Nogle steder er der en grundejerforening, andre steder ikke. Men lige meget hvad er det godt at kende de uskrevne regler. Vi kommer med få, men enkle tips, så du ikke kommer på kant med nogen.


TEKST: MARIANNE, FOTO: LONE & MARIANNE

At have et tilforladeligt forhold til sine naboer er alfa og omega. Dit hjem er jo ikke bare et sted, men dér, hvor du skal kunne have helle fra alverdens fortrædeligheder. Dér, hvor du kan være privat og nyde freden fra andre, der vil dig noget. Det er – har det vist sig – ganske  små ubetydelige ting, der kan gå hen og blive til irritationselementer blandt naboer. Og vi gør både os selv og de andre en stor tjeneste ved at opføre os lidt gelinde og smidigt, så alle er tilfredse. De er jo lige i nærheden hele tiden, og du kan ikke bare forlade kamparenaen, hvis det skulle komme til dét. Du bor der jo. Det gør naboen også. Når du lige er flyttet ind et sted, er det derfor en god idé at kigge op fra flyttekasserne ind imellem, og så fx gå en tur. Bare sådan rundt omkring i omegnen, og helst også lidt på forskellige tidspunkter. Det kan blive en meget informativ tur, hvor du får svar på mange ting, fx:

HVORDAN PARKERER DE HER?
Mest langs hækken – eller holder alle de, der har indkørsel, i den?  Mange veje og fortove er private, og derfor kan det irritere kraftigt, hvis du holder langs andre folks hække og på, eller langs deres fortove. Selvom det er fællesareal, parkerer du måske på en smal vej, tæt op ad hækken, netop som fortovsejeren har tænkt sig at sætte hækklipperen i stikkontakten – og så holder du jo i vejen. Der er også den mulighed, at du holder på en sådan måde, at du spærrer for ud- og indsyn, når ejeren af en indkørsel skal til og fra sin bolig. Orientér dig derfor lidt, og sæt dig i hans/hendes sted. Ville du selv have det ok med måden, du parkerer på? Om du må parkere med det ene sæt hjul på eller langs fortovet, kan du se på kommunens hjemmeside.

ER DER VELPLEJET I DIT NABOLAG?
Hvis alle i nabolaget har klippet hæk og trimmet deres forhaver lige omkring Skt.Hans, så stritter din uklippede og utrimmede front mod vejen måske kraftigt i øjnene på de øvrige naboer og skæmmer omegnens helhedsudseende. Det er der en del, der godt kan blive knotne over. Det kan de også, hvis du har din campingvogn stående i længere tid end det tidsrum, det tager at gøre den ferieklar, eller hvis du har stabler af knallerter, gamle dæk eller andet ragelse liggende.

HVORNÅR BRUGER DE HAVEMASKINER?
Hvis man lige har trukket en god flaske vin op og sat sig med et par gode venner, er det ærgerligt, hvis naboen sætter sin plæneklipper eller kanttrimmer i gang. Det samme gælder også, hvis man netop har slået søndagsavisen op ved siden af sin morgenkaffe, når man endelig har fri. Derfor er der en del grundejerforeninger rundt omkring der har forordninger om, i hvilke tidsrum man må lave støj i sin have. Er der ingen, så undersøg, hvornår de andre larmer og gør det så i samme tidsrum. Mange steder siger man, at der skal være ro før 10:00 og efter 22:00, men så er det, at aftensmaden forstyrres. Så her er det selvfølgelig en god idé at have sans for, ca. hvornår dine naboer spiser eller får gæster. Dog uden, naturligvis, at ligge på lur. Det vil vi på det kraftigste fraråde.

HVAD ER HENSIGTSMÆSSIGT AT DRØFTE MED NABOEN PÅ FORHÅND?
Ja, dette spørgsmål finder du nok ikke svar på, på en tur i omegnen. Men hvis du har hilst på naboen, og han eller hun byder på kaffe eller en øl, så benyt gerne lejligheden til at spørge om lidt forskelligt. Måske nogle af de ovenstående spørgsmål. Og find også ud af om I er enige om, at I taler med hinanden først, inden et træ fældes, en hæk eller en garage nedlægges eller andre ting, der har med skel at gøre. Det er indlysende for mange, men desværre ikke alle, og derfor er det smartest, hvis I er nogenlunde enige om, hvad I skal have sludret om, inden klatrehortensiaen rives ned af den fælles mur, eller om der er andre genvordigheder, der kan skabe en skidt stemning.

Der er mange, mange flere ting, du kan blive klog på ved at gå en tur, men du kan også blive klogere på nabolagets kultur ved fx at kigge nærmere på Kommunens hjemmeside om storskraldsordninger, haveaffald m.v.

Endelig, hvis du egentlig ikke synes du er blevet klogere af dine gåture, så gør det til en dyd at gå lidt ud med din trillebør og en havesaks eller andet og trim lidt udenfor din bolig. Så kan det meget vel være, du helt naturligt kommer til at falde i snak med nogle af dine naboer og genboer.

Har du nu selv et par tips til nyindflyttede husejere, så sig frem. Men spar lidt på eder og forbandelser – det kan jo være, din nabo læser med her i magasinet. 

God fornøjelse!