søndag den 8. september 2013

NIGELLA - DJÆVLEN I BUSKEN

nigella, jomfru i det grønnePLANTEPORTRÆT

Den spanske nigella er en letsået sommerblomst, der er en sand skønhed i både pryd- og nyttehaven.

TEKST & FOTO: LONE
Den spanske nigella - også kaldet djævlen i busken - er i tæt familie med den måske mere velkendte sommerblomst "jomfru i det grønne". Djævlen her er også en sommerblomst, og - trods sit dystre navn - er den fantastisk smuk med sit lette og fligede, grønne løv og dybt lavendelblå blomster med sort/lilla støvdragere. 

nigella, jomfru i det grønne
Nigella kan sås direkte på friland allerede fra slutningen af marts, men også helt hen til medio juni. Med sædvanlig pasning og vanding, skyder planterne op og kvitterer smukt med en rig blomstring.

nigella, jomfru i det grønne

Nigella bliver omkring en halv meter høj, og som med mange andre sommerblomster er det bare med at plukke og fjerne frøstande, så den bliver ved med at sætte nye blomster.

nigella, jomfru i det grønnePlanten er fantastisk i haven, hvor den kan kombineres med andre fine lavendelblå farver, sættes sammen med et hav af pastelfarver eller danne kontrast til fx de lysegule/orange blomstringer som guldvalmue eller morgenfrue.

Når blomsterne er på retur dukker de dekorative frøstande op. Disse kan tørres og bruges som smukke elementer i dekorationer og buketter, idet de nederste blade på stænglen fjernes, før planterne hænges op til tørring.

nigella, jomfru i det grønne

nigella, jomfru i det grønneDet er netop den store frøstand med de lange fangarme, der giver associationer til en djævleklo, som har givet nigella sit lidt uhyggelige navn. Med "busken" henvises til det smukke løv, der smyger sig omkring blomster og frøstande med sine fine filigranagtige blade.

Ellers er der ikke mere end at sige, at hvis du ikke allerede har haft den indenfor havelågen, så må du ikke snyde dig selv for fornøjelsen næste år. Sæt endelig nigella på din liste over næste års haveønsker!


nigella, jomfru i det grønne

nigella, jomfru i det grønne
FAKTA

NAVN: Nigella hispanica
DANSK NAVN: Djævlen i busken/jomfru i den grønne/spansk nigella
LYSFORHOLD: Sol
HÅRDFØRHED: Nej. Det er en sommerblomst
JORDBUND: Almindelig veldrænet, humusrig havejord
VÆKST: Let fligede filigranagtige blade på tynde stængler
STØRRELSE: 45-60 cm
BLOMSTRING: Juni til september/oktober
ANVENDELSE: Pryd i haven, buketter samt tørring til dekorationer
3 kommentarer:

 1. elsker denne sommer blomst , og har ofte brugt den ved tørret binderi.
  men at den har et navn som djævlen ,passer jo slet ikke til denne yndige sag :)
  Diana

  SvarSlet
 2. Frøene fra Nigella sativa er spiselige. Man kan købe dem i Fakta fra urtekram. Jeg bruger dem, når jeg bager knækbrød. Frøene giver brød og knækbrød en smag af ferie sydpå :-). Er de andre måske også spiselige?
  Venligst Tina Basse

  SvarSlet
 3. Vil bare nevne som ovenfor at frø er spiselige også kalt løkfrø...

  SvarSlet

ANNONCE