torsdag den 25. oktober 2012

HØST OG TØRRING AF FRØ FRA HAVEN

I HAVEN

Ind i mellem har vi altså en solrig dag eller to her i efteråret. Og så er det bare om at komme ud med kaffefiltrene.

TEKST & FOTO: MARIANNE

Du ved dem, som altid ligger krøllet sammen nede i lommen hos en frønørd ved siden af en kuglepen, der aldrig dur ordentligt. (Derfor er en permanentpen bedre).

Høst
September er godt til høst af frø, oktober er lige på bagkanten af det rette tidspunkt til at tage frø af dine forskellige stauder og 2-årige i haven. Men du kan godt nå det endnu - på en dag som i dag og især på en solrig dag! Hvis de er fugtige må du bare tørre dem i længere tid. Nogle af dem har jo smidt frøene og har selvsået sig - det er de tidlige som akeleje, judaspenge og digitalis. Men mange står med fuldmodne frø, der er lige til at drysse ned i et kaffefilter. Og husk nu at skrive for hver plante, du tager. Du tror, du kan genkende dem og huske det. Det kan du måske, men der er altid nogle svipsere. Tro mig!

Tørring
Så skal de ind i stuevarmen - dog ikke for varmt. Lad dem ligge en uges tid - eller til du bliver træt af at kikke på dem (eller får klager af familien). Så er det ned i små glas, dåser, poser eller lignende med dem. Skriv igen navn på, så der er styr på det når du skal så (eller bytte).

Opbevaring
Det kan være en god idé at emballere dem samlet i plastikposer, for frø har bedst af at blive opbevaret køligt for at bevare spireevnen - ja, nogle skal endda i fryseren, for at de kan spire! Men kommer du dem i plast, kræver det at du har sikret dig, at de er helt tørre. Derfor kan det betale sig at lade dem ligge en dag mere end planlagt, bare for at være på den sikre side. (Heraf klagerne - for en dag længere kan - hvis du har megatravlt - godt blive til et par uger. Og hvis du bli'r bidt af det, ja, så fylder det, gør det).


Og så kommer alt det sjove med at så, bytte, vente, kikke længselsfuldt efter om der er noget, der er spiret. Juble eksalteret en tåget februardag, når det kikker op af den sorte jord, prikle, potte og glæde sig igen. Drømme, planlægge, tegne op, vanddusche, tilse..... Oh fryd! Sådan en kold efterårs - eller vinterdag at gå og tænke på, hvad der skal ske til næste år i ens have! Vintermørket fortrænges og man VED bare at lyset og varmen venter bag horisonten og næste års kalenderblade.

Hvis du er blevet varm på tanken om at lave dine egne planter ud af frø, du selv har høstet, så kan du også lige tage en nyde-½-time sammen med Camilla Plum i afsnit 8:8 af Camilla i Haven på DR1. 

Hvad der skal sås hvornår og hvordan er en mindre videnskab. Nogle skal have lys, nogle spirer i mørke. Nogle skal have 1 uges varme først og andre skal have 6 ugers kulde inden de spirer. Vi udlodder Danmarks første deciderede Staudefrøbog, skrevet af Anne Gine Christiansen i næste konkurrence.


10 kommentarer:

 1. Ja begyndt og tage frø er man jo, men syntes mange af de ting jeg havde satset på at være selvforsyndende med, det ser noget rådent ud så øv,men mon ikke der nok skal blive nok endda med lidt bytte og indkøb og det som aldrig blev sået sidste år. Hilsen Helle

  SvarSlet
  Svar
  1. Jo det håber jeg da. Selvom jeg selv bytter en hel del,så kommer jeg alligevel til atkøbe nogle flere - og det endda selvom der ligger nogle "over" fra sidste år.

   Slet
 2. Jeg har også sanket en god del frø, men har ofte lurt på hvor jeg finner frøet, hvordan det skal se ut osv. Jeg kom over en flott og ganske omfattende nettside som forteller nettopp dette!
  Bare se her: http://www.theseedsite.co.uk/db1.html
  Denne er i alle fall uunnværlig for meg, som er ganske grønn på frøsanking!
  Ellers vil jeg skryte av denne bloggen deres! Jeg har lagt den på bloggrollen min, så jeg kan følge med dere :)
  Ha en fin ukeslutt!

  SvarSlet
  Svar
  1. Genialt link, 1000 tak, Krebsemor! OG tak for de fine ord om vores blogmagasin! Dejligt, du har lyst til at bruge det!

   Og god weekend til dig også!

   Slet
 3. Godt indslag... Jeg er meget frø-op-sat ;o)
  men syntes at de frø jeg har høstet indtil nu ser noget forkølet ud.
  Men jeg syntes det er en fantastisk verden, som jeg meget gerne vil lærer mere om.
  Vil også prøve Krepsemor's link.
  God aften derude...

  SvarSlet
  Svar
  1. Jep bare du sørger for at gennemtørre dem godt.

   Jeg synes også spørgsmålene formerer sig som en modnet digitalils i blæsevejr. Det er lidt sådan - at jo mere man ved, jo mere får man brug for (og lyst til) at vide. Sært og sjovt!

   Jeg er ret vild med linket. Det er enkelt og overskueligt og særdeles illustrativt.

   Slet
 4. Jeg synes også det kniber gevaldigt med at frøene vil modnes. Den gule lupin er stadig grøn og frisk at se på.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvis det er 2. blomstring, kan det være svaret, men i det hele taget har det ikke været et særligt godt frøår i 12. Hvis du har klippet lupinen ned, kan det også være grunden til at den stadig har friske grønne frøstande. Med de to faktorer in mente kan det være forklaringen. Gul lupin. Lyder som en drøm!

   Slet
 5. Hej Marianne

  Har taget en masse frø. Men nåede ikke at få nogen lathyrus. Jeg klippede ivrigt, så de ikke nåede at sætte bælge, som man skal, men dem jeg lod sidde til sidst er ikke tørret nok ind. Jeg går ud fra, at når frosten først har været der, er det for sent. Eller er det? Har du erfaringer med det?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ina;
   næh, det har jeg faktisk ikke, men jeg kender måske én, der har, så jeg vender lige tilbage.

   De tørre og modne lathyrus, jeg har, er kun dem, jeg lod sidde fra første blomstring. Så klippede jeg som sædvanligt til buketter over hele sommeren og da jeg høstede, var der rigtigt mange, der ikke var modne/tørre. Derfor halede jeg hele molevitten op og lagde ind i skuret til eftertørring. Senere har de været inde i stuen og blive knastørre og nu har jeg så et glas med nogle stykker eller 30. Desværre blandet landhandel, for at stå og hale hver enkelt farve fri af hinanden i det tørremorads, der var fra i skuret fra potterne, det gad jeg ikke.

   Slet

ANNONCE