søndag den 18. november 2012

DET ENGELSKE FUGLEPERSPEKTIV

TEMA: DYR I HAVEN

Når man taler om dyr i haven, er fuglene ikke til at komme udenom. Få her lidt inspiration til hønsehuse og dueslag fra havevandringer i tre engelske haver.

TEKST & FOTO: LONEVed det engelske hus Stone House i Wyck Rissington ligger en harmonisk have, der - udover fint komponerede haverum og smuk udsigt til den uopdyrkede natur - også rummer fine løsninger til havens fugle. 

Her hønsehuset, der er placeret i kanten af et engareal.


Udover høns, huser haven også duer. Dueslaget er godt gemt, placeret i gavlen af en af grundens udhuse. På en stille vis minder dueslaget om boligens arkitektur med de runde buer og 45 graders taghældning. 

Dueslaget i haven ved Sissinghurst Castle i Kent har en helt anderledes romantisk stil. Her står dueslaget solitært i den skønne eng med frugttræer. (Den fine rose er "Rambling Rector").
Til sidst også et kig i haven ved Snowshill Manor. Her har duerne helt anderledes mægtige forhold. Et kig fra huset mod udsigten giver også et kig til duernes bolig. Dueslaget er bygget i lokale, gule sandsten, så det passer med grundens øvrige bebyggelser, og indgår i fin komposition med den øvrige opdeling af haven og inddeling i skønne haverum.Et kig ind i huset viser den sirlige opbygning af duernes mange rum på hele bygningens indvendige flade. Også duernes adgang til dueslaget er der sørget for med nøje konstruerede åbninger i både husets tagryg og gavl. 

Mon ikke dette kan betragtes som luksusudgaven af et dueslag i den private have?

4 kommentarer:

 1. Er da helt solgt over det fine hønsehus. Det kunne sagtens være i min have også. Smukt. Dejlige billeder. Ja og det dueslag...altså de kan noget de englændere.

  Mange havehilsner
  Lise Lotte

  SvarSlet
 2. Har siden jeg så Claus Dalbys hvide duer ønsket mig et dueslag i min have. Måske bliver det i denne vinter at min mand og jeg skal hygge os med sådan et lille projekt :-)
  Fine billeder, hvor er det dejligt at i tager os læserne med på oplevelser, tak for det.
  Hilsen Anette fra Fru Pedersens have

  SvarSlet
 3. Hej..
  Har lige et spørgsmål til de af jer der holder høns i haven. Er det nødvendigt at hegne sin have ind, eller ved hønsene godt hvor de bor?? Har et par hektar 'have' og kan jo ikke rigtigt sætte hegn op over det hele....
  Hilsen Susanne, der snart skal på biblioteket og låne mere information om høns ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Frk. Ernst

   Jeg vil nu tro, at dine høns godt kan lære hvor de bor/hvor maden kommer fra, jeg selv har lært mine at komme, når der er mad ved at råbe "putte putte putte" - men man kan jo også fløjte eller sige noget andet, hvis man føler sig for fjollet til "putte". ;)

   Det med indhegningen synes jeg imidlertid er en god idé. Det behøver jo ikke være hele haven, der er hegnet, når din nu er så stor. Ræven Måren og Ilderen er på evig jagt - og hegnet beskytter hønsene i samme grad som det afholder dem fra at fræse for meget af dine bede op.

   Du kan jo evt. kave en desideret lukket hønsegård og så også lave et flytbart, med stolper. Det har jeg selv haft ret meget glæde af. Mén min have er jo også kun på 800 m2 og til at overskue. Skulle Mikkel dukke op ville jeg formentlig opdage det med det samme, hvis de er ude.

   Både Liljensøe og Juul har skrevet nogle gode hønsebøger. Og vi laver nok tema om høns i haven i løbet af foråret her i HAVEFOLKET:

   God fornøjelse (for det er det!)

   Slet

ANNONCE