søndag den 21. oktober 2012

PYNT OP MED DJÆVLEÆG

DEKORATION

Hvis kransebinding ikke er din spidskompetence, og hvis du heller ikke vil have et stort orange græskar med bredt grin og hugtænder, så kan de små pyntegræskar være en hurtig og spændende efterårsdekoration.

Eller skal du have en gigant i haven til næste år?


TEKST & FOTO: MARIANNE
I mange supermarkeder og hos blomsterhandlere kan du finde disse små knudrede, vortede, krøllede, mangefarvede græskar. De kaldes djævleæg - i sig selv en scary tanke. Men ikke så underligt, for de er virkelig grimme - på den spændende måde. 
 
Men du kan jo også selv så græskarrene til foråret. Blot du sår dem, når temperaturen er over 10 grader - så det er sidst i maj du skal i gang med det. Og så er græskar grådige planter og vil gerne have masser af uglegylp og barnefingre - nåh nej, jeg mener vand og gødning.

De er ret nemme at have med at gøre, så du kan hurtigt blive selvforsynende - også i en grad, så du kan forære væk til højre og venstre til efteråret.

Du kan læse mere om såning af djævleæg og græskar på Idényts hjemmeside. 

Der finder du også forskellige kreative idéer til brug af pyntegræskar
 
Det kan jo også være, du får lyst til at gå i den helt modsatte grøft og dyrke spændende spisegræskar. Her kan det betale sig at finde dem hos velassorterede frøfirmaer - og så falder tanken naturligt på Bjarnes Frø og planter.

Der finder du også  alle kæmpegræskars bedstefar Dills Atlantic , som kan blive op mod 766 kg og mere end 5 m i omkreds. (Jo!) Sådan en gigant kræver mega meget plads og store mængder af gødning, så hvis du bor i en mindre byhave skal du tænke dig om 2 gange, før du sår sådan en fætter. Især hvis du tager væk i ferien.
6 kommentarer:

 1. Hej Marianne.
  Ja græskar er super gode at pynte med om efteråret. De lyser op og hygger på steder der godt kan se lidt trætte ud efter sommeren. De passer smukt sammen med efterårsløvet og når man ikke skærer i dem, holder de indtil frosten ødelægger dem.
  Kærlig hilsen Anette
  http://frupedersenshave.blogspot.dk

  SvarSlet
  Svar
  1. Jep, Fru Pedersen - det er lige det de gør. Især i din have så jeg. :)

   Slet
 2. De er så smukke.. Men også dyre, hvis man skal købe dem synes jeg. Derfor har jeg gjort et stykke klar omkring køkkenhaven, hvor der skal være græskar næste år.. Jeg starter dog med pyntegræskarene og Halloween græskar. Så er der også noget for ungerne :o)
  Har læst mig til at man kan starte frøene op i drivhus i starten af april.. Det vil jeg i hvert fald prøve.
  God dag til jer

  Tine Vogt
  www.haveglaeder.blogspot.dk

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Tine - ja ,forkultivering har jeg god erfaring med.

   De viste er fra supermarkedet, men da jeg så priserne i mit lokale plantecenter (39, 75 pr. stk.), syntes jeg det var halvdyrt. De gør sig jo bedst i flok, så jeg tager kerner og sår dem igen og igen.

   Slet
 3. Jeg har haft djævelæg i haven i år, synes de var for dyre at købe. Men i min tankeløshed regnede jeg med at alle de forskellige slags kom på samme plante. Øv fra to grådige planter kom der to slags. Så jeg har alligevel været ude at købe, dog ved stalddøren så prisen var ok.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, de er meget grådige og tørstige. HVis du lover ikke at sige noget til andre, så er menneskelig god gødning. Skal nok bare ikek bruges når det er spisegræskar.

   Husk, Annitta, at du kan gemme kernerne fra dem, du har købt og så dem til foråret.

   Slet

ANNONCE