Der kan være mange grunde til at vælge tørketålende planter til sommerens krukker. Også selvom du har tid til at vande hver dag. Men i sommerhuset er det oplagt at gå efter planter, der ikke kræver meget vand.


TEKST & FOTO: BIRGITTE SVÆRKE PEDERSEN

Med de rette planter ser krukken lige så frisk ud, som da du forlod den for 5 dage siden. Og der er mange planter at vælge imellem.

STENBEDSPLANTER OG SUKKULENTER
Stenbedsplanter er et sikkert valg. De er vant til at leve en tør og mager tilværelse. De tidligt blomstrende stenbedsplanter fylder krukkerne fra april-maj måned. I starten af juni flytter de til stenbedet, og de sent blomstrende stenbedsplanter overtager pladsen. Sukkulenter er suveræne til at give kontrast. Især de grålige. På dette tidspunkt af året behøver du ikke tænke på om de er vinterhårdføre, og udvalget er stort.

Eksempler på stenbedsplanter der blomstrer i juni-juli:
– Bakkenellike (Dianthus deltoides)
– Stenfrø (Lithodora diffusa)

– Sæbeurt (Saponaria ocymoides)
– Lewisia (Lewisia cotyledon)
Bland med grå sukkulenter, fx
– Gråmeleret stenurt (Sedum sieboldii)
– Pudret stenurt (Sedum spathulifolium)
Tørketålende planter
SOMMERBLOMSTER
Sommerblomster er i dette tilfælde det som vi normalt betegner potteplanter. Alle potteplanter har i princippet godt af at komme ud i sommerperioden. De har, ligesom os, godt af den friske luft. Men ikke alle er lige tørketålende. Ligesom det selvfølgelig er vigtigt at tage hensyn til lysforholdene. Blandt de tørketålende sommerblomster finder du mange gammeldags potteplanter. Lad dig ikke afskrække, for der er sket meget siden bedstemor var ung, og mange af dem kommer i nye forædlede udgaver.
Sommerblomster som blomstrer fra juni-juli:
– Pelargonie (Pelargonium)
– Flittiglise (Impatiens Walleriana)
– Begonia (Begonia tuberhybrida og Begonia semperflorens)
– Brændende kærlighed (Kalanchoe)
Bland med smukke blade:
– Bladbegonia (Begonia rex)
– Alunrod (Heuchera)
Tørketålende planter
KRYDDERURTER
Krydderurter er skønne at have stående i krukker på terrassen. Det er så meget nemmere at bruge dem i madlavningen, når du ikke skal gå langt. Og duften kan bringe enhver i himlen. Mange krydderurter blomstrer i juni-juli. Resten af tiden kan du nyde bladenes forskellige farver og nuancer af grønt og gråt. Tænk derfor lige så meget i blad- og blomsterfarver som i smag, når du køber nye krydderurter. Bland med lavendel, som du også kan bruge i madlavningen.
Tørketålende krydderurter:
– Timian (Thymus)
– Oregano (Origanum)
– Rosmarin (Rosmarinus officinalis)
– Salvie (Salvia officinalis)
Har du forslag til tørketålende planter til sommerens krukker?