søndag den 20. april 2014

PLANT MASSER AF BÆRBUSKE I SOMMERHUSHAVEN

TEMA: BUSKE

Det er naturligvis ikke forbeholdt sommerhusejere at plante masser af bærbuske i haven, men i sommerhushaven giver det ekstra god mening. Både fugle, bier og mennesker vil elske dig for det.

TEKST: BIRGITTE SVÆRKE PEDERSEN
FOTO: LONE & BIRGITTE
I foråret summer bierne omkring buskene og suger nektar af blomsterne. Om sommeren napper fuglene et bær eller to. Ad gangen. En tidlig sommermorgen i ferien er der en som lister rundt i haven på bare tæer. Og spiser masser af bær på vejen. Smagen af bær er essensen af sommer.

FOTO: BIRGITTE
Vil du gerne have en stor busk skal du plante en hyld. Den kan som busk blive op til 5 meter høj og bred. Men du kan styre den ved at beskære den. Samtidig får du også duft ind i haven. I juni står den med smukke, hvide blomster, som er lige til at stikke næsen ned i. Med en hyld forlænger du også bærsæsonen. Hvis du ikke sylter er det til stor glæde for fuglene. De sorte bær giver samtidig farvestruktur til haven. En anden måde at få farve ind i haven er ved at plante én af de nye sorter som Sambuscus nigra 'Black Beauty'. Den har sorte blade og rosa blomster.

Ribs, solbær og stikkelsbær bliver ikke så store som hyld, men kan dog godt vokse sig store både i højde og drøjde. Igen styrer du størrelsen ved beskæring. Ribs finder du både med røde og hvide bær. Stikkelsbær er grønne, røde eller gule alt efter hvilken sort du vælger.Sammen med de sorte solbær får du en hel farvepalet at lege med. Sætter du buskene sammen med vilde sommerblomster får du en have uden den store pasning. Så er der masser af tid til hængekøjen med en skål friske bær.

Har du et sommerhus i et gammelt sommerhusområde har du måske fældet nogle af de gamle nåletræer for at få mere lys. Jorden her er perfekt til blåbær og tyttebær. Røde og blå bær til sensommeren.

Bærbuske er nemme buske. Det første år skal du sørge for at de får nok vand. Er sommeren tør må du vande en gang imellem. Herefter passer de stort set sig selv. Det kan dog være nødvendigt at beskære dem efter nogle år. De første par år er det også godt at holde jorden under busken fri for ukrudt. Et godt lag flis og eventuelt et stykke ukrudtsdug holder ukrudtet væk. Senere betyder lidt græs og ukrudt ikke stort.

FOTO: BIRGITTE
Vælger du at have hindbær kræver det lidt mere pasning. Er du til den nemme sommerhushave må du undvære dem i haven og i stedet for gå i skoven. Her finder du små bitte skovhindbær med en intens smag.

2 kommentarer:

  1. uhmm bare tanken om hjemmellavet frugtgrød saft marmelade og munden fuld af solmodne bær. Dèt er sommer.
    Jeg prøver nogle nye bærbuske i år, gedeblad dvs kaukasisk blåbær, jeg er spændt hvordan de smager.
    påske hilsner Gunvor

    SvarSlet
  2. Lige præcis det, der er gjort i min svenske have - hvor vi har overtaget et tomt med stengærde hele vejen rundt og en stort set ryddet grund. Den nye bevoksning er frugttræer og bærbuske - ca 30 af hver, så der skulle gerne være rigeligt til både dyr og familien.

    SvarSlet

ANNONCE