Plantebytte får verden til at vokse, og din beholdning af favoritplanter i bedene gør det samme. Und dig selv den glæde! Flower Power findes!


TEKST & FOTO: MARIANNE

Besøger du en have og går en tur med ejeren, sker det: Du hører om, at den dér, den er fra min veninde, og den dér, den overtog jeg fra min onkels nabo. Og dén ja – ahhhh, den har været i familiens eje i over 50 år. Vil du have en aflægger?

Og det vil man jo gerne. Og så kører det.

Nogle mennesker har nærmest gjort det til en hobby. De bytter hen over plankeværket eller “ses” på Facebook i diverse byttegrupper. Andre (eller de samme) “mødes” i blogland – og nogle gange “IRL” (læs: I levende live) og sender frø og planter på kryds og tværs af landet. Bider negle for om tingene nu har overlevet. Drøfter Post Danmarks nye “Modtagerflex“. Glædes over at så og prikle og tilplante bedene med de dejligste planter – byttede eller hjemmelavede. Med frø fra Blomster Bine, Lise Lotte eller Fru Høneballe på Samsø.

Man er næsten i familie! Og man bliver rigere og rigere – kan jo tage frø af de nye allerede den følgende sommer. Sender videre til andre. Glædes inderligt over at glæde andre. Det er STOR-artet! Verden bliver større og større, og det gør pladsen i hjertet også.

Post Danmark har også opdaget det. I hvert fald på min villavej, hvor jeg er så heldig, at jeg for det meste bare kan lade min dør stå åben (eller garagedøren ulåst), og så ligger der en pakke fra afsender. Det er ret fedt,  for en weekend på posthusets pakkeafdeling er nogle gange hård kost for en nyopgravet staude – især hvis det er en baby, der er på “udenlandsrejse”. Ellers kan du bestille “Modtagerflex” på dit posthus. Sæt klistermærket på din entre-dør og ikke på postkassen, for elelrs er der udbudne gæster, der kan føle sig fristet til at komme luskende.

Og når du modtager sådan en pakke, med et lille sødt postkort vedlagt, med lidt ekstra frø (som ikke stod på byttelisten), og derfor enten er en vild og glædelig overraskelse eller også god kommende “byttekapital”, så føles det næsten bedre end selve juleaften! Gang på gang har jeg med boblende hjerte og sitrende fingre stået og stirret på de små poser med planter i kortklippede frisurer og undret mig. Utroligt, hvor glad man kan blive for sådanne undseelige duske.

Måske sender du til nogen, der intet har at bytte med – og som insisterer på at ville betale for portoen. Eller modtager fra nogen, uden at have noget lige pt. at bytte med. Og gider du ikke det der med en frankeret returkuvert eller at sætte ind på en konto, kan du bare bruge mobilporto, hvor man skriver en kode. Nemt og … moderne.

Du kan også potte det, du ikke selv lige kan finde plads til i dine bede og så tage til byttedage. Det foregår som regel forår og efterår.  Forår, fordi det er dér dillen og plantetrangen er på sit højeste. Efterår, fordi det er dér, de garvede haveejere og planteelskere flytter deres planter. Det har de jo i bund og grund bedst af. Både folk og flora.

Haveselskabet har naturligvis sine lokale arrangementer, men du kan også slå dig sammen med dit lokale bibliotek eller lave små “klubber” sammen med Agenda 21-gruppen. Sådanne plantebyttedage er det rene guld.

Man bytter, javel ja. Og snakker så man er ør i bærret af lykke og nye informationer om beskæring, vækst og lysforhold de næste dage. Og forærer væk til dem, der kommer forbi uden byttegods, for det er da bedre at gøre andre hooked, end at tage de samme planter med hjem igen!

Og man kommer af én eller anden grund (hvordan det lader sig gøre, må stå hen i det uvisse) ALTID hjem med langt mere (og altid mere spændende), end det man havde med sig. Verden vokser igen.

Hvis du føler dig fristet til at deltage i Flower Power-bytte-dillen, så læs senere i HAVEFOLKET om, hvordan du sender planter bedst. Og om høst og tørring af frø.  Og om staudebørnehaver.