Med pelargonier er der et væld af muligheder – både typer og farver. Men det kan være svært at vælge, når man står i plantecenteret og skal have en pelargonie med hjem, for der er så mange skønne. Vi giver her forskellige tips til, hvordan du får perlargonien ind i din have og får skabt en stemning, der emmer af sommer og rimer på koldskål.


TEKST: LONE & ANNA MARIE HILLEBRO, FOTOS: PELARGONIUM FOR EUROPE

Pelargonier i den romantiske have

Et stille hjørne i haven og en indbydede siddeplads. Sæt en pelargonie midt på bordet, og sommeren er i gang. Vælg eventuelt en pelargonie, der farvemæssigt passer til det rum, du sætter den ind i. Så vil du opnå en harmoni, du kan nyde hele havesæsonen.

Gamle zinkbaljer, kummer eller kasser er også velegnede til de frodige pelargonier. De slidte beholdere fortæller en historie om et levet liv og passer godt sammen med vores associationer omkring bedsteforældrenes have og brug af pelargonier.

Herunder ses en gammel trækvogn, der spreder stemning i haven. Den er fyldt til bristepunktet med Pelargonium peltatum og Pelargonium grandiflorum, der står eventyrligt sammen med den gråløvede Helichrysum.

Også i gamle syltekrukker passer pelargonien fortrinligt. Her er det zonale pelargonier og pelargonier graveolens, der er kombineret med det lette løv af Sophora prostrata.

Dyrk en samling af forskellige perlargonier

Har du svært ved at vælge enkelte favoritter, så skab et helt univers af pelargonier. Her er der blandet forskellige typer af zonale og peltatumpelargonier inden for en farveskala fra orange over rødt til pink og lyserød. De er alle plantet i vægophæng fra fortidens køkken og monteret lidt skødesløst.

Pelargonier i børnenes have

Børn elsker farverige blomster, og ikke mindst de små piger falder pladask for de store lyserøde og pink blomsterhoveder. Pelargonierne er nemme at passe, og blot de får vand og godt med sol, vil de pryde børnehjørnet hele sommeren. Plukkes der blomster til buketter, dukker der såmænd også hurtigt nye op igen.

Pelargonier i altankasser – en smuk klassiker

Den helt klassiske brug af pelargonierne er i krukker på trappen op til fordøren eller i altankassen. Har du ingen altan, så monter alligevel en altankasse foran et vindue. Det kan være på et udhus eller en garage, der trænger til et løft. Herunder er det hvide peltatumpelargonier, der blomstrer om kap med frøstandene fra en klematis.

Dæk bord med pelargonier i små vaser

Har du pelargonier i haven, så vær ikke bange for at plukke til dekoration af sommerbordet. Her er det enkeltblomstrende zonale pelargonier, der er sat i vaser på bordet i en række af grønne vaser sammen med klippede stilke af duftende krydderurter. På bordet pynter og dufter også en pelargonie graveolens i samme farve. En hurtig løsning, der er nem at gøre efter, hvis du skal gøre det hyggeligt i et snuptag.

Pelargonier i den urbane have

Pelargonierne passer perfekt i den romantiske og klassiske have, men i den urbane have kan de bestemt også noget. Måske er det her, man tør vælge planter med lidt mere fart over feltet, som her en pelargonie peltatum med en lækker dybrød farve.

Vælg en masse ens i samme farve og plant dem i forskellige højde af beholdere. Kombiner med grønne planter, hvis løv passer til pelargonierne. Her er fx palmer og bambus med til at gøre det urbane miljø lidt eksotisk.

Har du pelargonier i din have, og vil du gerne dele, hvordan du har brugt den i dit haveunivers eller på altanen, så smid endelig et link herunder i kommentarerne eller via vores opslag på instagram. Vi glæder os til at kigge med.

God pelargoniejagt til dig.