Jeg kaster mig ud i indendørs kompost. En Bokashi-kompostspand er flyttet ind. Men hvad er det lige, det her Bokashi går ud på? Læs med her.


TEKST & FOTO: LONE & BYHAVER.DK

For år tilbage nedlagde jeg vores store kompostbeholdere, da vi havde udfordringer med, at der gik dræbersnegle i dem. Ikke bare nogle enkelte, men mange. I dag lægger vi store bunker af haveaffald (afklip, grene, blade mv.) i dele af haven, hvor der er dækket med buskads, hvor haveaffaldet får lov til langsomt at formulde på naturligste vis og samtidig danner bo for pindsvin mv.

Jeg har dog længe overvejet at finde en kompostløsning til vores grønne madaffald. Valget af faldet på en Bokashi-kompostspand fra Byhaver.dk. Der findes to forskellige typer Bokashi spande med forskelligt design. Jeg har valgt denne lyse Bokashi 2.0, som har vundet Red Dot design award 2019.

Som Maria Ehlert skriver på hjemmesiden, så er Bokashi et japansk ord for fermenteret organisk materiale. Det er ganske enkelt en anden måde at omdanne organisk materiale til næringsrig jordforbedring end den traditionelle form for kompostering, som vi haveejere dyrker.

Med Bokashi fermenteres madaffaldet ved brug af mikroorganismer i en fuldstændig tætsluttende beholder. For at få gang i processen skal man tilsætte mikroorganismer, og i dette tilfælde bruger man kompostgær – eller bokashi-klid: Dvs. hvedeklid, der er podet med effektive mikroorganismer.

Jeg har nu anskaffet mig både Bokashi-kompostspand og kompostgær, så jeg er ‘set to go’.

HVORDAN GØR MAN?

Hver gang man smider madaffald i spanden, skal man tilsætte kompost-gær, som er med til at fremskynde omsætningen af madaffaldet. Hver 3-5 dag skal spanden tømmes for væske, som kan bruges til gødning opblandet med vand (fortyndes 1:100) eller hældes i afløbet (skulle være balsam til afløbssystemet).

Procesanvisning fra Byhaver.dk.

Når man har fyldt spanden op, skal den stå uforstyrret indenfor i 2 uger. Herefter kan indholdet graves ned i haven, hvor det skal have en små 10 cm jorddækning. Man kan også lave en jordfabrik, hvilket nok bliver løsningen her hos mig. Mere om den senere.

I følge Maria så tager det kun fem til seks uger at lave sin egen kompost på denne måde.

OG HVAD SÅ?

Den færdige kompost kan bruges til planter både inde og ude. Og så er der jo lige den der Bokashi-væske, som kan bruges som flydende gødning. Smart!

Jeg er i fuld gang, og når jeg har fået praktiske erfaringer med projektet, hører du fra mig igen.

Har du selv erfaringer med denne måde at lave kompost på, så lad mig endelig høre fra dig. Det kunne være spændende at få input til processen.