Næste gang du laver guacamole derhjemme, skal du ikke smide avocadostenene i kompostspanden. Dyrk i stedet dit eget avocadotræ. Her kommer en enkel opskrift – fra sten til træ.


TEKST & FOTO: JENNY LEITE-VIKRA, KATHRINE WINTHER LØKKE, MARTE ESPEVIK

Det kan nogle gange tage to-tre måneder, før en avocadosten begynder at spire, så vær tålmodig. Det er ikke alle sten, der ender med at spire, og derfor kan det være smart at satse på flere sten parallelt.

Herunder får du en guide til, hvordan du kan gøre.

Du skal bruge:

  • stenen fra en stor, sund avocado
  • tre tandstikkere
  • et glas
  • frisk vand og sollys

Sådan gør du:

Skrub stenen ren under vand uden at beskadige den.

Stik tandstikkerne lidt skråt ind midt på stenen, så pindene kan hvile på glassets kant, mens det halve af stenen er under vand.

Sørg for at stenen altid er i kontakt med vand, og udskift vandet ofte – gerne dagligt.

Efterhånden vil skallen begynde at sprække. Den vil sætte skud, samtidig med at der vokser rødder frem. Afkort gerne rødderne indimellem, så vil de vokse sig tykkere og stærkere.

Når planten danner en stamme, som får grønne blade, kan du plante den ud i en potte med jord. Lad stenen være omkring rødderne, så længe den hænger fast. Glem ikke at vande rigeligt – avocadoplanter bryder sig ikke om at tørre ud.

Dit træ vil næppe komme til at sætte frugt, men du kan alligevel nyde synet af en fin grøn plante.

Tips:
Avocadobladene kan fortælle meget. Er de fine og grønne, gør du det meste rigtigt. Er bladspidserne mørkebrune og tørre, er rødderne ved at rådne, hvilket betyder, at du vander for meget. Har bladene lysebrune, tørre spidser, får planten for lidt vand.

FAKTA
Dansk navn: Avocadotræ
Videnskabeligt navn: Persea americana
Plantefamilie: Lauraceae | Laurbærfamilien

Guiden er fra bogen ‘Gro – Grønne planter indendørs’.

Bogens forfattere er Jenny Leite-Vikra, Kathrine Winther Løkke og Marte Espevik, som blandt andet skriver og designer plantemagasinet GRO, et skandinavisk netmagasin om stueplanter.