mandag den 18. august 2014

LANDLØBER, TALLERKENSMÆKKER - ET KÆRT BARN

PLANTER

Kært barn har mange navne, og det er der mange, der har i planteverdenen, men tallerkensmækker er simpelthen både kær og for børn i alle aldre. Den er nem, den holder utøj væk, den pynter gevaldigt på en lystig måde, og den smager godt. En sidste gevinst: Den koster "ingen penge" at så selv. I gang med den! 

TEKST: MARIANNE
FOTO: LENE & MARIANNE
Almindelig blomsterkarse kaldes den også, udover landløber (tænk på Giverny, Monets have, hvor den løber kaskadelignende hen over gruset). Nasturtium bliver den også kaldt, og tallerkensmækker - sikkert fordi dens runde blade ligner tallerkener. Vi bruger sidstnævnte, det folkelige navn.

TALLERKENSMÆKKER
Tropaeolum majus


Nu, hvor vi har lært at spise rucola, og igen at sætte pris på kål, er denne etårige plante rent smagsmæssigt et hit. Dens smag ligger nemlig mellem disse to urters, men er måske en kende skarpere - á la sennep. Og det er hele planten, der er spiselig. Den spirer nemt og hurtigt, man kan nogle år sågar se den selvså sig, og så findes den i alskens variationer; sart gul "Milkmaid", med variegerede blade, i dyb rød, og så i alle mulige krydsninger med de yndigste mønstre i blomsten i farveskalaen hvid, gul, orange, postkasserød og bordeaux.

Den er klart anbefalelsesværdig til børn, og koster da i sin "originale" glade, orange udgave heller ikke mere end en flad femmer i supermarkerne landet over. De mere specielle sorter koster noget mere. Men når du så har nogle af dem, og husker at tage frø fra de flotteste, så kan du selv opdyrke vidunderlige variationer af blomsterne med smukke mønstre i.

Nu er de set i et supermarked som kryddergrønt, og det er jo helt oplagt. Dvs. at du allerede her i marts sagtens kan så den og bruge den til det. Og nu du har potter, muld og frø fremme, så så bare mange. De kan, når de er spiret, sagtens skilles ad og sættes for sig, så de kan udvikle sig til store blomsterflor. De dækker megahurtigt en væg, et espalier eller et rionet. Hvad som helst, faktisk!

GØD EJ
Det eneste, du skal huske er, at du IKKE skal gøde dem. De skal stå i relativt "mager" jord. Hvis du alligevel er kommet til det, må du forfra igen, for ellers får du blot blade og ingen blomster. Med mindre altså, at det er det, der er meningen, for der findes stadig mange haveelskere, der på en eller anden måde finder orange alt for anmasende. Jeg hører faktisk til slagsen, men da jeg altid kommer til at så dem alligevel (har spurgt mig selv hvorfor), så findes de i min have. Og ligesom med tagetes, som jeg forsværger hvert eneste år udenfor min køkkenhave, så smitter deres glæde voldsomt, og humørbarometeret ryger altid over i hopla, hver gang jeg får øje på dem. Så nu er de et fast element, og det er i sig selv fantastisk at lade sig rive med af noget, som langt mere er lystbetonet end viljebestemt.

Læg mærke til, at den både fås i en udgave, der busker, og i en der danner ranker.

Mon du også "kommer til" at så tallerkensmækker? Eller har du den hvert eneste år og trækker på smilebåndet af, at den nu er ved at blive det "nye sorte"? 


FAKTA

NAVN: Tropaeolum Majus
DANSK NAVN: Almindelig blomsterkarse/tallerkensmækker.
LYSFORHOLD: Sol/halvskygge.
HÅRDFØRHED: Etårig, selvsår sig, nem at tage frø af. Tåler ikke frost.
JORDBUND: Kan placeres i almindelig havejord, men trives bedst på magre jorde. Skal ikke gødes.
VÆKST: Slyngende.
STØRRELSE: Kan blive 1-4 m.
BLOMSTRING: Ultimo maj til frostens komme. Beskyt derfor ved frostnætter.
ANVENDELSE: Velegnet i køkkenhave, på altan, i børnenes have, i vindueskarmen i køkkenet.
10 kommentarer:

 1. I år var allerførste gang jeg har sået tallerkensmækkere men skuffelsen var stor. Jeg troede at de var nemme men jeg prøvede flere omgange og flere steder i haven uden et eneste skud. Det var sorten Empress of India - den er måske vanskelig? Nu kan jeg se af ovenstående at det måske er gødning / kompost i bedene som giver problemer. Det må komme an på en prøve til næste år! Hilsen Sydney

  SvarSlet
 2. Det er en af de røde, kan jeg se, og de gange, jeg har sået dem kan jeg notere mig, at de altid er lidt mere vanskelige, selvom de nu aldrig har svigtet mig. Det har imidlertid frø fra udvalgte frøfirmaer, og måske skal du vælge et nyt næste år, bare for at afprøve om der er mere held i sprøjten ved at gøre det.

  Du kan jo smide frøene direkte i bedene til næste år i stedet for at forspire dem, og undgå så gødning, så skulle du have gode chancer. Jeg selv har sået sorterne Black velvet og Banana split og det vil jeg gøre igen, for jeg kan ikke få nok af de mørke farver og deres skødesløse fremfærd.

  God aften!

  SvarSlet
 3. Hov en rettelse, det var ikke Banana split, det var Lady Bird cream.

  SvarSlet
 4. Har haft milkmaid to år nu, og tog da også frø sidst år. Desværre viste ca. hveranden plante af afkommet at blive orange! Det var bestemt ikke hensigten i måneskinsbedet:-) Så fremadrettet tror jeg, jeg køber frøene.

  SvarSlet
 5. Er jeg mon den eneste, hvor glæden over de smukke tallerkensmækkere ret hurtigt overtages af ærgrelsen over en milliard kållarver, der er flyttet ind?

  SvarSlet
  Svar
  1. Det har jeg hverken hørt om før, Lone eller selv prøvet. Surt...Der er et eller andet med at kållarverne lægges på et bestemt tid af året og at man kan undgå dem ved at anvende net i den periode, men hvornår det er, aner jeg ikke. Til gengæld kan jeg vildt godt lide at have sommerfugle i haven. Det får du jo med kållarver. :-)

   Slet
  2. he he mine er også fyldt med kållarver :D men det er bedøøøvende ligemeget, for jeg har aldrig oplevet en plante lave sååå mange blomster og blade, og de er OVERALT nu, jeg har sået ET sted :p de er 4 steder, jeg fatter det ikke, smådyr eller kravl må have flyttet på nogle frø, for det giver ingen mening de er hvor de er :p
   min breder sig helt vildt.

   Slet
 6. Har forspiret dem inde i vindues karmen i potter for første gang, men synes de er lange og ranglet.....skal de være det?
  Vh Joy

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Joy
   Tallerkensmækkere er skønne, men de bliver for ranglede, når de får for meget varme i forhold til lys. Men de kan jo heller ikke under nogen omstændigheder tåle frost, så hvis du ikke har en drivbænk eller et drivhus, så må de jo sås indendøres, hvis man som du har kløe i fingrene og ikke kan vente til de kan sås ude.

   De kommer lidt før, men ikke afgørende før. Men åhhh,. hvor jeg forstår dig! Det krible krabler også i mine såfingrer og alle frøposerne ligger og råber på mig.

   Nå, gjort er gjort og du kan knibe dem, så der er mindst et sæt rigtige tallerken-formede blade tilbage. Sørg for at ompotte dem til gødet jord, hvis du såede i ugødet jord, men lad være med at gøde dem! Elers får du kun blade og næsten ingen blomster. Sådan er de lidt anderledes end mange andre sommerblomster.
   Du kan på gode dage godt begynde at vænne dem til at være lidt ude. Men i starten kun i et par timer. Forlæng udetiden og når temperaturen stiger udenfor, og de er blevet tilvænnet, så kan de komme i jorden/i en større urtepotte el lign.

   Som du kan høre er det faktisk lidt omstændeligt det med "forkultivering" som indesåning af sommerblomster kaldes. Mange af os gør det een gang (med mindre vi har drivhus) for det med at rende ud og ind med planterne er altså et mas i længden.

   Rigtig god fornøjelse. Har du flere frø, kan du godt nu så nogle i en potte ude. De vil være lidt ´længere tid om at komme, men bliver mere robuste.

   Slet
 7. Tallerkensmækkere og kålsommerfugl(?)

  ...Nogle, der har et eller flere tip til, hvordan man undgår at de små sorte æg(?) fra sommerfuglen overtager hele bedet af Tropaeolum?

  SvarSlet

ANNONCE