Om du vælger den helt simple eller mere kreative løsning til nedtælling til juleaften, så har vi her lige en lille smule input. Og så hører vi også meget gerne fra dig om dine kreative idéer!


FOTO & TEKST: LONE

Her i dagene før 1. december går gerne med lidt forberedelse. Især hvis man har små i huset, er det nu, der skal sikres julekalendere og kalenderlys. Hos os er kalenderlyset en fast tradition og skulle jeg synes, at vi er ved at vokse fra den, har jeg to efterhånden store piger, der minder mig om, at det altså hører julen til – lige så vel som mine lys i haven.

Og traditionen med kalenderlyset er faktisk ikke ret gammel. Ja, den blev først rigtig udbredt i Danmark efter Anden Verdenskrig. Idéen har dog også eksisteret tidligere i form af mere hjemmelavede slags – som fx selv at tegne streger på et helt almindeligt lys. De første fabriksfremstillede kalenderlys kunne man købe allerede under besættelsen, da fabrikken Holmblad begyndte af fremstille lysene fra 1942. I dag er der et ret stort udbud af kalenderlys i handelen – og jeg har været ude og tjekke udbuddet og her kommer et par forslag som inspiration.For mange er det nok en fast tradition, at kalenderlyset placeres i en juledekoration sat sammen med ler, gran, kugler, bånd med videre, men de senere år er der også kommet en del forslag til stager til kalenderlyset, for de der ikke er så kreative – eller bare havde lyst til at prøve noget andet.

Kunstindustrien har lavet skønne lys med enkle tal og tilhørende fine små fødder i farver, der matcher talrækkerne. De byder også på en finurlig version med talrækken fordelt på to lys – her let placeret på et af tidens fine forslag til skærebrætter (endelig er de kommet tilbage i handlen!). Alle lysene er fundet hos decorate.

 

Og så er der jo mange muligheder for at lave sin helt egen ‘free style’ dekoration, som kan nydes hele december måned mens lyset tæller ned til den store aften.

Har du lyst til at skære en genvej, kan man jo også vælge at købe hos en af landets skønne blomsterforretninger. Se her et fint forslag fra en af Århus’ skønneste blomsterforretninger: Blomsterværket Pindstrup i M.P. Bruunsgade.

Dekorationen her er sammensat af materialer der snildt kan holde de 24 dage; smukke kogler, bær og bånd.

Og når vi nu har stukket næsen indenfor hos Karsten Pindstrup, så skal I ikke snydes for lidt flere af hans smukke kreationer. Her et kig til årets simple og helt naturlige adventskrans. Grene bundet sirligt på en stålkrans med hvide lys. (Ja, jeg havde egentlig besluttet mig for, at min adventskrans i år skulle være på gran, men nu skal min stålkrans vist frem igen, og så skal jeg på rov efter krogede grene i haven!)

Ja, mon ikke du også har bemærket, at hos mange blomsterdekoratører er julen i år præget af den simple og naturlige tilgang – gran, grene, bær og kogler fylder vinduerne. Karsten har lavet disse smukke juletræer, hvor træets form primært er skabt af store kogler og rødt garn.

Flere andre af dekorationerne er holdt i rolige kombinationer af grønt, grene og mørke eller metalliske skjulere – gerne med løg eller andre elementer fra naturen som her. Jeg takker for kigget og glæder mig til igen en anden gang at få lov at vise et udpluk af Karstens kreationer. Og kommer du til Århus og har fået trang til en af kreationerne, må du ikke snyde dig selv for et kig forbi. Heldigvis byder butikken også på mange mulige værtindegaver, så han er absolut et besøg værd!

Har du nu fået mod på at springe ud i det og gerne vil lave det hele selv, så er det jo bare med at komme i gang med at samle sammen i have og natur. Og så kan man jo vælge en løsning, hvor man selv let sammensætter kalenderlyset. Du kan fx købe tallene som overføringsmærker, der sættes på lige præcis det lys, der passer hjemme hos dig. Overføringsmærkerne fås fx i Panduro hobby.

God fornøjelser med dine juledekorationer – både til kalenderlys og adventskrans. Du kan jo altid lægge et link i din kommentar herunder til din løsning, så vi kan kigge med hos dig også!

Min nedtælling til jul ser I allerøverst i artiklen her – min yngste har valgt og det blev hvidt med pink tal på hvid fod. Så for første gang i år er mit eget kalenderlys ikke i en dekoration. Men mon ikke jeg placerer et fad på bordet med en blanding af mos, hvide hyacinter, kogler og granatæbler. Det ville være en fin julestart hos mig.