Helle Troelsen er havedesigner med base i Troense på naturskønne Tåsinge. Hun er oprindeligt fra Silkeborg og er vokset op i en meget haveglad familie. Barndomshjemmet lå i et naturskønt område, hvor familien havde en stor have og et stykke skov på 5 tdr. land. 


FOTO & TEKST: HELLE TROELSEN
INTRO VED HAVEFOLKET

Helle fortæller: “Mine forældre og bedsteforældre dyrkede haven med stor passion. Vi rejste meget til England og besøgte mange af de smukke engelske haver, så man kan sige, at jeg fik havebacillen ind med modermælken.” Og hun fortsætter: “Da jeg var ung, havde jeg også haveinteressen, men det var ikke et oplagt uddannelsesvalg, for det kom desværre aldrig på tale at vælge det som kommende erhverv. Det hørte fritiden til.”

Læs med her, og hør Helles fortælling om rejsen fra socialpædagog til havedesigner og om hendes tilgang til havedesign, som i dag fylder hele hendes arbejdsliv.

Fra hobby til egen tegnestue

Jeg læste først til socialpædagog og byggede derefter ovenpå med en pædagogisk universitetsuddannelse. Jeg kom dog primært til at arbejde som leder i både kommuner, en interesseorganisation og i det private og gennemførte derfor senere i min karriere endnu en universitetsuddannelse i organisation og ledelse. Ved siden af lederjobbene tegnede jeg haver for folk. Det startede jeg med, da jeg i 1996 kom tilbage til Danmark efter at have boet i Grønland i fem år. Der var en masse havekuller, der skulle ud af kroppen i årene derefter, men det holdt aldrig op. I 2017 gik jeg full time ind i have-erhvervet og startede virksomheden Troensehaven.

Helles skønne have i Troense: Troensehaven

 

Haven er min helt store passion. Det drejer sig både om design og gartnerarbejdet. Det er nok ingen hemmelighed, at jeg er meget optaget af symbiosen mellem jord, planter og dyrelivet i en have. De fire haver, jeg har haft i mit voksenliv, har jeg designet og anlagt fra bunden. Her blev der eksperimenteret med alverdens plantesammensætninger, dyrkningsmetoder og designs. Når jeg var lukket inde på kontorer eller i mødelokaler, var jeg ved at sprænges af længsel efter at komme hjem og ud i den friske luft, hvor der er højt til loftet, og hvor jeg kunne rode med jord og planter og i det hele taget beskæftige mig med det, jeg brænder allermest for og er bedst til. Jeg har flere gange prøvet at tage springet til at gå selvstændig med havedesign – første gang i 2004. Men der kom et uddannelsestilbud på tværs, som jeg ikke kunne sige nej til.

Troensehaven: Tegnestue og inspirationshave

Vi købte vores hus i Troense i 2011 og begyndte at bygge haven op fra bunden. En lille bagtanke om at realisere min drøm om at gå all in på havedesign sneg sig ind fra starten. Hvorfor ikke, når nu man ikke kan lade være. Haven og beliggenheden er så inspirerende rammer til at placere en tegnestue og en inspirationshave i.

I 2017 kom muligheden, og jeg startede virksomheden Troensehaven. Jeg havde allerede nogle havedesigns i gang, og efterspørgslen var også støt stigende, så jeg havde nok at gøre fra dag et. Jeg havde også travlt med at skrive og fotografere til bogen ”Haven i Troense”, der blev udgivet i 2018. Den lavede jeg i et samarbejde med forfatter Karen Syberg og fotograf Stuart McIntyre. Det satte fart på opgaverne, der udover havedesigns også omfatter foredrag og skribentopgaver for diverse magasiner.

Private haver med plads til naturen

Jeg designer flest private haver, hvor havernes designs er lige så forskellige som de mennesker, der bor i dem. Jeg lægger meget vægt på, at de skal afspejle det forventede liv, der skal leves i haven, og derfor er dialogen og besøget hos haveejerne så utrolig vigtigt.

Jeg kan nævne børnefamilier, der ønsker at give deres børn en grøn og sund opvækst ved at dyrke en masse spiselige afgrøder, have plads til at lege, bygge huler og kvashegn, lave bål og sove i shelter i haven. Samtidig skal der dyrkes en masse insektvenlige planter, fordi man ønsker at gøre en forskel for biodiversiteten.

Der er også familier, som bor i store herskabelige villaer med dertilhørende haver eller parker, der skal være præsentable og smukt designet – helt i stil med husets arkitektur og omgivelserne. Andre bor i mindre byhuse eller rækkehuse og har en lille have, hvor hver kvm skal udnyttes optimalt. Plænen skiftes ud med bede og belægninger, og der plantes højt i stativer og pergolaer, på vægge og hen ad hegn og mure. Flere ældre vil gerne have omlagt en arbejdskrævende have til en mere vedligeholdelsesfri have, for kræfterne er ikke, som de har været.

Der er også en stigende efterspørgsel efter designs af sommerhushaver og naturgrunde i tilknytning til boliger beliggende i naturskønne omgivelser. Her skal naturen trækkes op i haven og tæt på huset. Det kræver, at jeg sætter mig grundigt ind i jordebunden, klimaet og de naturligt forekommende planter i områderne. For så bliver resultatet bedst og langtidsholdbart.

Jeg har også altid gang i større opgaver med rådgivning og designs af haveanlæg i tilknytning til boligforeninger, offentlige institutioner eller private virksomheder. Her er processerne meget anderledes, end når der tegnes private haver. Jeg er dog hjulpet godt på vej i disse typer opgaver ved, at jeg kan trække på mine uddannelser og tidligere joberfaringer.

En velplanlagt og bæredygtig have

Jeg ønsker med min haverådgivning at øge folks bevidsthed om betydningen af sammenhængen mellem jord, planter og insekt- og dyrelivet i haven. Denne symbiose er så betydningsfuld for at kunne lykkes med et bæredygtigt resultat. Planterne trives bedre, haven bliver smukkere, det er godt for miljøet og insekt- og dyrelivet, og så giver det et langt mere holdbart resultat.

Jeg tænker altid, at det er godt givet ud at få en grundig rådgivning og et bæredygtigt design, når man kaster sig ud i et haveprojekt. På de første møder har jeg en masse spørgsmål, som jeg stiller haveejerne, så designet kan blive så vellykket som muligt. For det handler om at ramme nogenlunde præcist ift. folks drømme, fysisk formåen, tid og pengepung.

Planter, der får Helles varme anbefaling:

Jeg vil slå et slag for planter, der kan opfylde flere formål: at de er kønne, er smukke det meste af året og er gode til insekterne. Listen er lang, men jeg kan nævne som eksempel Helleborus (julerose), Euphorbia (vortemælk) og Echinacea (purpursolhat).

Du kan læse meget mere om Helle her: Troensehaven.dk. Har du lyst til at læse artikler fra Helle, kan du finde et udpluk lige her.