Mange haveejere er gode til at fodre fuglene året rundt og har derfor et fantastisk fugleliv i haven. I vores have sætter vi for alvor ind her i efteråret og stopper fodringen igen hen på foråret, når der er ved at være så meget føde i haven, at fuglene selv kan finde nok. Hvad gør du?


TEKST & FOTO: LONE

I vores have fodrer vi fuglene flere forskellige steder. På foderbrættet lægger vi solsikkefrø, i kræmmerhuse af pileflet lægger vi fuglekugler og en lang foderautomat fyldes flere gange henover ugen med vildtfugleblanding.  I det staudebed, der huser foderbrættet, vokser der næsten hvert år solsikker, som er dukket op som følge af tabt fuglefoder fra året før. Dem spiser fuglene også af med stort velbehag her i efteråret.

På et af vores store vinduer udenfor spisestuen har jeg monteret et plexiglasfoderbræt, som får fuglene helt tæt på, så vi kan sidde og nyde fuglene, mens vi selv spiser. Især min lille datter på fire og jeg selv har stor fornøjelse af dette. Fugle i flere farver og størrelser kommer forbi og nyder de nødder, vi lokker med.

Kræmmerhusene har vi haft i mange år efterhånden. Da de er af pil, går de til med tiden, men så køber jeg blot nye på årets havemarkeder. Heldigvis er der altid stande med pileflet og de koster ikke alverden. Udover at fylde kræmmerhusene med fuglekugler, lægger jeg også æbler ud, når jeg har nogen til overs. Især solsortene er begejstrede for røde æbler.

Vi har også et stort vandfad i haven, som fuglene bader i til stor underholdning for os andre. Solsorten har nærmest faste badetider morgen og aften, og er der frost på overfladen tripper de uroligt rundt omkring fadet (så må jeg ud og bryde isen for dem).

Havens fugle flyver også til fadet flere gange henover dagen for at slukke tørsten. Vand er vel nok det vigtigste bidrag for at have fugle i haven – året rundt.

Hvordan fodrer du mon fuglene? Har du succes med foderbræt eller foderstation? Og hvilket foder forkæler du fuglene med? Lad os gerne høre om dine erfaringer og måske  har du gode tip til at lokke særlige fugle til. Del endelig dine erfaringer og gode ideer med os herunder i kommentarerne eller på instagram.