søndag den 9. marts 2014

SPIS DIG MÆT OG GLAD

BØGER 

Kan man blive et gladere, slankere og sundere menneske af at spise fedtmarmoreret kød, rigeligt smør og fede mejeriprodukter? Det lyder jo lidt omvendt af, hvad man normalt hører, men ifølge denne bog, så kan du.    

TEKST: KARINA
FOTOS: VENLIGT UDLÅNT FRA FORLAGET 

Er du mon bekendt med LCHF - Low Carb High Fat? Jeg var det ikke før jeg fik denne bog i hænderne. LCHF er en kostfilosofi, der går på at du spiser dig mæt i grøntsager, naturligt fedt fra kød, og dertil smør, fedt, olier og fede mejeriprodukter. Til gengæld er kornprodukter, sukker og stivelse ting du skal holde fingrene fra, da det - ifølge filosofien - er produkter, der har en negativ virkning på helbredet. Med LCHF siger du altså ja tak til kød, fisk, grøntsager, naturligt fedt og fede mejeriprodukter, nødder, kerner og bær, mens du siger nej til sukker, kornprodukter, industrielt forarbejdede olier og kunstige sødemidler. Alt i alt spiser du mad, som stort set ikke behøver en varedeklaration, da det er helt naturlige produkter.

Bogen SPIS DIG MÆT & GLAD er skrevet af forfatter Jane Faerber, som også har bloggen madbanditten.dk.  Efter forord af Doktor Anika Dahlquist, får du i bogens første afsnit en grundig gennemgang af LCHF-filosofien og om alle sidegevinsterne. Blandt andet kan du forvente, at din krop bliver bedre til at regulere appetitten, at du vil få mindre sukkertrang og færre humørsvingninger. Dertil kan du også opnå en mere stabil vægt, og sågar et vægttab. Du vil også få færre maveproblemer, pænere hud, bedre søvn og bedre fertilitet.

FOTO: COLUMBUS LETHAt skulle omlægge alle sine kostvaner og give afkald på fx brød, er et sted jeg ikke er nået til endnu. I stedet for at teste om LCHF nu også har alle de helbredsmæssige gevinster som kostfilosofien lover, så testede jeg i stedet for nogle af opskrifterne - og smagsløgene. Med de flot repræsenterede anretninger, bogen er fyldt med, var forventningerne store. Tre opskrifter faldt jeg særligt for, og afprøves måtte de.

BLOMKÅLSPIZZA
En opskrift der især fangede mit øje var denne pizza. På billedet ligner den i bund og grund en helt almindelig hjemmelavet pizza, men det er den ikke - bunden er lavet af blomkål. Stivelse er jo udelukket i denne kost, så i stedet for at bruge hvedemel, bruges blomkål, æg, ost og loppefrøskaller. De førstnævnte ingredienser fås i alle supermarkeder, men hvad angår loppefrøskallerne, må man stikke vejen forbi en helsekostbutik. Fyldet er helt som man kender det: Tomatsovs/passata, og som topping parmaskinke, sorte oliven, soltørrede tomater, revet ost og urter.

Bunden var jeg jo ret spændt på. Blomkålen blev findelt i foodprocessoren og blandet med resten af ingredienserne. Dejen endte faktisk med at blive overraskende fast. Som Jane Faerber også starter med at fortælle under denne opskrift, så bliver pizzaen selvfølgelig ikke så sprød som en italiensk. Bortset fra det, så smagte den faktisk rigtigt godt, og alle ved bordet var tilfredse.

THAI FISKEFRIKADELLER
Thaifrikadeller får vi ofte herhjemme. Vi går altid langt udenom den fiskefars, man kan købe færdigpakket, og bruger i stedet for sej eller torsk. Laver du disse fiskefrikadeller bør du også gå udenom det færdighakkede fiskefars fra supermarkedet, da det kan indeholde helt op til 40 % mel. Opskriften foreslår at du bruger rødspætte, torsk, kuller, sej eller laks. Bed fiskehandleren om at hakke farsen til dig, eller lav den selv i foodprocessoren.

Jeg vil helst hakke min fars selv, da jeg gerne vil have den til den grove side. Til mine frikadeller valgte jeg at bruge torskefilet. I farsen skulle også et par æg og en smule loppefrøskaller, samt ingefær, lime og karrypasta. Til frikadellerne anbefaler Jane Faerber en lille lækker agurkesalat og en dertilhørende dressing. Både agurkesalat og dressing passede fint til frikadellerne, som i øvrigt smagte vanvittigt god.

BOUNTY MED KOKOSDRYS
Engang imellem skal der også lidt sødt til, og på det punkt er der også noget at komme efter i bogen. Jeg elsker Bounty med kokos, så da jeg så opskriften var jeg på ingen måde i tvivl om, hvad det søde indslag skulle være. Til de hjemmelavede Bounty skulle jeg bruge kokosmælk, kokosolie, kokosmel, Sukrin og mørk chokolade.

Da kokosmassen var blandet og kølet af for at samle sig, skulle den smeltede chokolade trækkes over, og derefter skulle der kokosmel på som drys. En ret nem opskrift, der dog kræver nogle timer, eftersom kokosmælken og massen skulle bruge noget køletid - men værd var den lækre dessert at vente på. Faktisk syntes vi at disse Bountybidder smagte langt bedre end dem man ellers køber. En succes, der helt sikkert skal gentages igen og igen.

Uanset om man har lyst til at følge LCHF-kosten helt til dørs, eller bare tage nogle af idéerne med sig, kan denne bog, alene på grund af opskrifterne, anbefales. Janes afslappede, og samtidig velinformerende måde at skrive på, gør at alle kan være med - og selvom man måske kun er halvt med, er der ingen løftede pegefingre.


Politikens Forlag om forfatteren:
Jane Faerber, 36 år, er uddannet cand. mag. i fransk og retorik og har i en årrække arbejdet i mediebranchen. Hun har spist sig fra mavekramper og humørsvingninger med LCHF. 
Foruden www.madbanditten.dk blogger hun også for Urtekram. Hun bor i Valby sammen med mand og tvillinger på 7 år. LCHF - SPIS DIG MÆT & GLAD er Jane Faerbers første bog. TITEL: LCHF - SPIS DIG MÆT & GLAD
FORFATTER: Jane Faerber
FOTOS: Columbus Leth
UDGIVELSE: 2013
SIDER: 216
SPROG: Dansk
FORLAG: Politikens Forlag

2 kommentarer:

  1. De dersens bounty ser fantastiske ud - de må da prøves. Jeg ved ikke, om Madbandittens knækbrød er med i bogen, men ellers findes opskriften på hendes hjemmeside: http://www.madbanditten.dk/2012/02/25/knasende-kerneknaekbrod-uden-mel. Vi har altid knækbrød i huset til en hurtig sprød snak og de smager skønt :-)

    SvarSlet
  2. Husk at loppefrøskaller også købes hos Matas :-)

    SvarSlet

ANNONCE