torsdag den 1. november 2012

SÅDAN SENDER DU EN PLANTE

PLANTEBYTTERI

Det er ikke kun netplanteskolerne, der sender planter. Det kan du også selv gøre.
Kast dig over dillen med plantebytte, og du har en livslang hobby. Det kræver imidlertid, at du lærer at sende så de overlever.

TEKST & FOTO: MARIANNE

Frøene er nemme at sende. De er gennemtørrede og ligger i små poser med navn på. Nogle, f.eks. topløg af slangehvidløg, skal måske lige have lidt bobleplast eller noget krøllet avis omkring for ikke at blive mast, men ellers vejer de ingenting og er flade. Hvis du sender om vinteren, så læg dine papirsfrøposer i en frysepose, så de ikke ligger og bliver våde i bunden af postkassen. Nemt nemt.

Planterne derimod er jo levende og skal helst frem i god ro og orden, så de overlever.

Der er sådan cirka 5 step:
 1. Opgravning
 2. Klargøring
 3. Indpakning
 4. Forsendelse
 5. Korrespondance
Opgravning 
Sørg for at planterne er nyopgravede. Sørg også for at de ikke har manglet vand inden opgravningen, men er spændstige og friske. De skal jo klare sig i et par dage eller 3 - afhængigt af, om modtageren er hjemme eller har Modtagerflex. Er uheldet ude, skal planterne klare sig på rejsen og posthusene i op til 5 dage. Går det, som det skal, kommer pakken frem næste dag.

Klargøring
Inden du pakker og sender er det en god idé at skylle jorden af rødderne for eventuelle skjulte snegleæg. Det gør også at planten ikke vejer alverden. Studs planten, så mest mulig unødig vækst over rødderne er klippet af. Efterlad evt. lige et par småblade, som gør at planten kan koncentrere sig om at etablere sig og danne flere rødder. 

Indpakning
En god metode er at bruge fryseposer (eller andre plastikposer, hvis planten er stor). Jeg lægger selv en fugtet engangsklud eller to i bunden og lukker posen til med elastik eller poseklips. Prik små huller, som planten kan ånde igennem. Læg hele molevitten ind i en større pose, så det ikke vådter. Nu kan du vælge at købe en boblekuvert eller at skylle og skolde en mælkekarton og putte planten ned i. Jeg har såmænd også modtaget planter i cigaræsker, affaldssække, kasser og æsker i alle mulige størrelser. Husk at mærke planterne, så din modtager kan se, hvad hun har fået. Du kan skrive med permanentpen på posen eller vedlægge en lille plastikmærkat med navnet på.

Forsendelse
Det er bedst at sende i starten af ugen, hvis uheldet skulle være ude, og modtageren ikke er hjemme - eller, som det også er sket nogle gange - at Post Danmark smøler med det (også selvom det er sendt som A-post). Og nu vi er ved det, så er det billigst at sende som brev - ikke pakke. B-brev er det allerbilligste, men det vil jeg kun anbefale at du bruger til frø. Planterne skal jo hurtigst muligt frem.

Korrespondance
Jeg plejer at lægge et lille kort ved, hvor jeg skriver hvad der er i og hyggehejsa og alt det der. Men hvis det er til en bytte-ven, som du skriver sammen med på nettet, og hvis du bytter rigtig meget, kan du jo også bare skrive digitalt. Det er en ekstra hyggelig, lille detalje at kunne diskutere planterne, hvordan de trives og sådan bagefter. 

Læs også: Byt en plante.  

4 kommentarer:

 1. Og her er to grupper, du kan besøge, hvis du bruger det der Facebook. Dér byttes ivrigt!

  Plantebytte centralen:
  http://www.facebook.com/groups/80342305945/

  Blomster kan formeres - byttegruppe:
  http://www.facebook.com/groups/129656490396727/

  SvarSlet
 2. Tak Marianne
  Det er et godt indlæg, meget udførligt, det kan vi få meget glæde af.
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
 3. Hej Marianne
  Rigtig god ide og skrive på pakken, at det er planter,
  det vil jeg huske og gøre næste gang :-)
  God 1. november til alle
  kh Helle

  SvarSlet
 4. Jeg vil lige tilføje, at der findes noget, der hedder G-post, som er billigst, men som egner sig bedst til frø, da dat tager ekstra tid.

  SvarSlet

ANNONCE