lørdag den 8. marts 2014

PEBER I KRUKKER

TEMA: KØKKENHAVEN

Jo, det kræver en del vanding at dyrke spanske pebre i krukker, men udbyttet er ikke til at tage fejl af. Hav dem i køkkenhaven eller måske på altanen.

TEKST & FOTO: LONE


Nogle søger mod de nordiske urter til køkkenhaven. Jeg har i flere år kastet mig ud i sydlandske projekter, der måske ikke helt skulle kunne lykkes med succes på friland i en dansk have. Men resultaterne er nu slet ikke så ringe. Store, flotte, grønne - og senere røde -peberfrugter er blevet et godt tilskud til blandt andet salatskålen.

Capsicum annuum 'Sweet Pepper' 
ATRIS F1 HYBRID

Frøene til denne 'Sweet Pepper' (Atris F1 hybrid, Capsicum annuum) har jeg flere år købt hos Thompson & Morgan i det tidlige forår. I marts måned sås frøene i fugtet såjord, og potterne placeres i en såkasse med varme i. Anbefalingen er 18-21 grader. Spiringen tager omkring 10 dage og efter det første rigtige bladpar er kommet frem, prikles de ud i separate potter og vokser videre inden døre, indtil al fare for frost er ovre.

I maj - når jeg har troen på, at der ikke længere er risiko for frost - er det så på tide, at planterne kommer i haven. De første dage kommer planterne ud og stå et sted i skyggen om dagen og ind igen om aftenen. Et par dage kommer de så ud i sol, og til sidst, når de har vænnet sig lidt til vejrforandringerne, er de klar til at blive plantet ud i krukker.

Jo større krukker, jo bedre, for så man ikke skal vande alt for ofte. Dog må krukkerne heller ikke blive alt for store. Rødderne skal nemlig  have mulighed for med tiden at fylde hele krukken.

Planterne på billederne er opstammet løbende, for at planterne kan bruge krudt på de skønne frugter og mindre energi på bladene.

Har man mulighed for at tage planterne ind i et drivhus om efteråret, kan man forlænge sæsonen lidt, men ellers står planterne nu rigtig flot, indtil frosten sætter ind. Dog indstilles produktionen ganske langsomt efterhånden som temperaturen daler.


3 kommentarer:

 1. Jeg fik sået for sent sidste år, så jeg prøver igen. Jeg har taget frø fra købepeber, sidst år spirede de flot og voksede men jeg såede i maj og det er alt alt for sent. De nåede ikke at sætte frugt. Og du har dem på friland? Hvis jeg bare får et par frugt vil jeg kalde sucess.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
 2. hvor tit gøder du - hvilken slags gødning... og hvor meget vand cirka?

  Jeg vil så gerne blive bedre til at dyrke tomat, peberfrugt og chilli.

  SvarSlet
 3. Hej KE. Jeg vander faktisk hver eller hveranden dag. Gødning i vandet ca en gang om ugen til peber og tomater. Det sætter de vældig pris på :-)

  SvarSlet

ANNONCE