søndag den 29. september 2013

SKULPTURELLE PLANTER


TEMA: VI GÅR I BEDENE

Alle yndlingsfarverne er repræsenteret. Det dufter og det summer, men alligevel er det som om staudebedet bare mangler noget. Men hvad kan det være? 

TEKST: KARINA 
FOTO: LONE 


Hvis vi må have lov til at komme med et bud, så kunne det måske tænkes at du har overset én vigtig detalje, nemlig at kigge på planternes figur, deres former. At farvevalget spiller, er da selvfølgelig vigtigt, men hvis ikke bladværket eller blomsternes form varierer, kan et bed godt blive lidt kedeligt at se på.

Måske sidder du nu og tænker: "Du godeste Gud, det ved jeg da godt", men det kan også være at du er helt grøn på området og har brug for at blive hjulpet lidt på vej. Uanset hvad, så har vi samlet en lille liste af planter, der hver især kan noget forskelligt.Nogle er kuglerunde og nogle mere flade i det. Andre er mere himmelstræbende og skyder i luften med lange og slanke blomsterspir. Om de er runde, flade, lange eller lavbenede, har de alle én ting til fælles: De gør sig særligt bemærket på grund af deres skulpturelle karakter. Bruger man lidt fra alle grupper, vil bedet hurtigt få en mere struktureret og varieret planteflade, der gør bedet interessant gennem hele sommeren, og med lidt held, så også vinteren med.

DE KUGLEFORMEDE
De kugleformede blomsterhoveder er særligt interessante, da de har en fin grafisk virkning i bedene. Til disse hører blandt andet: Engelskgræs - lavtvoksende med små rosa til violette blomsterkugler. Løvehale - med høje kuglebesatte spir, som både findes i rosa og gul. Knopurt - med blomsterkugler, der både kommer i blåviolet og mørkviolet. Lægekvæsurt - med små mørke blomsterknopper. Mandstro, med blå og næsten runde blomsterhoveder. Nøgleklokke - lavtvoksende med blå blomsterhoveder. Prydløg - blomsterløg der kommer i forskellige højder og farver. Skærmlilje - findes både i blå og i hvid og skal vinteropbevares. Stjerneskærm - med små lavendelfarvede blomsterkugler,  Tidselkugle - med runde blå eller hvide blomsterhoveder. Valmue - flæset i blomst og efterlader runde frøstande.


Skærmlilje


LøvehaleTidselkugleNøgleklokkeDE VANDRETTE 
På nogle planter er blomsterhovederne meget flade i toppen, og på andre kan det være at bladværket giver bedet et plant udseende. Af planter med vandret vækst eller vandrette blomsterhoveder kan vi f.eks nævne: De flade blomsterhoveder: Asters, bellis, gemserod, marguerit, purpursolhat, røllike, sankthansurt, tusindstråle og vortemælk. Flad i vækst: Alunrod, bakkestjerne, husløg, hosta, høstanemone, lammeøre og løvefod.

Røllike  

Røllike 
Husløg 
Sankthansurt 
LANCERNE OG DE TUEFORMEDE
Lancetformede spir og plantetuer er også et must i bedet. De afbryder plantefladen, men er også med til at skabe ro. De lancetformede: Drejeblomst, fingerbøl, fredløs, indianermynte, Kleopatras nål, lupin, pileurt, pragtskær, raketblomst, ridderspore, stormhat, sølvlys, staudesalvie, slangeurt, ærenpris. De tueformede: Daglilje, iris, Montbretia og diverse prydgræsser.

Pragtskær 


Staudesalvie


Prydgræs

Indianermynte
DE SÆRLIGT SKULPTURELLE 
Af de helt særlige skulpturelle planter, altså dem der virkelig kan få folk til at slå øjnene op, skal nævnes: Kæmpeverbena, kvan, artiskok og etageløg, da de så absolut lever op til titlen.

Artiskok1 kommentar:

  1. Det er altid godt t blive minet om ting, også selv om man måske har hørt det før! Teori er et og praksis kan godt være noget vanskeligere i mine bede!
    Meget smukke billeder!
    Hilsen Pia

    SvarSlet

ANNONCE