fredag den 19. oktober 2012

SELSKABSLØG OG KULØRTE OVERVEJELSER

PRYDBEDET

Selv om et bed med kun en enkelt slags løg, i en enkelt farve, kan være både smukt og effektfuldt, kan det være mindst lige så smukt, hvis det lykkes at få kombineret løgene med andre farver eller planter, der passer til dem. Men det er ikke altid en helt let opgave.

Her får du nogle af Signes overvejelser og erfaringer.

TEKST OG FOTO: SIGNE


Jeg har forsøgt mig med mere eller mindre gennemtænkte kombinationer af forskellige løg, og af og til også kombineret med andre planter. Nogle af forsøgene er jeg ret godt tilfreds med, og andet måtte jeg bare konstatere var en "ommer", da jeg så resultatet folde sig ud det efterfølgende forår. Og det kan være rigtig svært at gennemskue på forhånd, hvad der vil virke godt sammen. Farverne på løgposerne er ikke altid helt i overensstemmelse med virkeligheden, og nogle gange blomstrer de alligevel ikke helt samtidig med de andre planter, man for sit indre blik havde forestillet sig de skulle have selskab af. 

Jeg holder utrolig meget af tulipaner og min absolutte yndling er den fyldte, lyserøde tulipan Angelique, der er en af de seneste til at blomstre. Desværre er det også en af de tulipaner, der ikke er helt så flink til at komme igen, og jeg må derfor supplere med nye løg hvert efterår.

Sidste efterår lagde jeg et par poser af den skønne Angelique under et lille æbletræ i min have, i håb om at de ville stå godt til æbleblomsterne, og jeg var ret spændt på, om de nu ville blomstre præcis samtidig. Det gjorde de heldigvis, og resultatet var et sammenhængende lyserødt brus - meget feminint.

Til næste år overvejer jeg, om jeg skal skrue endnu mere op for romantikken og blande en masse hvide forglemmigej sammen med tulipanerne.

En mindre planlagt kombination var at akelejerne også begyndte at blomstre. Jeg synes egentlig, det ser ret fint ud, så foreløbig får de lov til at blive. Det har til gengæld givet mig ideen til at få sat nogle matchende, sene tulipaner andre steder i haven, hvor der står akelejer, de kunne danne par med.
Et andet sted i min have, i et bed som ligger i skygge det meste af dagen, har jeg valgt kun at sætte hvide løgvækster, for at de kan lyse lidt op. Her har jeg kombineret hvide tulipaner med forskellige hvide pinse- og påskeliljer, bl.a. den fyldte påskelilje White Lion, som man kan se her på billedet med årets første sommerfugl.

Tulipanen som jeg mener er Purissima, er en af de tidligste tulipaner, og den vil ofte være afblomstret før pinseliljerne springer ud. Men fordi der er så meget skygge i bedet, er de lidt senere på den og holder en del længere end dem der står i solen, så her er kombinationen lykkedes. Både tulipanerne og en del af påske- og pinseliljerne er flinke til at komme igen, så denne kombination regner jeg med at kunne glæde mig over i mange år.

Ud over at kombinere forskellige løg og planter i samme farve, kan det også være meget effektfuldt at arbejde med kontrastfarver. En kombination, som jeg ikke selv har prøvet, men som jeg blev helt tryllebundet af, da jeg tidligere i år var i Botanisk Have i Vancouver, var en allé af blomstrende guldregn flankeret af lilla prydløg. Når man arbejder med så voldsomme farvekontraster, skal man til gengæld være varsom med at mikse det med for meget andet. Det storslåede ligger ofte i det enkle!

Og så til en af mine "ommere". Sidste år faldt jeg over to forskellige tulipanblandinger, der blomstrede en anelse forskudt, men tilsyneladende i nogle pink, lilla og lyserøde farvetoner, der så ud som om de ville gå godt i spænd. Så poserne røg i indkøbskurven og løgene blev mikset tilfældigt rundt mellem hinanden i et nyt bed, jeg havde lavet.

Men allerede da første hold sprang ud, kunne jeg se at billederne på poserne ikke helt havde holdt, hvad de lovede. Tulipanen Pink Impression, der så rosa-pink ud på pakken, viste sig at være mere ovre i den koral-røde genre, og selv om makkeren nok i højere grad levede op til det lovede, kom den lyserøde farve til nærmest at virke hudfarvet i selskab med den røde - nærmest som om den røde farve smittede af på den.

Da jeg havde gået og ærgret mig lidt over det en stund, begyndte næste hold at springe ud. De var til gengæld som jeg havde forventet, men i samspil med de røde, så det stadig helt forkert ud. Til sidst tog jeg konsekvensen og hev alle de røde op, og pludselig forvandlede hele bedet karakter fra rødt og højtråbende til det lidt mere afdæmpede, som oprindeligt var planen, og selv de hudfarvede så nu lyserøde ud.

Jeg kan derfor kun anbefale at man gør kort proces, hvis man opdager, at noget af det man havde forestillet sig, alligevel ikke virker. Efter at de røde tulipaner var væk, steg humøret med adskillige grader. Hvis man har svært ved at smide løg ud, kan man jo forære dem til nogen, der vil blive glade for dem.

Mine røde tulipaner flyttede om i mit kulørte tulipanbed, der er årets absolut mest farvestrålende indslag i min have. Her er der dømt forårsfest og knald på farverne, og der er næsten ikke den farve tulipan, der ikke ville kunne passes ind her. 

De tulipaner der står her i bedet er dog alle Darwin-hybrider, bl.a. forskellige Apeldoorn, der i øvrigt er meget flinke til at komme igen. Hvis man overtager en ældre have er det heller ikke ualmindeligt, at det netop er de røde og gule Apeldoorn tulipaner, der kommer frem om foråret. Hvis man vil peppe sådan et rødt og gult tulipanbed lidt op, kan man f.eks supplere det med nogle af de forskellige orange varianter af Apeldoorn, der er på markedet, og som man også kan se en del af i bedet her. Jeg har så valgt at give det et ekstra pift ved også at sætte nogle lilla ind i mellem.

Selv om jeg er utrolig glad for mine lyserøde, hvide og afdæmpede kombinationer, så er det måske i virkeligheden dette kulørte festfyrværkeri, der gør mig i allerbedst humør. Efter en lang og mørk vinter bliver man bare glad i låget af alle de farver - jeg gør i hvert fald.

12 kommentarer:

 1. Hej Signe.
  Hvor ser det smukt ud. Jeg skal da helt sikkert have nogle dobbelte lyserøde tulipaner under nogle af mine æbletræer. Hvorfor har jeg dog ikke selv tænkt på det :-) Jeg har en stor guldregn med rigtig mange lilla prydløg under, (de selvsår sig) det ser rigtig godt ud.
  Hilsen Anette
  http://frupedersenshave.blogspot.dk/

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anette
   Jeg kan kun anbefale at lade Angelique give æbleblomsterne selskab - de matcher hinanden helt fantastisk, og hos mig passede det perfekt med tidspunktet, de sprang ud på :-)
   Efter jeg så kombinationen med guldregn og prydløg, har jeg også stærkt overvejet at få en guldregn i min egen have, alene for at kunne nyde den i selskab med prydløgene :-)
   De bedste hilsne
   Signe

   Slet
 2. Hej Signe
  Jeg er også til Angelique tulipanerne, de er skønne. Jeg kan godt huske, da du måtte tage alle de forkert farvede tulipaner op, det var ikke sjovt. Man kan desværre ikke helt stole på billederne på poserne. Men det lærer vi så noget af.
  Alle dine tulipanbede ser fine ud.
  Knus Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja, der kan være ret stor forskel på det billede, man ser på poserne, og så det resultat man får i virkeligheden. En anden gang er det sikkert en god idé at google billeder af tulipanerne først, så man kan få et bedre indtryk. Det kan dog være lidt svært, hvis man allerede står i butikken fristet over evne med løgposerne i hånden - så det bliver sikkert ikke mit sidste fejlkøb ;-)
   Knus Signe

   Slet
 3. God ide med prydløk under gullregn. Ellers er tulipanblomstring som et lotteri, man får ikke alltid vinnerloddet, men noen ganger har man virkelig hellet med seg.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, de er så smukke sammen, guldregnen og prydløgene - og heldigvis er tulipanløgene til at flytte rundt på :-)

   Slet
 4. Kære Signe.

  Jeg har sagt det før, men er nødt til at sige det igen: Jeg E-L-S-K-E-R dine billeder. Du fanger noget magisk med dit kamera. Lutter dejlige tulipanfotos og at kigge på det nederste billede er som at få en energitransfusion her i oktobermørket...og sådan een kunne jeg dælme godt trænge til.

  Stort tillykke med jeres nye spændende blogmagasin. Jeg glæder mig til at følge jer.

  Hav en rigtig dejlig weekend...........gerne en uden regnvejr, så vi kan komme ud og fedte med nogle flere tulipanløg.

  Mange grønne hilsner

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Tante Grøn
   Jeg bliver jo helt rød i kinderne - tak for dine søde ord om mine billeder :-)
   Dejligt, at du har lyst til at følge vores nye blogmagasin.
   Jeg håber du får en skøn og solrig weekend!
   De luneste efterårshilsner
   Signe

   Slet
 5. Kære Signe.

  Røde kinder klæder enhver ungmø:o)

  Tulipanfikserede kærlige hilsner

  SvarSlet
 6. Dejligt indlæg og fine billeder, som sædvaligt :) Jeg husker tydeligt, da du skrev om de hudfarvede tulipaner og hev de røde op. Det bliver spændende at se hvordan det går til foråret. Selvfølgelig får man også lyst til at eksperimentere med alle de forskellige tulipaner, der er i handlen, så det kan jo ikke undgås at man indimellem ikke rammer farveskalaen.

  Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for de søde ord Ulla :-)
   Ja, jeg skulle godt nok tage lidt tilløb, før jeg fik hevet dem op. Det virker jo næsten lidt barbarisk at hive blomstrende tulipaner op af jorden. Men nu har jeg lært til næste gang, at man ligeså godt kan få det overstået med det samme, og med alle de forskellige tulipaner man kan købe, har du nok ret i, at der nok også skal komme en "næste gang" :-)

   Slet

ANNONCE