Det er lige på kanten mellem efterår og vinter, og måske det seneste at lægge hvidløg nu – men gør det bare alligevel. Er du så heldig at have yngleløg fra slangehvidløg, kan du både lægge 1. års hvidløg og 2. års hvidløg.


TEKST OG FOTO: MARIANNE

Hvidløg har brug for frost for at kunne dele sig i fed. Men det er faktisk også meget rart, hvis de bare vokser sig store og bliver til etfeds hvidløg, som man jo kan købe i butikkerne. Så uanset om de nu deler sig eller ej, får frost eller ej, så lægger jeg hvidløg – og almindelige gule kepaløg nu. Og ja, jeg ved det godt. Får kepaløgene frost, så går de i blomst og bliver uspiselige. Men meget smukke, derfor er det blevet en ny efterårsdille.

hvidløg
LØGBLOMST

 

hvidløgI min “plantebyttedilleperiode” var jeg én af dem, der var så heldig at modtage yngleløg af slangehvidløg – du ved de der sjove, der snor sig med morsomme krøllede stilke rundt i bedene. De er vokset til i år og har nu samme størrelse som mange af de etfeds hvidløg du kan købe i supermarkederne.

Jeg høstede i juli/august og hængte dem til tørre. Nu er de så kommet i de rensede højbede og skal stå og putte sig vinteren over. Hvis det bliver en mild vinter, så kan de jo godt finde på at skyde, men hvidløg er så relativt robuste, at de godt kan tåle at toppen får frost. De vokser videre til foråret. Bliver det helt grelt kan du lægge dobbelt fiberdug over – det beskytter noget.

De kan såmænd også sættes i potter i drivhuset. Så vokser de i de perioder, hvor det er frostfrit, og du har dem oppe langt tidligere end ellers.

hvidløg

Vil du vide mere om hvidløg, kan du læse videre i følgende artikler: “Hvidløg til resten af året”, “Løgblomster, “Lav en lækker hvidløgsdressing”.