søndag den 16. november 2014

HAVEGLÆDE OG UKUELIGHED HOS BIRTHE OG SVEND

TEMA: HAVEN I ÅRERNE

Min vej er ofte faldet forbi et nærliggende, smukt fjordområde med en skøn eng-natur, åbne vidder, højt til himlen og et fascinerende fugleliv. Et mageløst dejligt område og én af de prægtigste ruter her på øen Mors.

TEKST: JYTTE AGGERHOLM JUSTESEN, GÆSTEBLOGGER
FOTO: LENE

EN SPÆNDENDE FORHAVE
Som det passionerede havemenneske jeg er, har det dog som forbipasserende været noget helt andet, der har fanget mit øje og pirret min fantasi. Langs landevejen ligger et lille rødt murstenshus med en sjælden skøn og frodig forhave. En forhave fuld af blomster- og farveglæde. En forhave, der vækker opsigt og som får de forbipasserende til at sænke farten og i forundring næsten dreje nakken af led. 

En have på Mors

Forhaven vibrerer af liv og livsglæde. Den er en diametral og meget befriende modsætning til nutidens såkaldte "nemme" forhaver, bestående af granitskærver og et par krukker beplantet med stedsegrønt. En forhave som denne er desværre et meget sjældent syn i vore dage. Skønhedsidealet er et andet. Tid er noget ingen har nok af. Og en så levende forhave kræver både tid, kærlighed og omsorg.

En have på Mors
Hvem laver så fin en forhave? Hvem bor derinde bag blomsterhavet? Hvem er det, som værdsætter frodighed og blomster så højt? Hvem er det, som går helt sine egne veje? Min nysgerrighed var vakt. Heldigvis har jeg en veninde, som kender husets beboere og havens entusiastiske ejere. Jeg fik lov til at komme med hende på besøg. Hvor heldig har man lov at være?

En have på Mors


ET HYGGELIGT BESØG
Besøget fandt sted på en rigtig varm sommerdag. Birthe og Svend, som de dejlige havemennesker, viste sig at hedde, kom gæstfrie, storsmilende og hjertevarme og tog imod.  Knapt var vi kommet indenfor havelågen,  før Birthe kom ud med en serveringsbakke i hænderne. Bakken var nænsomt pyntet med en lille dug og fyldt med grønne sodavand på flaske. Den slags sodavand, som man var heldig at få serveret om søndagen, da man var barn nede i tresserne. Jeg følte en nostalgisk varme indeni. Det var som at havne i en tidslomme og pludselig være tilbage på besøg i sine bedsteforældres have. Vi blev venligt bedt til "havebords", og den grønne sodavand smagte herligt af svundne tider -  og var dejligt kølende og svalende i den bagende sommersol.

En have på Mors


En have på Mors

Havemennesker falder altid hurtigt i snak. Geografi, social status, alder og alt muligt andet, som muligvis skaber kløfter i andre sociale sammenhænge, har ingen betydning, når sproget er en blanding af morsingbosk og plantelatin, og emnet er haveglæde. Snart begyndte Birthe og Svend at fortælle. Og jeg lyttede intenst - labbede hvert et ord i mig. Jeg elsker at høre mennesker fortælle om deres liv. Især hvis de har et langt liv bag sig.

En have på Mors


En have på Mors


ALDER ER KUN ET TAL
Birthe er 77 og Svend er 82. Tidligere havde de landbrug, men et skrantende helbred tvang for mange år siden Svend til at stoppe. Glæden ved at opdyrke jorden og få ting til at spire og gro, kunne ingen diagnoser dog tage fra ham. Igennem 26 år har de skabt en skøn og fredfyldt oase. At havearbejdet har haft en gavnlig indvirkning på Svends helbred, ses tydeligt. Han er meget let til bens og havearbejdet foregår i et tempo, hvor selv en 20-årig ville have svært ved at følge med. Svend har temperament, og hvis en plante ikke arter sig, truer han den med kompostbunken eller det der er værre. "Sådan noget skravl er ikke værd  at samle på. Lad os få nogle planter, der kan lide at være hos os", lyder det fra ham.

En have på MorsBirthes krop er slidt, og hun har fået udskiftet adskillige "reservedele" i knæ og hofter. Smerter er en fast følgesvend i hverdagen. "I stedet for at beklage sig, er det meget bedre at gå ud i haven og rode i jorden", siger Birthe, med sit beskedne, stille og dejlige smil om munden.  I haven glemmes mange smerter og mange bekymringer. Birthe elsker sin have og det ses og mærkes alle vegne. Nænsomheden taler sit tydelige sprog. Birthe har udviklet en næsten akrobatisk arbejsteknik og fundet nogle alternative arbejdsstillinger, så hun trods dårligt bentøj, stadig kan komme ud og arbejde i sit elskede, smertelindrende og selvforglemmende grønne univers.

En have på Mors
Det er en stor glæde at mærke parrets dybe samhørighed med hinanden, haven og deres store familie. De har så meget og så mange at leve for. Når man når op i Birthe og Svends alder, bliver nogle så pessimistiske at de end ikke tør købe grønne bananer. Måske lever man ikke til de modnes!  Men sådan et sortsyn lider det optimistiske og ukuelige par heldigvis slet ikke af. Tværtimod. 

En have på MorsBirthe og Svend har stadig masser af  visioner og planer for fremtiden. Bl.a drømmer de om at få lavet en ny terrasse med en storslået udsigt, så de kan se helt hjem til deres fødeegn. Birthe er begyndt at lave stillebens. Der sås, plantes, prikles og læses avis i drivhuset, som bugner af store saftige tomater og druer. Der besøges haver rundt omkring i hele landet. Ny inspiration er altid godt. Horisonter udvides og nye planter, havevenner og ideer kommer til. Haveblogs har også fanget parrets interesse, så hvis I lige skriver et  bette "Hej" til dem i kommentatorboksen, vil det helt sikkert blive meget meget værdsat.

En have på Mors


En have på Mors
BÆREDYGTIGHED
Haver bør ikke altid sættes i "stilbås". Heller ikke denne. Birthe og Svends have er helt sin egen. Dog kommer man ikke udenom, at der i deres have findes en del elementer fra cottagehavestilen. Ikke alene er haven fyldt med stauder, et- og toårige, knolde og roser, men her findes også et par æbletræer som forsyner parrets fryser  med æbler til hele vintersæsonen. Svend forkæles med Birthes gode æblegrød og parrets mange gæster nyder godt af Birthes lækre æblekage. Høns  og duer er der også blevet plads til i haven.


En have på Mors
Birthe og Svend er, uden at vide det, et meget moderne par. De lever et bæredygtigt liv. Ikke for at være trendy eller politisk korrekte. De bruger blot deres sunde fornuft og lever som de altid har gjort. De er ikke gået på kompromis med deres værdier, og synes egentlig blot, at spild er direkte dumt og respektløst.  Hønseholdet er bestemt ikke bare til pynt, hvor maleriske de hyggelige høns end er. "Nej nej, hønsene er skam tarteletfyld", forklarer Svend mig. "En duesteg er heller ikke det værste, og så bliver der sådan en god sovs", supplerer Birthe. Birthe viser mig en kalender, som er tæt dekoreret med små dannebrogsflag. 

En have på Mors


Hvert eneste dannebrogsflag markerer omsorgsfuldt og kærligt et elsket familiemedlems fødselsdag. Hvert eneste familiemedlems fødselsdag bliver husket med et kort og en gave. Jeg er ved at trimle ned af havestolen, da parret fortæller mig, at de er 93 mennesker, når de nærmeste er samlet til fest. Blandt de "nærmeste" tæller børn, svigerbørn, børnebørn med kærester/ægtefæller og oldebørn. Det ældste oldebarn er snart 20, så chancen for at opnå status af tipoldeforældre er bestemt tilstede. Skal Birthe og Svend holde gilde for familien, foregår det i deres hjemmegjorte gildesal, og maden laver de naturligvis selv.

En have på Mors

"Der skal meget tarteletfyld til til 93 mennesker", siger Svend med et glimt i øjet og skæver hen til huggeblokken, hvor tarteletfyldet ofte må lade livet til en glædelig familiebegivenhed. Men det er et godt liv, fjerkræet lader.

En have på Mors


TAK…..

En have på Mors

…. fordi I har lukket os ind i jeres berigende og livsbekræftende univers, Birthe og Svend. Hvor er det skønt, at der findes mennesker som jer. Jeg vil også meget gerne have lov til at sige en stor tak fordi jeg måtte skrive denne lille artikel om jer og jeres livsværk.

En have på Mors


Mange grønne hilsner fra haven i bakkerne
TANTE GRØN

45 kommentarer:

 1. Fantastisk smuk have - ren livsglæde.
  Stor frodighed i haven, et utrolig flot syn.
  Haven er ren terapi for alle vore skavanker.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Beate.

   Ja, du er selv et meget smukt og sprællevende eksempel på, hvor meget godt haven kan gøre for alle vore skavanker. For mig, er Birthe og Svend ren livsglæde. Og deres have vidner om en ufattelig stor blomsterglæde.

   På Birthe, Svends og egne vegne, siger jeg tusind tak for din søde kommentar.

   Slet
 2. Tak for et dejligt rørende indlæg og en dejlig historie om to søde mennesker, hvem der bare kunne have det sådan om 10-15 år. Smuk smuk have, godt du kom ind og så den og fik taget de mange skønne billeder. Nu vil jeg fordybe mig i billederne.
  Knus Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Forresten husker jeg tydeligt de grønne sodavand fra min barndom. Dengang hed de sportsvand.

   Slet
  2. Kære Lisbeth.

   Ja, det var jo "Sportsvand" de hed, de dejlige grønne sodavand. Sådan en sportsvand smagte himmelsk sammen med søndagsmiddagen som ofte bestod af grydestegt kylling, - og hvis man var meget meget heldig en citronfromage til dessert. Uha, det var tider. Dengang var en søndag endnu en lidt speciel dag.

   Tusind tak for de pæne ord fra Birthe, Svend og migselv, sagde hunden

   Knus retur

   Slet
  3. PS: Det er Lene Møntegård, der har taget alle de dejlige billeder

   Slet
 3. Hej Birthe, Svend og Tante Grøn. Tak for en skønne artikel i dette triste og grå november vejr, solen kom næsten til at skinne. Kom selv til at mindes et par ferier sidst i halvtresserne hos min for længst afdøde farbror i Tødsø, som var planteavlskonsulent, og hvor mine søstre og jeg fik lov at komme med ham rundt til landmændene. Vi kunne ikke forstå et ord af, hvad børnene der sagde, vi kom jo fra Vendsyssel og de kunne sikkert heller ikke forstå, hvad vi sagde. Hyggelige minder og minderne er også den helt fantastiske natur, som Mors byder på. Min tante havde også en dejlig have og jeg har reddet en brun/gul iris derfra, som nu står her til minde om Tødsø. Tante Grøns have besøgte vi i maj 2013 og jeg synes at fornemme at hun er lidt " misundelig" over at finde, så dejlig en have tæt på sin egen. Hvor er det skønt, når mennesker kan finde ud af at få tiden til at gå med at lave sådan et livsværk, som jeg kalder det. Mon ikke snart det kan blive mere anderkendt at mennesker også kan " male " med planter og så er det tilmed sundt at få sig rørt.Når man er i haven kan tankerne så dejligt flyve og man kan tit, få vendt ting til noget bedre, inden man kommer ind igen. Tak til Tante Grøn for en dejlig tur til Mors( ser Hanklit for mig). Mange hilsner til jer alle tre fra en vendelbo.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Ulla.

   Ja, sådan et farvestrålende blomsterflor, to hjertevarme mennesker, en gylden kornmark og en blå blå sommerhimmel, er lige hvad øjnene (og sjælen) trænger til at dvæle ved, på sådan en råkold og mørk novemberdag.

   Dejligt at høre om dine barndomsminder her hos os å æ ø. Tødsø ligger jo kun et langt stenkast herfra.

   Ja, du kan tro jeg er misundelig på Birthe og Svends frodige have:o) Men så er jeg jo så heldig, at jeg af og til får lov at komme på havebesøg og nyde hver en vækst. Jeg ved ikke, hvad Svend gøder jorden med, udover kærlighed. Men deres planter er kæmpestore, sunde og flotte.

   Morsingbosk er no slæt æ så svæ, nå føst man fo æ læ! Men det ær svæ å fostå, hwans det betøjer, nå nur saje: "A wa po wej snek øve æ aj, da der kam en ærl" , tøws do`?

   Mange kærlige hilsner fra Mors

   Slet
  2. Den var svær og knække. " Jeg var på vej------- da der kom en --- " synes du.

   Slet
  3. "Jeg var på vej tværs over marken, da der kom en regnbyge" :o) :o) Det er tusind gange nemmere, end at sige "konstantinopolitanerinde"

   Morgenhilsner fra tolken

   Slet
 4. Hvilket skønt indlæg. Haven er så frodig og dejlig og de 2 mennesker lyder som helt vidunderlige med en dejlig indstilling til livet. Dejligt at der stadig findes sådanne mennesker.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Gitte.

   Mange tak for dine søde ord. Birthe og Svend sidder og nyder hver eneste kommentar, her bliver lagt.
   Ja, det er skønt, at der findes mennesker med Birthe og Svends indstilling til livet.

   Kærlige hilsner

   Slet
 5. Hvilket livsbekræftende indlæg, lige hvad man har brug for på en råkold blæsende novemberdag.
  Haven, som jo er meget personlig og charmerende, er en fryd for øjet og emmer af lykke og frodighed. En beundringsværdig indsats ligger bag alt det skønne. Knofedt skal der til!
  Der er ingen tvivl om, at haven er med til at styrke både legeme og sjæl, og de mange hjemmegjorte fester til kæmpefamilien holder hjernen i gang, der skal immervæk planlægges og koges og brases i stor stil.

  Tak til "journalisten" for de dejlige fotos og den fine artikel, også tak til Birthe og Svend for at byde os inden
  for til alle herlighederne på Mors.

  Kh
  Hanne

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Hanne.

   Ja, du kan tro, at der ikke bliver sparet på knofedtet henne hos Birthe og Svend. Man kommer bestemt ikke sovende til sådan en frodighed. Birthe og Svend deles så smukt om opgaverne. Også når der skal koges, brases og steges til de store familiesammenkomster.

   Mange tak for din dejlige kommentar.

   De bedste hilsner fra de tre morsingboer

   Slet
 6. ah, sikken en dejlig have - hvem der bare sad til bords der, en skøn sommerdag - med grøn sodavand i glasset.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Sussi.

   SUK....ja, gid man sad der i sommervarmen, solskinnet og kiggede på alle de smukke blomster med et glas grøn sodavand i hånden.

   Kærlige hilsner fra Birthe, Svend og Tante Grøn

   Slet
 7. Kære Birthe, Svend og Tante Grøn.
  Tusind tak fordi jeg må kigge indenfor. Hvor er det en smuk farvestrålende have. Det er så dejligt livsbekræftende at læse sådan en artikel. Den skulle de læse op i Nyhederne i stedet for alle de triste ting der sker.......bare engang imellem.
  Kærlig hilsen Eliane

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Eliane.

   Hvor har du ret. Enhver nyhedsudsendelse burde have mindst to livsbekræftende og opløftende tophistorier hver gang. Der må gerne være lidt balance i tingene. Mennesker som Birthe og Svend får een til at tro på dagen imorgen.

   Tak for dine søde ord.

   Kærlige hilsner fra Birthe, Svend og TG

   Slet
 8. Åhh, hvor kan jeg mærke den prikkende dejlige fornemmelse på tungen, som man får når man drikker grøn sodavand. Og hvilken dejlig artikel. Tænk at vi har fået lov til at kigge med bag havelågen i den helt vidunderlige have hos 2 så hjertevarme og dejlige mennesker.
  Tak Tante Grøn fordi du tog os med og en varmt tak til Birthe og Svend fordi vi måtte komme med indenfor i jeres paradis.
  De varmeste tanker flyver fra Sjælland mod Mors med ønske om en god jul.
  Kærlig hilsen Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Linda.

   Tak for de dejlige varme tanker fra Sjælland. Og tak for alle dine søde ord. Jeg har lige talt i telefon med Birthe og Svend og jeg skulle hilse jer alle rigtig mange gange, og sige tusind tak for de pæne ord og varme hilsner. De har sørme også fortjent dem.

   Kærlige hilsner og varme tanker retur

   Slet
 9. Tusind tak for et dejligt og rørende portræt af Svend og Birthe og deres smukke blomsterfyldte have. Og tak for de dejlige billeder.
  Kære Birthe og Svend.
  Tak fordi I giver Tante Grøn lov til at dele jeres historie med os. Vi er mange der kan lære af jeres livssyn :-)
  Hvor kan man blive glad, når man finder haveperler som denne og endnu mere glad, når man bliver inviteret indenfor til en snak og et grin. Jeg blev også glad da jeg for lidt siden kom ind fra mørket og det herrens vejr derude og så denne artikel. Den minder mig om en fantastisk dejlig sommerdag i rigtig dejligt selskab :-)
  Kærlig hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lisbeth.

   Tusind tak for alle dine søde ord. Det er sådan nogle fine billeder, Lene fik taget.

   Ja, hos mig bringer billederne også minder om en helt fantastisk dejlig sommerdag i skønt selskab.

   Birthe og Svend er af og til inde og kigge på din blog:o) Jeg kan fortælle dig og I andre, at der er fuldstændig tjek på havens vinterklargøring henne hos Birthe og Svend. Alt er klippet ned, forårsløgene er lagt. De sarte vækster er stillet til vinteropbevaring,og stakit og hegn er stivet af, ifald der skulle komme en storm forbi.

   Som sagt skulle jeg hilse jer alle fra artiklens hovedpersoner og sige mange tak for alle de pæne ord.

   Kærlige hilsner fra det nordlige Mors

   Slet
 10. Kære Tante Grøn.Sikke da et vidunderligt indlæg du har lavet.....................og et skønt ægtepar.
  Dejligt at der findes sådanne nogle skønne havefolk.
  Har rigtig nydt at læse om det dejlige og hjertevarme ægtepar.
  Tak fordi du dette det med alle os havefolk Knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Jette.

   Ja, er det ikke haveglæde det hele i bund og grund handler om? Kærlighed til blomster og glæden ved at dyrke dem. Jeg er glad for at Birthe og Svend, gav mig lov til at fortælle om dem og deres havepassion, for jeg synes I alle har fortjent at "møde" dem.

   Knus retur

   Slet
 11. Sikke en smuk oplevelse. Både de dejlige havemennesker, som du kunne dele vores allesammens havepassion med, men også farverne, blomsterhavet, de fine høns - og den smukke udsigt de har med marker og stokroser. Suk det er bare så smukt. Meget stemningsfyldt lys du har fanget. Tak for haveturen. :-)
  Vi har lige været 5 tøser hos Stig og Greg i Paradehuset på Gisselfeld. Det var også en helt igennem fantastisk dag.
  Skal nok dele på bloggen, når jeg lige har fået kigget fotos igennem. KNUS og god aften til Svend og Birthe, og til dig søde Jytte, som vi kunne have haft med på tur idag.

  kærlig hilsen
  Eva

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Eva.

   Mange tak for alle de søde ord. De smukke billeder, skal Lene Møntegård have æren for. Hun og hendes tour-de-blog-team var med på besøg hos Birthe og Svend i sommers. Jeg synes også, at Lenes billeder er umanerligt dejlige.

   Åh....åh....åh... jeg gad godt have været den 6. tøs, der var med på besøg i Paradehuset. Det er et stort ønske for mig, at besøge Stig og Greg en dag. Glæder mig til dit indlæg om besøget. Vi må altså snart have etableret en fast DIREKTE broforbindelse mellem Sjælland og Mors, får jeg går jo glip af en frygtelig masse spændende ovre hos jer.

   Også en rigtig god aften til dig og dine skal der lyde herfra Birthe, Svend og mig på det nordlige Mors.

   PS: Var hos LoPe igår. Det var bestemt også en pragtfuld oplevelse.

   De kærligste hilsner

   Slet
 12. En varm og lys fortælling her midt i en storm og regnfuld aften. Det varmer langt ind at læse om to så haveglade mennesker, Bare deres farvevalg, det er rigtig vitaminer for sjælen. Tænk om man selv kunne være ligeså frisk og levende som Birthe og Svend, når man selv når deropad i alderen. Jeg satser på det, som skrevet står er havearbejde den bedste sundhedskur.
  Tusind tak Tante Grøn, at du ville skrive, og tusind tak til Birthe og Svend at invitere os ind i deres paradis. Nu vil jeg til at nærstudere billederne
  mange hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære trofaste Gunvor.

   Tusind tak for de gode ord. Ja, vi må søge, for at finde lyset her i novembermørket. Jeg er glad for, at dit digitale møde med Birthe og Svend kunne give dig et vitaminboost. Birthe og Svend er også et forbillede for mig. Tænk, at kunne opretholde sådan en livsglæde, styrke og virkelyst på trods af modgang og en ikke helt ny dåbsattest. Det aftvinger min dybeste respekt.

   De kærligste hilsner fra Birthe, Svend og TG

   Slet
 13. Jamen kæreste Tante Grøn. Tusind tak for et pragtfuldt sommerindlæg fyldt med din fantastiske skrivecharme og smukt suppleret med skønne billeder af "Tante Lene". :o) Allerede ved første foto, røg de søvnige novemberøjne helt op i møllehjulsfacon... her er haveguf for alle pengene. Nu skal Søren Ryge snart passe på sit job, for her har du da fundet et perfekt, patineret plantepar som burde danne grundlag for en haveudsendelse. (Hr. Ryge, så er det ud over stepperne og lave en af dine skønne samtale-have-udsendelser!). Sommer, sol og sportsvand for alle pengene og oven i hatten den smukkeste frodighed.

  Kære Birthe og Svend. Tusind tak fordi vi måtte besøge jeres smukke have. Jeg er fuld af beundring for det arbejde der må ligge bag, specielt når man læser at I trak jer tilbage pga kroppens slitage.... og så fortsætter i ufortrødent i haven og heldigvis for det! Mors er en helt speciel og smuk ø og så beboes den åbenbart også af en hel speciel og sej art af havemennesker. Samtidig er jeg sikker på at jeres tarteletfyld smager så englene synger. :o)

  Efter sådan et skønt og frodigt havebesøg er min dag endt med det bredeste smil og jeg vil imorgen gå glad ud i verden og købe grønne bananer.

  KNUUUUUS til Birthe, Svend, Lene & Tanten for et skønt indlæg. :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Kæreste Jette dog:o) Som du altså kan sige det:o)

   Tusind tak for dine altid humoristiske og finurlige kommentarer. Hvis nogen har skrivecharme, må det da være dig:o)
   Jeg ser det for mig.....Fru Friis med øjne så store som møllehjul, drøne ned i den nærmeste butik og købe grønne bananer, grønne sodavand og andet frøfarvet. Kanske der også vil ryge lidt tarteletfyld op i indkøbskurven.

   Apropos ryge.....Ja, jeg vil også mene, at Birthe og Svend er et oplagt emne til et Søren Ryge portræt. Faktisk så har Søren Ryge lavet et dejligt portræt af Birthe og Svends nu afdøde nabo. Måske du husker "Hans og rågerne"? Den udsendelse, der var tekstet til rigsdansk?

   Knuuuuuuuuuuus retur fra os 3 heroppe i Klisterkanalen

   Slet
 14. Kære Jytte

  Sikke en hele vejen igennem hyggelig havevanding jeg lige har været på med dig. Det er som om jeg nu næsten selv har været der og har mødt de to skønne havemennesker.
  Du har simpelthen en beundringsværdig måde at fortælle på, og jeg nyder til fulde at læse dine beretninger.

  Krydser fingre for at du kommer igen en dag med endnu en tante-grøn-beretning.

  Stort knus til dig på Mors
  Og hils din skønne prins.

  Kh. fra østjyden

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lone.

   Tak for dine søde ord. Jeg er glad for at høre, at du nød havevandringen hos Birthe og Svend. Jeg kender et par listige steder mere, så det er slet ikke utænkeligt, at der kommer endnu en grøn beretning fra mig.

   Stort knus retur
   Skulle hilse igen fra Syrenprinsen

   Slet
 15. Jeg vil også lige have lov til at sige hej til Birthe og Svend, jeg har allerede læst artiklen her op til flere gange og jeg er fuld af beundring. Sikke en have I har og sikke nogle skønne mennesker I er !
  Også et stort tak til dig Jytte, for en helt fantastisk beretning. Artiklen vil blive læst igen og igen :-)

  SvarSlet
 16. Kære Krina.

  Hej retur her fra Mors. Tak for roserne. Vi sidder heroppe og bliver helt "fjale"( et udtryk, som din mormor åbenbart også bruger) men her betyder "fjale" genert/forlegen.

  Knus fra Birthe, Svend og TG

  SvarSlet
 17. Hej Jytte.
  Et fantastisk indlæg du har skrevet om Svend og Birthe. Det varmer helt ind i mit hjerte.

  Hej Birthe og Svend, tak fordi i har lukket mig ind i jeres fantastiske have og hjem.

  Knus fra Kæret.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Fru Kær.

   Tak for dine søde ord og tak fordi jeg måtte komme med dig hen og besøge Birthe og Svend. Det var jo dig, der banede vejen, - og fik mig hevet med indenfor havelågen derhenne på den skønne plet.

   Knus fra Nordmors Havetosseforening......og ska` vi så se, at få kylet nogle narcisser i jorden??

   Slet
 18. Hej Jytte Grøn
  Ih, hvor et dejligt og livsbekræftende indlæg:-) Herligt krydret med en skøn humor og smukke billeder.
  Jeg kender det SÅ godt, det med at finde glæde og glemme smerter og ubehagelige symptomer i sin have, og fylde sin bevidsthed med frisk luft, smukke planter, haveglæde og nye havedrømme istedet. Selvforglemmelse. Skønt:-).

  Min fars side af familien er vist omtrent lige så stor, så min farmor og farfar ville kunne præstere en lige så fyldt fødselsdagskalender, hvis de havde været her endnu. Min far er nemlig nummer 7 ud af 13 børn. Min mors familie er "kun" halvt så stor, så til sammen er det en meget stor familie jeg har. Desværre ses vi til gengæld sjældent alle mand til en omgang tarteletter. De fleste fætre og kusiner ser jeg desværre aldrig mere, efter vi er blevet voksne.
  Birthe og Svend er velkomne til at kigge forbi min blog, hvor jeg ud over indlæg fra besøg i åbne haver og om min egen have, også har rigtig mange referater fra forskellige foredrag jeg har været til og meget mere. Det sidste stykke tid har jeg dog ikke været så aktiv på bloggen, fordi vi har fået lille Isabella, men jeg kommer stærkt igen, så snart jeg finder overskuddet.
  Venlig hilsen Malene

  SvarSlet
 19. Kære Malene.

  Tak for dejlig kommentar og hjertelig tillykke med lille Isabella. Når man får sådan en lille prinsesse må alt andet vige, for større gave kan man ikke få.

  Ja, haven er det perfekte sted at dyrke selvforglemmelsen. Selvforglemmelse er skønt. Jeg bruger også selv haven både i medgang og modgang. I særdeleshed i modgang. Man kan knokle meget cortisol og negativ adrenalin ud af kroppen og samtidig opleve et kreativt flow, ved at gå og drømme, visualisere og forskønne. Når både krop og sjæl bliver luftet og brugt til noget konstruktivt sker der små mirakler. Haven er også fantastisk som lysterapi her i mørke mørke november..

  Jeg har været inde på din blog og læst om din kroniske sygdom, og det gør mig glad at tænke på, hvormeget haven hjælper dig.

  Storfamilier er ved at være en saga blot, men hvor er det en vidunderlig tanke, at to mennesker som Birthe og Svend kan blive til 93.

  Birthe og Svend er altid med på en ny haveoplevelse, så jeg er sikker på, at du får besøg på din blog.

  De kærligste hilsner fra Mors

  SvarSlet
 20. Kære Tante Grøn. Tak fordi vi måtte være med på havevandring, den var skøn og så dejligt skrevet. Også en stor tak til Birthe og Svend fordi vi måtte komme indenfor. Jeres glæde og iver for haven og livet kan man kun tage hatten af for. Mange hilsner Mette

  SvarSlet
 21. Kære Mette.

  Det har været hyggeligt, at så mange af HAVEFOLKETs læsere, er taget med på tur i Birthe og Svends have og univers. Så herfra skal der også lyde en stor tak.

  Mange hilsner retur

  SvarSlet
 22. Kære Tante Grøn, hvor er det livsbekræftende at se ældre mennesker stadig trives og gror trods skavanker, så er der stadig håb for os ;-). De er og vil være klare forbilleder for alle os havetosser, men også for andre, det er så nemt at sidde med remotekontrollen, men der bliver man virkelig gammel, uanset helbred så kan man altid lidt og det hjælper så dejligt på humøret :-). Hils dem mange gange og sig at jeg håber at de får 20-30 gode år endnu :-) og giv dem en kæmpe krammer fra mig, kh Margit

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Margit.

   Mange tak for de gode ord. Jeg skal nok hilse Birthe og Svend og give dem et ordentligt knogleknuserkram fra dig.
   Ja, de to er forbilledlige på mange punkter. Ja, vi skal huske, at glædes, over det vi kan, og ikke tænke på alt det, vi ikke kan. Uanset alder.

   Blegsolskins-hilsen fra Mors

   Slet
 23. Kære Tante Grøn og Birthe & Svend

  Tusind tak for den dejlige tur rundt i haven - endnu en fantastisk have på Mors - I kan bare det der med frodige og spændende haver :)
  Hvor er det fantastisk med sådant et haveliv når man ikke længere er helt så ung - så har vi andre skam noget at glæde os til.

  Jeg nød turen utroligt meget og kigger igen-igen på Lenes billeder fra den smukke have.

  Sikken jeg smilede af fortællingen om flaske-sodavand og "tarteletfyld til 93 personer"... :)

  Dejligt portræt, Jytte :)
  Knus Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Ulla.

   Er du mon også en årgang "Søndagssportsvand? Jeg er lige ved at tro det:o) Ja, hvem der bare kunne være i sådan et vigør i Birthe og Svends alder. Tusind tak for din søde hilsen til os alle tre.

   Stort knus retur

   Slet
 24. :-) :-) :-)

  ..... og tænk lige på, hvor længe sådan en lille 25 cl. flaske kunne (skulle) vare! Det blev til en ren meditativ zen-agtig oplevelse. Mindfulness go home! ;-)

  SvarSlet

ANNONCE