Små, nikkende klokker med de yndigste skaktern, som ligner vibens æg. Dem kan du hurtigt få mange af i din have, hvis de trives, hvor de vokser.


TEKST: MARIANNE, FOTO: LONE, LENE & MARIANNE

I Lenes have vokser de små, skakternede klokker, vi kalder vibeæg, Fritillaria Meleagris. De står, lige som de ønsker det, i fugtig jord under æbletræet blandt sentblomstrende, mørkviolette påskeklokker og afblomstrede erantis, som har lagt det allerførste forår bag sig og lader de næste vækster komme til.

vibeæg, fritillaria meleagris

Vibeægget er almindelig i store dele af Europa, men forekommer yderst sjældent naturligt i Danmark. Så vi må på planteskolerne eller i blomsterhandlerne efter dem. De ynder at vokse et sted, hvor der er kalk i jorden, så surbundsbedet er ikke det bedste sted til dem. Har du ikke så meget kalk i jorden kan du drysse lidt ud i det tidlige forår, når frosten er gået af jorden. Her vil de så stå i årevis og med tiden mangfoldiggøre sig. Det gør de både ved tilvækst af løgene og ved selvsåning af frø.

vibeæg, fritillaria meleagrisHvad der gør at nogle af dem er violette og nogle er hvide er for mig et mysterium. Når jeg ser på samlinger af vibeæg kan jeg se, at de ikke enten er violette eller hvide, men at der også forekommer variationer af meget lysviolet, hvid med en smule mørkere aftegninger af skakternene, og mørkviolet hvor man næsten ikke kan se ternene. Nogle gange kommer der fra samme “klump” løg både hvide og violette blomster frem. Og det at de violette og hvide står sammen gør at man lægger ekstra mærke til de smukke, ternede aftegninger i de nikkende hoveder.

De vokser fint både i bede og i græs, og giver dig en god grund til at vente med den første græsslåning til langt hen på foråret. Deres fjender er tørke, mosegrise (som kan forgribe sig på knoldene) og så den lakrøde liljebille, der godt kan være tidligt på færde og mæske sig. Hvis du ellers kan holde lyden ud (og kommer ud og finder dem i dine vibeæg) så kvas dem straks, du ser dem. Ellers kan de ryge i en plastikpose, og så kan du træde på den bagefter – så kan du ikke høre lyden!

vibeæg, fritillaria meleagris

Du kan sagtens have planten stående inde og nyde den “til ende” der, for så at gemme potterne og plante dem ud når du kan komme i jorden. De vil så stå i det sarte, flimrende forårslys og glæde dig de næste mange år på et tidspunkt, hvor du går og sulter efter blomster i haven.

vibeæg, fritillaria meleagris


vibeæg, fritillaria meleagris


FAKTA

NAVNFritillaria meleagris
DANSK NAVN: Vibeæg
LYSFORHOLD: Sol, halvskygge
HÅRDFØR: Ja
JORDBUND: Almindelig fugtig havejord, let kalket
VÆKST: Let, nikkende
STØRRELSE: 20-30 cm, afhængig af forhold og alder
BLOMSTRING: April – maj
ANVENDELSE: Gode i staude-/blomsterbede. Velegnede til buketter