søndag den 24. marts 2013

ÅHH, AT VÆRE EN GARDEN WOMAN!


TEMA: KLAR PARAT START

Hvordan ser du ud, når du arbejder i din have? Ligner du en drøm eller noget der er løgn - eller måske noget midt imellem? Jette fra Fru Friis' Frøbo er en drømmer. Læs her om drømmene og virkeligheden - og det er ikke kedelig læsning!

TEKST & FOTO: JETTE FRA FRU FRIIS' FRØBO, GÆSTEBLOGGER
INTRO: HAVEFOLKETMange kvinder drømmer om at blive hvid brud i det smukkeste skrud og i en drøm af en kjole.  Sådan har jeg ganske vist aldrig haft det selv. Til gengæld har jeg en lille, hemmelig drøm om engang at blive en ægte Gardengirl med en garderobe fyldt med bukser, bluser, forklæder og sko som alle har lyserøde roser på matchende, prikket baggrund. Så vil jeg gå i min have med en stråhat på hovedet og en kurv over armen, mens jeg deadheader et par roser og tænker hyggelige tanker ...

SKRATSSCHHHHH…… 
(lyden af grammofon pick-up henover vinyl LP!!)
Tilbage til virkeligheden! 
For virkelighedens verden ser ganske anderledes ud og er knap så køn.

For år tilbage var mit forhold til malertøj og havetøj nogenlunde det samme. Afdankede cowboybukser der kunne smides ud efter brug. Dette forhold gælder stadig når det drejer sig om malerarbejde, men tøj til haven stiller helt anderledes krav.
 • Det må ikke stramme, når jeg laver akrobatiske øvelser henover stauderne for at nå et genstridigt stykke ukrudt.
 •  Der må ikke fremkomme et stykke med bar ryg, når jeg gentagne gange bukker mig ned.
 • Det skal kunne holde kulde, vind og vand ude på en fornuftig måde, samtidig med at jeg frit kan røre mig.
Dette har affødt en garderobe af mystisk oprindelse, men hvor alle dele er gennemtestede og fundet i orden af mig og til mig! Det eneste der måske halter en smule, er sammensætningen af farver og mønstre…


JAKKER
...har jeg et bredt udvalg af. Med eller uden ærmer samt med eller uden tykt eller tyndt foer. Det skal være muligt hurtigt at kunne skifte til noget passende, hvis vejr og aktivitetsniveau ændrer sig henover en havedag. Og det skal være muligt at befinde sig i haven på (næsten) alle årstider. Lige nu er yndlingsjakken en termojakke, som på genial vis opfylder alle disse krav.BUKSER
...er et kapitel for sig. Der er dem der kan stramme eller blot sidde helt forkert.  Derfor er mine yndlingshavebukser i øjeblikket et par Kansas overalls, købt på genbrug til absolut ingen penge. De er kraftige, praktiske og rummelige (næsten som en chokoladereklame) og derfor alt hvad jeg ønsker mig.


Faktisk er genbrugsbutikker et genialt sted at finde sit havetøj. De fleste butikker har et lille hjørne med professionelt arbejdstøj til alle slags erhverv. Hvordan så meget arbejdstøj – ofte helt nyt – kan ende her, er mig en gåde, men hvorfor spekulere over det, hvis der er et eller andet der passer min kropsbygning.

Så udover mine blå overalls har jeg også fundet et par kække, røde bukser og et par grønne shorts.
I sidste uge gjorde jeg så mit nyeste genbrugskup. Et par vissengrønne termobukser, som allerede er afprøvet og fundet i orden til brug i vinterhaven. Uden sammenligning et par geniale havebukser til overgangssæsonerne!!

SKO OG STØVLER
Dette kapitel handler om sko og støvler.  Her stilles også skrappe krav.  Nogle gange skal de være vand- og muddertætte, altså gummistøvler med eller uden foer. Andre gange skal jeg bare hurtigt kunne smutte i dem for at gå en haverunde eller plukke et par blomster.  

Men når der skal knokles med spade og greb, eller køres sand, sten og kompost  med trillebøren, skal fodtøjet sidde fast og være robust. Så når det virkelig gælder og sveden skal springe, ifører jeg mig mine (ikke så feminine) sikkerhedssko. Disse har jeg arvet fra min mand, og igen har jeg fundet noget der bare virker.  Robuste såler der nemt kan tvinge en spade i lerjorden og så gør det heller ikke noget de er forstærkede i tåen, hvis jeg uforvarende skulle tabe en marksten!


HANDSKER
Nu hvor det meste af kroppen er dækket af praktisk beklædning, kommer vi til handskerne.  Jeg hører nemlig til den type mennesker der hader at få ru hænder efter at have arbejdet med jorden. Derfor har jeg altid handsker på, men også disse skal passe til forholdene. Forbi er den tid hvor jeg købte billige, blomstrede havehandsker i grelle farver, der kun holder et kvarter! 

Nu skal det  være tykke skindhandsker til det grove arbejde og til det der stikker, og tynde, vandtætte handsker når der skal fifles med frø og småplanter eller renses for ukrudt. Jeg skal kunne mærke hvad jeg arbejder med.

Enkelte gange er det lykkedes mig at finde nye havehandsker i genbrugsbutikker, men oftest finder jeg mig selv i håndværkerafdelingen på byggemarkedet. Arbejdshandskeafdelingen er guf, og her finder jeg gerne noget der passer til mit behov og til en fornuftig pris.

Tv. handsker fra byggemarkedet
Men når jeg er på plantemarkeder og i specialhavebutikker står jeg også og prøver handsker – føler og mærker. Måske min Gardengirldrøm kommer til at starte ved handskerne, for der laves rigtig mange skønne og praktiske handsker.


DRIVHUSVASK
Nogle havejobs er mere populære end andre. Mit absolutte hadejob nummer et, er drivhusnedvaskning!

"Det at arbejde med vand og sæbe med bagoverbøjet nakke og armene over hovedet, betyder som oftest at der siver køligt vand ned af indersiden på jakkeærmerne - en meget ubehagelig fornemmelse."


Når drivhuset i efteråret skal tømmes og vaskes grundigt, kræver det en helt speciel påklædning.  Det at arbejde med vand og sæbe med bagoverbøjet nakke og armene over hovedet, betyder som oftest at der siver køligt vand ned af indersiden på jakkeærmerne - en meget ubehagelig fornemmelse. Samtidig stænker der vand i øjnene, så man kun når at fornemme at rundt om fødderne løber edderkopper så store som tekopper, forvirrede rundt.

Det er bestemt en udfordring. Til gengæld er det  skønt, når der står et vinterklart og velduftende drivhus og venter på forår. Glemt er alle trængsler om kolde vandløb ned af armene.

Måske min drøm om at blive en Gardengirl aldrig rigtig kommer til at gå i opfyldelse, og måske er jeg i virkeligheden lige så lykkelig som praktisk Gardenwoman. Men det er vel i bund og grund heller ikke så vigtigt. For hvis tøjet virker efter hensigten og jeg (og dig som læser med) har det godt når vi går derude, så kan tøjet være romantisk lyserødt eller Limpopoflodsgrågrumsefarvet - bare vi hygger os!

FOTO AF GARDENGIRL TØJ. VENLIGST LÅNT FRA MP HAVEDESIGN
Og jeg drømmer  videre, og det er ganske vist... 42 kommentarer:

 1. Åhhhh, hvor jeg kender det! Mit største problem er fodtøj og handsker som jeg ALDRIG kan finde i en størrelse der passer. Gummistøvler i str. 36 passer måske fint i længden, men er ca halvanden gang bredere end mine fødder.
  Mit favoritfodtøj i haven er mine fine svenske træsko med blomster og mariehøns....men dem måtte jeg også ofre en hel svens halvtredser på :-)

  SvarSlet
 2. Åhhhh, hvor jeg kender det! Mit største problem er fodtøj og handsker som jeg ALDRIG kan finde i en størrelse der passer. Gummistøvler i str. 36 passer måske fint i længden, men er ca halvanden gang bredere end mine fødder.
  Mit favoritfodtøj i haven er mine fine svenske træsko med blomster og mariehøns....men dem måtte jeg også ofre en hel svens halvtredser på :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen hvad gør man ikke, når man finder det rigtige... ;o)

   Slet
 3. TAK for et kig i havegarderoben. Det er rart at vide, at man ikke er den eneste, der render rundt i mere-praktisk-end-smukt-couture i haven: Der er ikke meget Manolo Blahnik over mine grå drengetermostøver og slet ikke noget gardengirl over min termovest fra Bilka. Til gengæld er jeg både glad og varm når jeg kommer ind fra kulden :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Og det er nemlig vigtigt, der er ikke noget værre end at fryse... :o)

   Slet
 4. Underholdende indlæg som altid Jette. Jeg nikker genkendende til det hele. Jeg har en termojakke, som er lang ned over bagen, så jeg bliver ikke lige bar på ryggen. Den er dog ikke helt varm nok i frostvejr, så ud over den har jeg en vindtæt regnjakke.
  Bukserne er altid noget gammelt og udtjent. Jeg ønsker mig gardengirl bukser, men får det aldrig. De er for dyre, jeg vil hellere bruge pengene på planter.
  Som du måske husker, går jeg meget i gummistøvler, de er slidt op, så jeg må nok investere i et nyt par fra byggecenteret til 89 kr.
  Handskerne ja her arbejder jeg bedst i de billige fra Netto til 15 kr. Jeg har købt fine handsker i havecentrene, men syningerne generer mine sarte fingerspidser, og jer har ingen føling med jord og planter, når jeg har dem på.
  Hovedbeklædning udover stråhat mangler vi en beskrivelse af :)
  Haveknus
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Lisbeth, man skal alrig sige aldrig! Måske vi to gamle gardenquinder en dag kan mødes iført Gardengirl overalls, det kunne da være en fest. Men jeg har nu stadig nogle investeringer inden jeg går over til det fine tøj... :o)

   Slet
  2. Glemte lige at sige at de tynde handsker med gummibelægning sidder tæt og har ingen syninger, - de er altså ikke så tossede!!

   Slet
  3. Nej det har du ret i, jeg sørger for at have nok af dem, så jeg kan smide ud, når de bliver slidt. 15 kr. er jo overkommeligt :)

   Slet
 5. Sikke et godt indlæg du har skrevet Fru Friis!
  God Info og meget underholdende :)
  Kender også alle drømmene om fint havetøj men virkeligheden er en anden. Det er det brugte og det praktiske. Og bare man har det skønt i sin have betyder det nok heller ikke så meget :)

  SvarSlet
 6. Med et varmt smil på læben kender jeg alt om Garden girl drømmene. Det kunne være min garderobe du der fremviser. Angående hansker har jeg fundet de bedste i Hjem og fix. 3 par for omkring 70. kr. de holder og kan modstå meget. ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg må i jem & fix og kigge handsker... :o)

   Slet
 7. Hvor er det herligt! Jeg har ofte undret mig over hvor pokker, man kunne bruge det her Garden Girl tøj henne. Ikke i min have i hvert fald.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kunne såmænd sagtens bruge det, men har lige nu andre ting der skal investeres i først... Men måske når jeg bliver Garden pensionist!! ;o)

   Slet
 8. Skønt indlæg Jette. Meget underholdende som sædvanlig. Man sidder med et smil på læben og nikker genkende til det hele. Ski heller ikke megen Garden Girl over min beklædning her på matriklen !! At jeg ofte bliver spurgt på Genbrugspladsen hvor det og det skal hen, fortæller vel noget om påklædningen.. ;) Må give Lisbeth ret, at jeg finder mærket alt for dyrt. For de penge kan man jo købe mange planter og nyt arbejdstøj på genbrug !!

  Knuss Lena

  SvarSlet
  Svar
  1. He-he Lena, så mangler du bare at få løn fra Genbrugspladsen også... ;o)

   Slet
 9. Hej Jette
  En rigtig dejlig artikel du der har skrevet, og så er det så sandt som det er sagt.
  Jeg tror vi er rigtig mange havefolk som synes at "Garden Girl" og lignende produkter også til mænd er et spørgsmål om, at de kloge (fabrikanterne)narrer de mindre kloge (Forbrugerne).
  Ønsker man at være klædt moderigtigt på i stedet for funktionelt, er det ikke haven man bør bevæge sig rundt i, i hvert fald ikke i arbejdsmæssig henseende.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er jo sandt som det er sagt... :o)

   Slet
 10. Ha ha Fru Friis, hvor er du yndig...
  Her er det også arbejdstøj der er på i haven. Har især et par arbejdsbukser, med knæpuder i, der er blandt de foretrukne. Mine veninder driller mig når de kommer på besøg - de vidste ikke man kunne hyre haveservice hos Falck også ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Indlagte knæpuder er altså smart. Jeg har kun prøvet nogle, hvor man spænder elastik rundt om knæene... skal hilse og sige at det ikke er særligt rart efter ½ times tid! ;o)

   Slet
 11. ÅHHH altså, Fru Friis
  Sikke da en skøn artikel :-D Du kan altså bare noget med ord og så tilsat dine herlige billeder.
  Kan bestemt også godt genkende mig selv i meget af det du beskriver.

  SvarSlet
 12. Hahahhaha - jeg så dig tydeligt iført "det rigtige gardengirl tøj" - deres fleecetrøjer ser lækre ud, men jeg fatter jeg at kvinder skal have blomstrede overalls på fordi de går i haven.
  Jeg er imponeret over at du er så fornuftig at købe godt og anvendeligt genbrugstøj til formålet og at du simpelthen har en hel havegarderobe.
  Førhen havde jeg jo masser af "rigtigt" arbejdstøj og sikkerheds sko- og støvler, men det er slidt op så Jeg bruger et par gamle cowboubukser og min uundværlige fleecetrøje og så har jeg en regnhat som holder vandet væk fra øjnene når regnen siler ned.
  Jeg slægter dig efter når det kommer til havehandskerne for de skal være af god kvalitet og heldigvis er der et godt udvalg i handelen nu om dage, men i mange år har jeg smidt handskerne fordi jeg ikke kunne arbejde ordentlig med handsker på og det ses på mine hænder.

  SvarSlet
  Svar
  1. Uhhh... Den der fornemmelse af haveru hænder er bare det værste jeg ved... men jeg kan da også - hårdt presset - finde på at smide dem, for det næstværste jeg ved er nemlig VÅDE havehandsker.
   Lisbeth, du må da også bare ud og genopbygge din havegarderobe... ;)

   Slet
 13. Tak for et godt indlæg. Heller ikke her bliver der brugt mange penge på fint havetøj bortset fra et par dejlige korte gummistøvler, som jeg kan have mine indlæg i. Til gengæld er handsker et problem, hvis man skal luge eller andet, hvor man skal have god føling med tingene. Jeg bruger af og til engangshandsker, men de bliver så våde indeni. Hvad hedder de tynde handsker til 15kr. Og hvor kan man få dem?
  Ida

  SvarSlet
  Svar
  1. De tynde handsker er på tilbud i denne uge i Netto. De er gode men bliver hurtigt slidt, det går nok for 15 kr.
   Hilsen
   Lisbeth

   Slet
 14. Tak for tippet om arbejdstøj i Genbrugsen. Det havde jeg slet ikke tænkt på.

  Skønt indlæg, for øvrigt :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Du vil blive forbavset over hvad man kan finde... :)

   Slet
 15. Hrrm. Holst. Hrrrrm. Host. Okay så. NU. Nu siger jeg det højt. Med røøøøøøde kinder. For, eehm, jo nu kommer det. Hej, jeg hedder Anne Mette og jeg ejer jo faktisk sådan et par Gardengirl overalls. Og, host, faktisk også en jakke med små roser på foret. Købt hos Marie Louise, på bud (naturligvis, ellers havde jeg jo brændt det). Jeg skal indrømme at jeg aldrig lige var kommet på ideen med genbrugserne, ærgerligt nok, og det stive stads gemalen bruger fra HN kan jeg ikke forlige mig med, så da Marie Louise stod der og fristede med overalls med elastiske, ja i ved, der hvor man bøjer, så slog jeg til. Så det var mere ordene komfort og slidstærkt der solgte det til mig. Men indrømmet - jeg har aldrig forladt parcellen iført det, tankevækkende måske.
  Bortset fra højsommer, så dækker det mit behov, kombineret med eller uden underrøjsere og med nødvendigt antal, helt almindelige aflagte bluser. Min arbejdsindsats vil nok også blive beskrevet som 'light' ift de fleste.
  Handsker hader jeg, men har lært at bruge de helt tynde, og så vil jeg helst gå med bare tæer. Det er virkelig også upraktisk, så jeg stemmer med i koret, så længe vi hygger os....og gerne sammen.

  PS. Haven skrev om at sy knæpuder på havebuksen i sidste uge http://haveselskabet.dk/artikel/klædt-på-til-havearbejdet

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne Mette, hvor dejligt at høre fra dig igen! Og endnu mere dejligt at høre at har udlevet din gardengirldrøm, - og vil stå ved det! Jeg er altså lidt misundelig! Jeg husker pludselig at jeg også har været tæt på at handle bukser hos Marie Louise på tilbud, indtil det gik op for mig at alle dem med kiler i siden var udsolgt... Ærgerligt for mig!! ;)
   Jeg er også afhængig af bare tæer, men det er godt nok svært at få spaden i jorden så... ;)

   Slet
 16. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 17. Hej Fru Friis.Sjovt indlæg som vanligt fra din hånd.Jeg bruger også praktisk tøj i haven,der passer til årstiden.Gamle kondesko eller træsko.
  Og dejlige elastiske handsker der slutter tæt til.De er lidt dyrere men holder godt og de kan vaskes.
  Ja! os havenørder har mange"problemer".
  Rigtig god påske i haven knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Skal vi ikke bare kalde det udfordringer... :o)

   Slet
 18. Kæreste Jette.

  Uha, hvor jeg kender det. Drømmen om at være en åleslank, ung havegudinde af en Gardengirl....... iført romantiske havegevandter, en lille smuk nippe-saks og en stråhat med bånd og blomster i. Sådan een der ikke har østrogene hedeture eller havearbejdsrelaterede svedeture. En som er så fit for fight, at hun aldrig får ondt i een eneste havemuskel En som går og nipper til et glas champagne, i sit perfekte rosenhave-flor mens solen langsomt går ned i horisonten..... !!!!!!

  Welcome to the real world!

  MIN virkelighed ser også meget meget anderledes ud. Men ved du hvad, kære fru Friis.....ville jeg bare se halvt så dejlig ud som du gør, kampberedt og iført dit praktiske genbrugstøj, så ville jeg være mere end tilfreds. For DU er bare dejlig!

  Tak for et dejligt indlæg.

  Ønsker dig og dine en rigtig god og havetossevenlig påske.

  De kærligste grønne hilsner og et stort knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Havehedeture... selvfølgelig! Derfor det er så praktisk med lag-på-lag-tøj...

   Iøvrigt tak for de søde ord :o)

   Slet
 19. Hej Jette, skønt indlæg med masser af gode råd (genbrugsen) og tak fordi du får vi andre til at føle os så ligeværdige og normale. Havetøjet her i huset er gamle sager, som både er praktisk og grimt, dog har jeg ikke nær så stort et udvalg som du. Gardengirl konceptet kan man sagtens drømme om, og jeg tror rent faktisk at det er lækkert at bruge, men "come on..." prisen skal da ned under det halve!

  Skønne billeder er en ægte havequinde in action :)

  Knus Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Drømmene har vi da lov at ha'... ;o)

   Slet
 20. Hej Fru Friis.
  Mit havearbejdstøj så nøjagtigt ud ligesom dit. Men efter en kostomlægning og minus 30 kg, måtte jeg have en ny garderobe, incl havetøj,da der ikke længere var noget aflagt. Det blev garden girls arbejdsbukser, jakke, trøje og gummistøvler. Aldrig har jeg haft så behageligt og praktisk arbejdstøj i haven. At det foruden er smart er kun et plus, så behøver jeg ikke skifte tøj, når jeg lige skal til byen og købe ind. Tøjet er dyrt, men pengene værd, jeg bruger rigtig mange timer om året i min have. Et par pæne bukser koster ofte mere end et par garden girl, og bliver hos mig ikke slidt op på samme måde. Mine bluser er fra genbrug i farver der passer til bukserne, flistrøjerne fra Bilka ( som min mor så har broderet Fru Pedersens have på ryggen af). Mine havehandsker er fra Nelson garden og de bedste jeg har haft. Så min drøm om garden girl udleves fuldt ud nu og kan godt anbefales :-)
  Haveknus Anette fra Fru Pedersens have

  SvarSlet
  Svar
  1. Wouw Anette! Det lyder simpelthen forrygende... Med 30 kg. i minus er det en fantastisk præmie at få nyt havetøj (+ lidt til fest også... ;) og dejligt at høre at det virkelig er pengene værd. Jeg vil drømme videre om min Gardengirl garderobe og røg der 30 kg, gjorde det såmænd heller ikke noget (men måske klogt at tage det i den rigtige rækkefølge.. ;o)
   Tak for dit indlæg :o)

   Slet
  2. Nej nej nej fru Friis ikke 30 kg. så er der jo ikke mere tilbage af dig. 10 men så heller ikke mere :) Ellers har du i hvert fald taget meget på, siden jeg så dig sidst.

   Slet
 21. Årsagen til at der ofte kan findes næsten nyt arbejdstøj i genbrugsforretningerne er ret enkelt: Mange steder får de ansatte nyt arbejdstøj et par gange om året. Hvis man så skifter arbejde lige efter at have fået nyt tøj, og bliver ansat et sted hvor der også udleveres arbejdstøj, så er tøjet fra det tidligere arbejde jo tilovers. Der er også mange unge der falder fra deres praktiske uddannelse, eller vælger en uddannelse hvor der kun er en kort praktik, og derfor bruger de kun deres arbejdstøj i kort tid. Uvist af hvilken grund bliver overalls betragtet som dårlig stil (hvis man altså ikke er på arbejde) så derfor ryger det til genbrug.

  SvarSlet

ANNONCE