I sidste weekend brugte jeg en del tid på at rette op på et bed, hvor der er plantet flere forskellige almindelige hortensiabuske. De har stået i rigtig mange år, og det er sket, at blomstringen udebliver. Det er jeg egentlig lidt træt af, og desværre er 2020 nok også et af disse år.
TEKST & FOTO: MARIANNE B . ANDERSEN
Mine buske hører til arten macrophylla, og de blomstrer på sidste års knopper. Disse knopper gik allerede tidligt i marts måned i gang med at åbne sig, for den milde vinter havde lokket dem frem. Trods gentagne forsøg på at beskytte de sarte nye grønne skud mod nattefrost, så lykkedes det mig ikke at redde dem. Derfor måtte jeg ud med saksen for at klippe de nu svedne og ødelagte skud tilbage, og ikke mindst klippede jeg jo også blomsterne af!
Nu krydser jeg fingre for at beskæringen har sat gang i plantens vækst af helt nye grene, som måske når at danne blomster allerede i år.
Min lidt negative oplevelse med almindelige hortensia i haven er nok årsagen til, at haven her faktisk har en del andre typer af hortensia – de, som ikke skal overvintre deres blomsterknopper og derfor ikke skuffer ved ikke at blomstre.
Du får her en hurtig gennemgang af nogle af de mange populære hortensia til haven
Der er ikke noget at sige til, at hortensia er blevet en af de mest anvendte prydbuske i haven. Det er buske, der blomstrer fra juli måned og helt indtil frosten sætter ind, det er buske, der stort set passer sig selv, og så kan hortensia bruges mange steder i haven.
Det latinske navn for slægten er Hydrangea og kommer af det græske ord hydor, som betyder vand, og angeion, som betyder kar. Husk dette, når dine krukker med hortensia gentagne gange råber på vand.
Træagtig hortensia, Hydrangea arborescens ‘Annabelle’
En tæt opret busk, som bliver 1,5 – 2 m høj og bred. Sorten ’Annabelle’ får op til 30 cm store blomsterstande i juli – august måned. Plant den gerne som blomstrende hæk eller sammen i små grupper.
De seneste år er der nyere og ret flotte træagtige hortensia i sortimentet. De er mere kompakte og passer fint ind i mindre haver.
Beskæring: må gerne klippes tilbage hvert år
Alm. hortensia, Hydrangea macrophylla ’Blaumeise’ eller ‘Bouquet Rose’
Bred, rund busk på ca. 1 – 1,5 m og bredde. ’Blaumeise’ får blå blomster, og det kræver tilførsel af ”Farv mig blå” gødning. Den rosafarvede ’Bouquet Rose’ er en gammel kending med samme højde og bredde. Brug dem i bedet med prydbuske, eller plant den i krukker.
Beskæring: danner blomster på sidste års skud, og du må kun tynde grene ud og klippe de visne blomsterstande af.
Alm. hortensia, Hydrangea macrophylla ’Alma’®, ’Bella’®, ’Clara’®, ’Dorthea’®
Danske udvalgte sorter – mere hårdføre og meget blomsterrige.
- ’Alma’® er en kompakt og tætvoksende sort, der bliver ca. 1 m høj og bred. Blomstrer med hvide blomster fra juli – oktober måned.
- ’Bella’® får røde blomster på endeskuddene af den tætvoksende busk, der bliver omkring 1 m høj og bred. Blomstrer fra juli – oktober måned.
- ’Clara’® får blå blomster fra juli – oktober måned og er afhængig af at få tilført ”Farv mig blå” hvert efterår og forår. Bliver omkring 1 m høj og bred.
- ’Dorthea’® får rosafarvede blomster fra juli – oktober måned. En dejlig busk, der bliver omkring 1 m høj og bred.
De fire dansk udvalgte hortensia er velegnede i bedet eller som krukkeplante.
Alm. hortensia, Hydrangea Endless Summer®
En serie af almindelig hortensia, som evner at blomstre på indeværende års skud. Der er flere forskellige sorter med blå, rosa, røde eller hvide blomster. Bliver omkring 1 m høj og bred og blomstrer fra juli – september. God til bedet i små grupper eller som krukkeplante.
Beskæring: må gerne beskæres hver vinter eller tidlig forår.
Hydrangea aspera ’Macrophylla’
En lidt større hortensia, som nemt bliver godt 2 m høj. En åben busk med kraftige skud, hvorpå der sidder flade kugleformede blomsterstande. Blomsterne kan være blå, violette eller let rødlige og består af en midte omkranset af randblomster. Plant den bagest i bedet, og nyd de fantastiske blomsterstande og de hårede blade.
Beskæring: må kun udtyndes, og de visne blomsterstande klippes af
Hydrangea serrata ‘Bluebird’
En meget blomsterrig frodig busk, der bliver omkring 1 m høj. De 10 – 15 cm store, flade blomster har lyseblå randblomster og rosa eller violette blomster i midten. Blomstrer i juli – august måned. Plant den i bedet eller brug den i krukker.
Beskæring: må kun udtyndes, og de visne blomsterstande klippes af.
Egebladet hortensia, Hydrangea quercifolia
En lidt speciel hortensia, som hører hjemme i surbundsbedet. Her udvikler den sig til en 1 – 2 m høj og bred busk med flotte egebladsformede blade, der er lettere behårede. Bladene har fantastiske efterårsfarver. Blomsterne, som ses fra juli – august måned, sidder i små toppe med cremehvide blomster, der skifter til rødlige.
Beskæring: må kun udtyndes og de visne blomsterstande klippes af
Havehortensia, Hydrangea paniculata ’Limelight’
’Limelight’ har brede, lidt buttede blomsterstande i en flot limegrøn farve, der skifter til rosa senere på efteråret. Busken er opret med lidt stive grene, der holder blomsterne, der er 15 – 25 cm lange, flot.
Havehortensia, Hydrangea paniculata
Skøn hortensia med syrenlignende aflange blomsterstande. Den findes i en lang række forskellige sorter og er blevet en utrolig populær hortensia i haverne. Afhængigt af sorten kan du finde havehortensia, som kun bliver 1 m høje, men også sorter, der nemt når 3 m.
Blomsterne er i hvide, creme og grønlige nuancer. En række nyere sorter danner rosafarvede blomster, og da blomstringen foregår over en lang periode, så er selve udviklingen af farvespillet i blomsterne en værdifuld egenskab.
Havehortensia kan også fås som små opstammede træer, der er fine som overstandere i bedet med sommerblomster og stauder. De opstammede havehortensia gør sig også godt i en stor krukke.
Beskæring: bør beskæres hver vinter for at opnå en kompakt og blomsterrig plante.
Havehortensia, Hydrangea paniculata ’Candlelight’
En fin sort med rødlige grene, som giver en god kontrast til den næsten rent hvide blomst, som dog har lidt rosa toner. Bliver omkring 1,5 m. Blomstrer fra juli – september.
Havehortensia, Hydrangea paniculata ’Pinky Winky’
Denne havehortensia er nærmest pink. De først cremehvide blomster skifter til rosa for sidst på efteråret at blive dyb pink eller nærmest røde. De blomstrer fra juli – september måned med de markante aflange toppe, der bæres flot af de stive grene.
OM HORTENSIA I HAVEN
Plantetidspunkt:
Hortensia, som du køber i dit havecenters udendørsafdeling, er dyrket til på friland og kan plantes året rundt. Hortensia, som kommer fra et drivhusgartneri, kan ikke plantes ud i haven, før risikoen for forårsfrost er væk.
Jordbundsforhold:
Hortensia skal plantes i en dybmuldet, luftig spagnumblandet jord. Det er især sorter med blå blomster, der er afhængige af, at jorden er let sur. Det gør nemlig evnen til at optage aluminium større. Strø pulver af ”Farv mig blå” hvert forår og efterår.
Vand og gødning:
Hortensia skal vandes meget, indtil de har dannet rødder nok til selv at finde vand. Når du planter hortensia, skal du derfor sørge for, at potteklumpen og jorden, du planter i, er godt gennemvandet. De første år efter plantningen skal du huske at vande i tørre perioder. Planterne hænger hurtigt med bladene, hvis de mangler vand. Hortensia plantet i krukker kræver meget vand. Vælg derfor altid en krukke med stort rumindhold, når du planter hortensia – det giver en ekstra buffer.
Gød hortensia hvert forår, og har du hortensia i krukker, så giv krukken nogle gødningstabletter hvert år.
Læs mere fra Marianne på haveglæder.dk, og følg hende endelig på instagramprofilen @haveglæder.
Læg en kommentar