mandag den 3. juni 2013

LÆGNING AF PIGSTEN

pigstenBELÆGNINGER

Når jeg lægger pigsten i min have sker det på en - måske - lidt uautoriseret måde.
Læs med her!


TEKST & FOTO: LENENogle gange bliver ting mere kompliceret end godt er! Jeg kan godt forstå at forarbejdet skal være i orden, hvis man skal brolægge Rådhuspladsen, men for at lave en lille sti af pigsten i sin have, er der efter min mening ingen grund til at køre det store skyts frem!

FORARBEJDET
Hvis det skal være rigtigt, skal der først fjernes 30 cm jord. Så skal der lægges et lag stabilgrus, som skal vibreres - helst med en pladevibrator. Derefter lægges der et lag grus, som også vibreres, og så kan man endelig gå i gang med at lægge pigstenene.

Jeg tillader mig at springe over hvor gærdet er lavest. Jeg graver ganske vist jord af, men ikke så dybt som anbefalet. Så springer jeg let og elegant over stabilgruset og går direkte til det almindelige grus. Det bliver så ikke vibreret, men stampet med "fodkraft". Vi går mange ture med gummistøvler og museskridt, og så får det en ordentlig vand med vandslangen, så det falder sammen. Og så er vi klar.

LÆGNINGEN
Da pigsten jo er meget forskellige i størrelsen er det lidt af en puslespil at få dem lagt, og man er nødt til at fjerne eller tilføje grus efterhånden. Men det er sjovt, selvom det tager tid at sortere og lægge stenene. Man har den samme sten i hånden mange gange, førden finder sin endelige placering. Selvom det skal være en natursti bruger vi dog trods alt et vaterpas, så vi har noget at styre efter, og så vi får lavet den rigtige hældning væk fra murene. Bagefter bliver der fuget, og vi bruger lysegrå stenmel. Faktisk er stenene bag væksthuset også mest lagt i stenmel. Det skulle efter sigende kunne "pakkes" hårdere.

Jeg vil dog lige nævne, at vi ikke har så anarkistisk en tilgang til det, hvis der skal lægges almindelige fliser. Der skal det selvfølgelig gøres efter alle kunstens regler. Men når det drejer sig om pigsten snyder jeg så vandet driver - og det oven i købet med god samvittighed. At lægge almindelige fliser, der skal ligge helt lige, er ikke min mands spidskompetence (faktisk hader han det), men pigsten kan han godt lokkes til at hjælpe med - og han synes ovenikøbet at det er sjovt. Det er faktisk lige før vi slås om det!

PigstenSådan en belægning bliver aldrig til stilethæle, uanset hvor omhyggelig man er, og det er jo netop det, der er det charmerende.

Moralen - hvis der da er nogen - er at man ikke skal lade sig begrænse af, at man ikke har muskel- eller maskinkraft til rådighed. Mindre kan også gøre det, og så længe det ikke er stier med tung trafik man skal lave, synes jeg bare man skal gå i gang.Pigsten


Vi har fået mange af vores pigsten - eller marksten, som de også kaldes - hos en god veninde, men de fleste har vi hentet i en nærliggende grusgrav. Vi lånte en lille trailer på ca. 1 x 2 m, altså til ca. 2 m2 belægning, og det kostede 100 kr. at fylde den. Det er selvfølgelig nemmere - men dyrere - at få leveret en bigbag med sten, men i grusgraven kan man selv sortere stenene, så man får dem man vil have, og selvom man skal køre et par gange, er det stadigvæk meget billigere.

God arbejdslyst!

18 kommentarer:

 1. Tak for dette indlæg det lyder lidt nemmere end det man normalt hører om, det må overvejes.
  Vi ses på onsdag :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth,
   Ja, det er faktisk slet ikke så svært - og meget sjovt. Jeg har lige forlænget stien ca. 1 meter, og har også lagt en hjemmestøbt trædesten sammen med pigstenene.

   Ja, vi ses i Kolding - jeg glæder mig.

   Slet
 2. spændende indlæg ;) Jeg skal også snart igang med stier og m.m. af marksten som kan hente ude på landet ved en landmand som gerne vil af med dem :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Tim,

   Jeg har også hentet sten hos en landmand, men det er hurtigere at gøre det i grusgraven, når man har sådan en stor stenbunke :)

   Slet
 3. Vi har blander lidt cement i sandet, så bliver de hvor de blev sat og der kommer ikke ukrudt op mellem stenene.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Hanne,
   Kan vand stadig sive væk når der er cement i sandet? Eller skal det ledes væk fra overfladen?

   Slet
  2. Hej Hanne,
   Jeg spørger ligesom Henrik, om vandet trænger igennem. Det kan det jo hvis man bruger "færdiglavet" fugesand med cement (har jeg ladet mig fortælle)!

   Slet
 4. Det ser jo smadder godt ud..:-)
  Men siden jeg for 1 år siden gled på en våd pigsten (udenfor en butik) og brækkede skulderen med efterfølgende operation og genoptræning som ikke er færdig endnu..så har mit forhold til pigstene nærmest blevet et hadeobjekt..;-)
  Så vær forsigtig særlig i regnvejr.

  Hej fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth,
   Jeg kan godt forstå at du ikke er så glad for pigsten. Jeg har godt læst at du har problemer med din skulder, men jeg vidste ikke at det var en våd pigsten du gled på - ÆV!
   Rigtig god bedring. Jeg håber snart din skulder bliver OK igen.

   Slet
 5. Har et stråtækt hus, som skal have pigsten langs den ene facade, så skal igang inden længe og er glad for at høre at det ikke behøver være så kompliceret!
  Vandet drypper fra strående og strinter op på muren når dråberne rammer de cementsten der er i dag.
  Pigsten - "runde" overflader - slår dråberne i stykker på en anden måde og gør at muren bliver mindre udsat for fugt. Og vandet fra cementstenene er oven i købet syreholdigt og har allerede "spist" af de bløde mursten. Så det er bare at komme igang med projektet!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Henrik,
   Ja, det kan da kun gå for langsomt med at lægge pigsten ved dit stråtækte hus! Jeg er sikker på at det kommer til at se fantastisk ud! Rigtig god arbejdslyst!

   Slet
 6. Smukt er det i hvertfald uanset om du snyder eller ej:-) Jeg kan så godt lide billedet af Lene på bjerget, det er jo det rene stenslaraffenland.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Lisbeth. Jeg håber man kan fornemme hvor stor bunken i virkeligheden er. Desværre rev jeg hul i mine bukser ved den lejlighed - og de var helt nye. Jeg fik at vide at det var ret barnligt at kravle op i den stenbunke - men det var sjovt :).

   Slet
 7. Hvor er det en smuk havegang, du har lavet. Sådan en natursti er da til ren glæde, og især i regnvejr bliver de smukke. Flot indlæg.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Bente - og det var sjovt at lave den :), og er helt sikkert ikke sidste gang. Der er skam plads til flere stier i min have.

   Slet
 8. Tak for et helt fantastisk indlæg Lene.... Skønt og befriende at nogen "tør" indrømme at de snyder - jeg troede faktisk at vi var de eneste der var SÅ uorganiserede når det kom til den slags belægninger. Vi tager det heller ikke så tungt.. og hvor er vi glade for det vi har fået lavet.
  Om lur mig om ikke der er endnu et lille sten-projekt på vej...lige ud til vejen. Nu kan jeg da med god samvittighed henvise kloge og "bedrevidende" forbipasserende på vejen til "at det er da sørme liiiiige efter bogen. Det er både publiseret og kommenteret på Havefolket.com - og SÅ er der jo noget om snakken"
  Rigtig god weekend.
  Hilsen Susan

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Susan, tak for din søde kommentar. Ja, vi går stille med dørene og siger det ikke til nogen, vel ;). Vi skal også snart i gang med nogle flere stier.

   Slet
 9. Hvordan er det at gå på stien med bare tæer? Fornemmer man det skarpe i stenmelet eller er det bare bulet og rart...? :)
  Mvh Tina

  SvarSlet

ANNONCE