Er det tid for anlæggelse eller omlægning af prydbedene hjemme hos dig, så er der mange stilarter at vælge mellem. Her kigger vi på planterne et haverum hos Marianne Folling, hvor der er plads til både stedsegrønne og blomstrende buske – og ikke mindst tørketålende stauder.


TEKST & FOTO: LONE

Strukturerne i haverummet er blandt andet dannet af to buske, der i sensommeren taler samme formsprog. De stedsegrønne kugleklippede buksbom og den hvide havehortensia ‘Annabelle’.

Ved siden af de smaragdgrønne buksbom slås tonen an for de grå stauder af blandt andet lammeøre, Stachys byzantina ‘Big Ear’

En anden gråbladet plante er denne kærmindesøster ‘Jack Frost’.

Hvis man tager udgangspunkt i havehortensiaen, har den mange fine medspillere. Herunder ses fx kertepileurten ‘Alba’.

En anden er sølvlys, som med sine mørke toner danner en fængslende kontrast. Ikke mindst til de brunlige toppe fra græsserne bagved.

Den hvide indianermynte (Agastache) er med i kompositionen. Bemærk også den røde kvan, der står i baggrunden og skaber både højde og dybde i bedet.

De grå nuancer understreges af tilstedeværelsen af blåt/violet. Herover ses i forgrunden en violet asters og herunder den blålilla russisk mandstro, Eryngium planum ‘Blaukappe’.

Også denne mandstro – Eryngium hybrid ‘Big Blue’ – der forlængst er afblomstret leger smukt med og samler farvene græssernes aks op.

Det er den wallisiske seline, Selinum tenuifolium, der står højt over buksbomkuglerne.

Sidste kig ind i haverummet er dette, hvor de mørke blade af spiræa ‘Diablo’ ses til højre og en hvid skovasters ses bagerst, Eurybia divaricatus. Mellem de to kugler står marehalmen, Leymus arenarius ‘Blue Dune’, der er med til at løfte bedets grafiske udtryk.