søndag den 18. november 2012

TEMA: DYR I HAVEN


UGENS LEDER

Min barndoms have i Tibirke Sand ved Arresø var en sommerhushave i skoven og fuld af dyr. Jeg tror egentlig ikke jeg tænkte så meget på det, da jeg var barn, de var der bare. Og jeg var der. Vi havde hinanden. Uglen var min faste ven, hun sagde ikke meget, for hun sad jo og sov i "ugletræet" ved min gynge. En gang imellem lindede hun lidt på det ene øjenlåg og tjekkede om alt var som det skulle være.

Og det var det jo, for jeg var aldrig alene skønt jeg er enebarn og der uden for sæsonen ikke var alverdens kammerater at lege med. Omkring mig var der jo levende. Dådyrene gik nede i mosen, musvitterne kvidrede rundt og hoppede en gang imellem ind i mit legehus - det syntes jeg var ret sjovt, sådan at få besøg. En enkelt gang kom en snog forbi og lagde sig til at sole sig på nogle varme sten.

Jeg lærte hurtigt hvilke dyr, der var venner og hvilke der ikke var. Bier var temmelig "no go", for jeg er allergisk overfor bistik, og det er heller ikke et hit at stille sig oven i en stor tue med skovmyrer, det kan man få feber af, hvis man står der for længe. Men sortspætten, den kunne få min far til at rejse sig under aftensmaden og trække kikkerten frem.


Dyr i haven er i mit voksne liv faktisk også "bare" nogen, der er der. Ja, altså hønsene har jeg selv installeret. Men ellers går jeg ikke og tænker over dem til dagligt, de er der bare - og jeg vil på ingen måde undvære dem. I slutningen af august kom Mikkel Ræv forbi min hønsegård en sen nattetime, og da gården ikke var 100 % sikret, blev hans besøg enden på 4. generation af Den helbredende haves høns. Der kom en ulykkelig tid, men Mikkel er tilsyneladende også en del af mine dyr i haven, og det må jeg jo lære at indrette mig efter.

Vi går jo rundt og tror at vi ejer vores haver. Men selvom vi har sat et hegn op, kaldt den "have" og plantet hæk og så videre, så er det os der låner lidt af naturen. Det er os der har sat vores underskrift på et stykke papir og lavet aftaler om, hvad der er vores. Det aner dyrene jo ikke noget om.


I dette temanummer har vi særligt fokus på hvad du kan gøre for at skabe gode betingelser for dyr i haven. Vi kikker også lidt på hvem der er vores venner - hjælpedyrene - og hvilke, der ikke er så velkomne.

Dyr i haven er jo et kæmpestort emne, så derfor følger vi op igen til foråret. Så glæd dig til hjorte, egern, padder, orme, flere høns og flere fugle. Dem vender vi nemlig lykkeligt tilbage til.

Her på redaktionen er vi fuglenes venner, og selvom man kan købe en masse fuglemad i butikkerne, så har vi valgt at lave et kogleorgie, for kogler er så søde i træerne og som skabt til vinterens sultne fugle. Desuden er det pludselig blevet moderne med det der natur - så hvis du gerne vil køre noget trendy, så frem med koglerne! Vi kikker også på de helt små - insekterne - og giver dig tips til, hvordan du får flere af dem, der hjælper dig i din have.

Så kan du gå på shopping sammen med Karina og her kan du virkelig 'go trendy'! Du kan tjekke fugle- og foderhuse ud, måske er der en idé til ønskesedlen? Vi kikker også til pindsvinet, som bare er den sødeste og hyggeligste lille fætter, der gnøffer rundt hvor den nu kan finde et skjul at bo i. Og endelig har Lone været ude at kikke på nogle skønne, engelske høns og duer.

Rigtig god fornøjelse!Ugens artikler om DYR I HAVEN:


KOGLEFODER TIL FUGLENE
Opskrift på fuglefoder i koglerne


LUKSUSOPHOLD TIL DINE NYTTEDYR
Om hvordan du laver et insekthotel

FUGLE
På shoppingtur til vores vingede venner

DET ENGELSKE FUGLEPERSPEKTIV
Englændernes bud på fugleboliger i haven

TÆNK OGSÅ PÅ PINDSVINET
Om pindsvin i haven


Lederen er alene et udtryk for skribentens personlige holdninger og betragtninger.

1 kommentar:

  1. En liten hilsen fra Norge. I hagen har vi nesten hver dag besøk av en elg som spiser epler. I den våte leirjorden synes sporene mer en godt er. Håper staudene klarer seg, men som du skriver, det er naturen som ... Hilsen Anne

    SvarSlet

ANNONCE