fredag den 20. marts 2015

KALK DIN HAVEJORD

I HAVEN I WEEKENDEN

Man skal ikke kalke sin have ret tit. Hvert femte år eller sådan noget. Men hvis du slet ikke har gjort det, så kan det være en god idé nu, for regnbyger virker forsurende på din havejord, og langt de fleste af dine planter trives bedst i jord, der er til den basiske side. Derfor er en tur med kalkspanden en god aktivitet her i marts. 

TEKST OG FOTO: MARIANNE

Det kan være at gabe over for meget, når jeg har sat mig for at skrive om kalkning af jorden, for jeg ved faktisk ikke ret meget om surhedsgrad, PH-værdier mv. Det håber jeg imidlertid, at der er nogle havefolk, der gør, så I kan dele jeres viden med andre læsere herinde. Feel free!

Men det, jeg ved, er, at jorden bliver mere og mere sur på grund af syreregnen. Og jeg ved også, at langt de fleste haveplanter hælder til den kalkrige side, og derfor er det en god idé at traske rundt med sin kalkspand her i marts og drysse et fint lag over den del af haven, som ikke decideret er surbundsbede.


Endelig ved jeg, at det ikke er noget, du skal gøre tit. Faktisk er hvert tredje-femte år alt rigeligt, for der er jo også kalk i det vandingsvand, der kommer ud af hanen. Nogle steder endog rigtigt meget kalk. På den måde får en del af haven jo en del.

Påskeklokker er nogle af de kalkelskende planter i haven
Når du imidlertid kalker, så sikrer du at planterne kan optage det magnesium og andre vitale stoffer, der er den næring, som de har brug for. Og det er jo tosset ikke lige at sørge for at det er på plads, hvis ikke du har kalket overhovedet i den tid, du har ejet haven. Sådan én er jeg. Jeg har ejet min matrikel i 15 år, men aldrig kalket. Det skal der laves om på nu, så derfor går jeg ture med kalkspanden. Små ture og lidt ad gangen, for sådan en zinkspand er faktisk ret så tung. Man kan også hælde kalken i en fordelingstrille, som ligner en slags plænelufter, og den kan man så skubbe rundt med på plænen, hvis man synes, at den trænger. Bedene må få med let hånd ved hjælp af en lille skovl. Hvad er det man siger: Som salt på en æggemad, eller sukker på havregryn? Det sidste er måske ikke en god sammenligning, da mange (børn?) bruger alt for meget. Det lange af det korte er: Brug lidt.

Flere steder på nettet kan man læse om, at det er en god idé at kalke sin plæne for at undgå mosdannelse. Men nogle steder, står der, at det er en myte. Hvad er dine erfaringer? Dem er vi mange, der gerne vil høre om. Og indtil nu har vi skrevet ALT for lidt om hhv. gødning og græsplæner i det hele taget, så lad bare ballet begynde!  

3 kommentarer:

 1. Jeg læser interesseret med, men kan desværre ikke byde ind med guldkorn.
  Hilsen Pia

  SvarSlet
 2. Jeg har erfart at mosen forsvinner med gjødsel, ikke med kalk... Ellers så forsvinner mosen når det blir mye tråkk. Vi har en bit av plenen der vi tidvis må kjøre bilen over, og der er det flott gress og ingen mose. Men det er vel ikke alle steder der man kan kjøre bil i en hage. Ha en fin helg! Klem fra Anne-Kristin

  SvarSlet
 3. Jeg gemmer flittigt alle mine æggeskaller og de bliver kørt en tur i blenderen. Jeg spreder det i bedene og på den måde får jeg stille og roligt genbrugt og gavnet haven :-)

  SvarSlet

ANNONCE