onsdag den 22. januar 2014

KÆMPE SKÆLHOVED

skælhoved
PLANTEPORTRÆT

Hvis du slet ikke kan vente med at komme i gang med at så, er kæmpe skælhoved et godt bud. Den kan nemlig sås hele året.

TEKST & FOTO: LENEskælhoved
Skælhoved eller kæmpe skælhoved som den også kaldes, lever helt op til sit navn. Med sine 2 meter i højden rager den højt op i staudebedet, men selvom den er høj behøver den ikke opbinding. Den har, ligesom kæmpeverbena, smidige stængler der svajer i vinden.

De store cremegule blomster minder til forveksling om skabiosa, og farven passer perfekt ind i de meget populære måneskinsbede.

Skælhoved er en god biplante, og den er også en lækkerbisken for sommerfuglene.

KÆMPE SKÆLHOVED
Cephalaria gigantea

Skælhoved har pælerod, og bryder sig derfor ikke om omplantning. Den formeres ved frø eller deles om foråret.

Skælhoved kom først ind i min have i sommeren 2012. Jeg var også dengang ret gulforskrækket, og det var med en vis skepsis den blev introduceret. Men dens skønne, cremegule blomster vandt hurtigt mit hjerte, så den er vist kommet for at blive. Sidste sommer klippede jeg den ned efter blomstring, og til min store overraskelse kom den igen med en ny blomstring, dog lidt mindre end den første.

skælhoved

De fleste stauder er kuldekimere, og skal have en kuldeperiode for at spire. Derfor er det nu, du skal så dine skælhoved. Så dem i gennemvandet så- og priklemuld, og sæt dem udenfor på et beskyttet sted, fx under et halvtag. Sørg for at de hele tiden er let fugtige. Så er det nu din tålmodighed skal sættes på en prøve, og når de spirer til foråret, skal de ud i lyset, så de kan vokse sig store.

Jeg ville gerne have vist et billede i hel størrelse, men en enkelt plante ser ikke ud af så meget. Derfor skal jeg nu også have gang i såning af mine skælhoved, for trods mine betænkeligheder i starten er det en staude, jeg gerne vil have flere af, og de fleste stauder er nu flottest når de er i flok.


FAKTA

NAVN: 
Cephalaria gigantea
DANSK NAVN: 
Kæmpe skælhoved
LYSFORHOLD: Sol/halvskygge
HÅRDFØRHED: Staude
JORDBUND: Almindelig næringsrig havejord
VÆKST: Lange, slanke, smidige stængler
STØRRELSE: Op til 200 cm
BLOMSTRING: Juni-august
ANVENDELSE: I staudebedet, solitært

5 kommentarer:

 1. Jeg er også meget glad for mine skælhoveder, men har dog kun et par stykker, så jeg håber på, at de selvsår sig, for som du så rigtigt siger, gør de sig bedst flere sammen! Jeg har tørret en del frø, så jeg kunne jo også forsøge mig med at så nogle flere!

  SvarSlet
 2. Spændende.... meget spændende. Er jo ikke SÅ meget for guld - men jeg tror da jeg kan fortælle mig selv at den er mere creme end gul :-)
  Mange vinterhilsner fra Susan

  SvarSlet
 3. Jeg havde et dinglevorn eksemplar engang. Blomsten var skøn men planten som sådan ræderlig. Den forsvandt efter et par år, måske blev den sur på mig fordi jeg gik og skumlede over den skulle bindes op og støttes, hvad der ikke pyntede. I virkeligheden tror jeg nu den stod for skyggefuldt, appro jeres forrige indlæg. Det kan være jeg skulle prøve igen et andet sted,
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
 4. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 5. Jeg fik et enkelt eksemplar af kæmpe skælhoved for et par år siden.
  Den står i halvskygge og i meget leret jord - og sidste år opdagede jeg til min fryd, at der var kommet yderligere to planter.
  Så hos mig har den selvsået sig :)

  SvarSlet

ANNONCE