigt af, hvordan du ønsker, at planten skal se ud. Ønsker du en plante med gamle stængler forneden og frisk grøn vækst i toppen, skal du ikke beskære for meget. Ønsker du en frisk og kompakt grøn plante, skal du skære planterne længere ned – måske ned til 5-15 cm over jorden. Du skal altid skære over et led og som ved mange andre beskæringer, skal du skære ved en knop, der vender ud fra plantens midte.

Bemærk, at de engelske pelargonier ikke skal beskæres, da det risikeres at fjerne anlæg til de nye blomster.

Få gang i pelargonierne først på foråret

I midten af marts er pelargonierne typisk lige så stille vågnet fra deres hvileperiode. Du ser tegn på dette ved, at der begynder at komme lidt ny vækst. Grønne skud fra de bare stængler er tegn på, at planten er i gang. Så er det tid for klargøring til en ny sæson.

Det gør du bedst ved at beskære de ranglede grene og rense planten for visne blade. Du kan få planten i gang ved at lade potten trække lidt i en balje, så den får godt med vand. En overbrusning med håndvarmt vand vil rense planten for støv. Fjern noget af det gamle jord, og plant rodklumpen i en potte med ny jord – gerne med lidt langtidsvirkende gødning.

Når planterne gradvist skal flytte udenfor, skal du i starten beskytte dem mod direkte sollys – og for nattefrost, naturligvis.