torsdag den 17. juli 2014

ROSA LØVEHALE

PLANTEPORTRÆT

Jeg har altid troet at løvehale kun fandtes i gul, men for et par år siden faldt jeg over den rosa - og den er skøn!

TEKST & FOTO: LENE


Da jeg første gang så denne staude var det kærlighed ved første blik. Den er så underlig og alligevel fascinerende med de små, næblignende blomster, der sidder i etager rundt om den stive, rødlige stilk. Jeg købte mit eksemplar på en Havefestival hos Kjeld Slot for 3 år siden.

Løvehale, phlomis tuberosa
Jeg havde skam læst at den kunne blive ret høj, men for at få den i jorden så hurtigt som muligt efter hjemkomsten, satte jeg den i forgrunden af bedet, der hvor der var plads. Man må sige, at det var en fejl, og den står der såmænd endnu! Til efteråret vil jeg flytte den bagerst i bedet, så den ikke dækker for stauderne bagved.

LØVEHALE

Phlomis tuberosa

Det første år blev den ikke rigtig til noget stort, og derfor blev jeg meget overrasket, da den året efter skød med raketfart.

Den har en kraftig vækst, og sunde, lidt lodne blade, og det, der senere bliver til blomster, ligner små, grålige pomponer. Når regndråberne lægger sig på disse pomponer glimter det som tusind diamanter.

Løvehale, phlomis tuberosa

Løvehale, Phlomis tuberosa, ynder en solrig vokseplads og kan blive op til 2 meter høj. Den kommer til at fylde en del i bredden - omkring 1 meter - så den skal have god plads.

Løvehale, phlomis tuberosaNår løvehale afblomstrer, falder de små rosa blomster af, og den har stadigvæk en stor prydværdi, når den står der som en skulptur i haven.


FAKTA

NAVN: Phlomis tuberosa
DANSK NAVN: Knoldet løvehale
LYSFORHOLD: Sol
HÅRDFØRHED: Staude
JORDBUND: Almindelig, ikke for fugtig, havejord
VÆKST: Høje, stive stængler med blomster i etager. Kræver ikke opbinding
STØRRELSE: 100-200 cm høj
BLOMSTRING: Juni-juli
ANVENDELSE: I staudebed, smuk i buketter.

Løvehale, phlomis tuberosa

1 kommentar:

 1. Åh, hvor jeg glæder mig til mine gule L blomstrer til næste år. Jeg har prøvet flere gange at så, men uden held. Først sidste år lykkedes det, og nu står der en masse bladrosetter i mit store staudebed og venter på næste sommer.

  Iøvrigt: Tusind tak for jeres utroligt smukke magasin. I er så generøse og dygtige og kreative og professionnelle. så jeg er inde at kigge hver gang, der er nyt på tapetet. Det har jeg ofte haft lyst til at komplimentere jer for, men det er først i dag, at jeg har fundet ud af at oprette en google-konto. Og så var det endda så let! Mange af os gamle står lidt tøvende over for det nye, men spændende medie.
  Happy Gardening
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet

ANNONCE