Det er rimelig nemt at dyrke porrer i krukker. Især hvis man køber en bakke med småplanter i havecentret eller på planteskolen. At så dem selv er nu heller ikke svært.


TEKST & FOTO: CLAUS DALBY

Man kan ikke undgå at blive imponeret over, hvor hurtigt planterne gror, når de først kommer i gang. I starten er de lidt sløve. Men pludselig stikker de af, og så går det stærkt.

Porre er med sit grålige løv en meget dekorativ plante, og nogle gange lader jeg planter overvintre i krukkerne. Både fordi de er smukke sammen med kål, og fordi porre den efterfølgende sommer får de smukkeste blomster, der ligner løgkupler. Senere kan man høste frø.

Dyrkning af porrer i krukker

Man skal være opmærksom på, at der findes både sommer- og vinterporrer. Sommerporrerne er lange og tynde og skal høstes før frost. Vinterporrer, der er kortere og tykkere, klarer en del minusgrader, og man fascineres over, at de er så standhaftige. Sommerporrer sår jeg midt i marts i bakker og vinterporrer en måneds tid senere. Det er vigtigt ikke at så alt for tæt, så planterne har råderum til at udvikle sig. Et par centimeters afstand er optimalt. Man kan evt. tynde ud, når de første spæde planter pibler frem. Midt i maj plantes porrerne over i krukker med næringsberiget muld med cirka 10 cm’s afstand.

Den hvide del af porrerne er den mest lækre, og for at få så lange, blege skafter som muligt skal de hyppes undervejs. Derfor fyldes krukken kun delvist op med muld – der skal være cirka 20 cm fri op til kanten. Efterhånden som planterne skyder i vejret, fyldes der muld på.
Selv om den spæde del af porren er den lækreste, er der ingen grund til at kassere den grønne top. Når man ofte gør det, er det nok, fordi den kan indeholde en del sand og jord, men det er sjældent et stort problem, når der dyrkes i krukkemuld.

 

Du kan læse meget mere om Claus Dalby og hans dyrkning af køkkenhave i krukker i bogen Krukke-køkkenhaven.

TITEL: Krukke-køkkenhaven
FORFATTER & FOTOGRAF: Claus Dalby
UDGIVELSE: 2021
SIDER: 320
SPROG: Dansk