søndag den 14. oktober 2012

HVAD SKAL VI LEGE?

TEMA: BØRNENES HAVE

Med småfolk i haven - og specielt hvis haven er nyanlagt - kan det være godt at få lidt bygget til ungerne, så der er alternativer til at grave i bedene eller lege i den nyplantede hæk.

TEKST & FOTO: LONE


Der er tusinde måder at introducere ting til småfolket på - her er bare nogle enkelte forslag. En af dem er at grave trampolinen ned.

Her i haven er trampolinen gravet ned. Bund og sider i hullet er beklædt med belægningssten, så man sidenhen kan tage trampolinen op og bruge hullet som en terrasse med masser af læ. Der er tilmed lavet en trappe fra hullet og op til terræn, som nu er dækket af med et trædæk. Nede i hullet er der lavet fald mod midten, hvor der er placeret en faskine, så vand der løber til hullet kan komme væk.Et legehus eller legetårn er også ofte en succes i de små aldre. Herunder en udgave der rummer både købmandsdisk og rutsjebane. Men bare at have lov til at cykle rundt i haven på må og få... det er da også skønt.


Trampolinen i denne have er også gravet ned, men ikke helt ned i niveau med plænen. I stedet er der monteret insektnet mellem terræn og trampolinens kant, så der ikke falder ting ind i hulrummet eller er nogen der kommer i klemme.

Et element, der næsten er et "must" i en have med børn, er gyngerne. Gyngerne bruges af børn og unge i alle aldre, og når der er børn i haven, er gyngerne altid i brug.

Selv vi forældre kan ind imellem have glæde af at finde det stille hjørne og gynge os tilbage i tiden.

9 kommentarer:

 1. Det med at grave trampolinen ned kan helt klart anbefales, det har vi også gjort i vores have. Det giver børnene en helt anden legemulighed med den end hvis den står oppe på græsset.

  Jeg har sjovt nok lige i dag beskrevet hvordan man kan afskærme trampolinen med en hæk hvis man synes den er får dominerende alligevel.

  og gynger det er simpelthen et must i enhver have og som du siger Lene kan vi voksne også sagtens nyde en tur i ny og næ.

  SvarSlet
 2. Det med nedgravet trampolin, vil jeg da helt klart anbefale til mine naboer, der er 5 trampoliner på vores lille vej (11 huse) alene......og sagt af en havenørd, de pynter ikke i landskabet!
  Alle står de frit fremme uden anden afskærmning, end den til trampolinen hørende.
  Til gengæld har ikke alle gynger. Det har jeg til gengæld!

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har helt ret! De pynter ikke, men det kræver selvfølgelig også en del arbejde at grave den ned.
   Til gengæld er jeg så lykkelig over, at den nu er i ét med resten af haven - så godt som i hvert fald :-)

   Her i kvarteret har vi tilmed haft en trampolin, der fløj fra én have til en anden under et stormvejr... Der hjælper det også, at den er gravet ned, da vinden så ikke kan få fat i den.

   Slet
 3. Nedgravede trampoliner er verdens bedste ide! :o) Vi har slet ingen trampolin herhjemme, men i sommerhuset er den gravet ned og det både pynter og giver en helt anden tilgang til at hoppe, for det er jo så nemt når man bare kan gå direkte ind på trampolinen uden stige.
  Til gengæld har vi afskaffet vores gyngestativ.........og legetårnet, og sandkassen. Børnene er 16, 10 og 8 og sandkassen var yt for flere år siden. Legetårnet med rutschbane blev kun brugt af gæster og ligeså med gyngestativet. Men vi har stadig gynger. I en gammel birk hænger henholdvis en edderkoppegynge og en helt simpel trægynge som blot er to brædder på kryds. Her bliver der altid gynget af store og små - måske fordi gyngerne hænger så højt at man virkelig får den der slow gyngefornemmelse (forstår I hvad jeg mener?? :o)). Til gengæld er der nu plads til to hjemmebyggede fodboldmål, og DET er et hit når man er dreng, 8 år og fuldstændig vild med fodbold! Legehus har vi også endnu, men det bliver nu kun brugt af børnene til at kravle ovenpå og eksperimentere med at springe ud med paraplyer og lignende - så er det jo næsten som at flyve! Legehuset får nu lov til at stå til det en dag falder sammen, for jeg synes det er et fint og dekorativt indslag i haven med sådan et minihus.
  Og så er der det jeg til hver en tid vil anbefale: stier til cykler og løbehjul hele vejen rundt i haven, det er nok det mest anvendte "legeredskab" i vores have overhovedet - skarpt forfulgt af komposten og en jordbunke som gør det nemt at klatre op i den gamle røn...........

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Trine - gode input :-)
   Nu siger du jordbunke. Min erfaring er også, at børn gerne skal have et eller andet sted i haven, hvor de må grave efter sten, orm og hvad de nu ellers finder på.
   Vedr. stierne har vi her på matriklen en sti der fører hele vejen rundt om huset, som er blevet brugt flittigt til tre-hjulere og scooter. Men en sti rundt i hele haven, ville da være endnu bedre! Jeg bliver helt ærgerlig over, at jeg ikke skal planlægge en småbørnshave :-)

   Slet
 4. Det undrer mig ofte, at ikke flere graver deres trampoliner ned i jorden - for kønne er de jo ikke. Det må også være mere sikkert?

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 5. Ja, det skulle man synes, da man ikke på samme måde kan falde ned fra den!

  SvarSlet
 6. Hvor har i købt den grå rutsjebane?
  Lige sådan en jeg er på udkig efter.
  Venlig hilsen
  Lisa

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisa - den er blå og mener den er købt i Bauhaus. Men det er jo nu lidt tid siden :)

   Slet

ANNONCE