mandag den 27. juli 2015

NEDKLIPNING OG EN LILLE RUNDTUR

REDAKTIONENS HAVEDAGBOG

Så kom jeg endelig i gang med at få foretaget den store årlige nedklipning af de stauder, der kan komme med en lille genblomstring i sensommeren. Det meste af ugen skulle gå, men fredag eftermiddag fattede jeg saksen og gik i gang.

Grunden til, at jeg er kommet så sent i gang med nedklipningen, er, at jeg ikke er så begejstret for de mange huller, der kommer i bedet. Fra at have set frodigt og dejligt ud, er det faktisk lidt sølle. Jeg håber blot, at der ikke går ret meget mere end 2-3 uger, før der igen kommer grønne blade, og så håber jeg ikke, at jeg fik klippet for sent.

TEKST & FOTO: LENEFire trillebørfulde blev det til, inden jeg var var færdig, og det meste var lodden løvefod, som jeg vil savne i bedene. Ugen er også gået med at soignere alle roserne og dagligt vande krukker.

NedklipningVed bassinerne blomster nu alle seks agapanthus. De blev sået i 2012, og sidste år var det kun de fire af dem, der blomstrede - men nu er de alle med! Jeg synes ikke, at jeg normalt er særlig god til alt det med frøsåning, men dette er altså lykkedes over al forventning. Mon de skal omplantes igen i år?

Agapanthus, skærmliljeNår det blæser, og det synes jeg det ofte gør i denne sommer, vælter de for et godt ord, så de kunne godt trænge til en større potte. Men de skal heller ikke have for megen jord. Rødderne skal fylde potten ud, før man omplanter.

Alle mine hortensiaer blomstrer helt vildt lige nu - undtagen Limelight, der står på bagsiden af væksthuset. Disse står ved køkkenvinduet i vores lille gårdrum og får kun sol et par timer om morgenen, men de stortrives og har en lang blomstring her i skyggen.

Hortensia Endless Summer

Et andet syn, som jeg dagligt nyder på min haverunde er pletter i luften, der er plantet som fodpose rundt om de tre opstammede blodblommetræer, der alle står i halve whiskytønder.

Pletter i luftenJeg havde helt glemt, at jeg havde sat én i et af staudebedene, og den bliver garanteret glad for at få lidt luft.9 kommentarer:

 1. "Den anden ungdom" kalder jeg et, når jeg klipper løvefod, geranier osv ned og der så kommer nye friske skud og blomster. Jeg plejer at gøre det umiddelbart inden jeg tager på ferie, - så slipper jeg for synet af de allerværste "bare pletter".
  Og ved samme lejlighed klipper jeg også toppen af en halvdelen af phlox-stilkene - det forlænger den samlede blomstringstid og gir forøget blomstring i 2. runde da de afklippede stilke hver afsætter flere nye skud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Mariane
   Ja, det er en god idé af gøre det inden man tager på ferie, med mindre den som vores ligger et stykke inde i august. Så er det nok for sent at klippe!
   Tak fordi du mindede mig om tippet med at klippe i floksene. Jeg har tit tænkt på det, men aldrig prøvet det. Det må jeg også i gang med :)

   Slet
 2. Mon du har nok Agapanthus til at plante ud? Du kunne prøve at dække dem med "noget" om vinteren, Jeg har god held med 50 cm halm ovenpå så kommer de fint igennem kulden og I Ontario får vi minus 25 I lange perioder Men jeg har sandjord så de rådner ikke

  SvarSlet
  Svar
  1. Hov, nu kommer jeg til at blande mig i snakken. For vi har faktisk hørt om metoden her i landet også. Læs fx. denne artikel, som jeg skrev sidste år. http://www.havefolket.com/2013/08/vagns-sensommerhave-i-skovly.html . Jeg har endnu ikke praktiseret den, men det lader sig gi sig, tilsyneladende. :)

   Men dræn, siger du. Det lyder rigtigt, de trives jo overvældende godt på fx. Nordspaniens skånende bjergsider, hvor der er varme og meget dræn i form af grus og stenet jord.

   Slet
  2. Hej Knud,
   Jeg har 10 agapanthus i alt - 8 blå og 2 hvide. Det kunne da være interessant at prøve, hvis jeg tør løbe risikoen. Jeg har nemlig et ganske særligt forhold til de seks små blå, som jeg selv har sået, men jeg kan jo prøve med én af de andre. Lægger du noget vandtæt over halmen, og rådner det ikke? Vi har lerjord.

   Slet
 3. Det var måske en ide at sætte de små potter i en større, fx 3 og 3, så de ikke vælter hele tiden - for det er da lidt irriterende og man risikerer jo at blomsterstænglerne knækker = katastrofe...
  Det er nogle meget flotte vandtrug du har, god stil!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tina, det var da faktisk en meget god idé at sætte dem sammen i en større potte. Så syner de jo også af mere. Jeg satser dog på at de skal omplantes til foråret - og så løser problemet sig forhåbentlig af sig selv.

   Slet
 4. Ja meget flotte vandtrug. Hvordan er de bygget?
  Hvis nogle har erfaringer med overvintring af Agaphantus i lerjord, så hører jeg også gerne nærmere.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Carina

   Kan godt forstå du falder for dem. De er super flotte.
   Der er en udførlig beskrivelse af hvordan de er bygget i vores sommermagasin. Hvis du ikke har købt det allerede, så kan du på siden 'FORHANDLER' se, hvor bladet forhandles i nærheden af dig :-)

   Slet

ANNONCE