torsdag den 13. august 2015

BLODBLOMMER I SENSOMMERLYS

Blodblomme
KRUKKERNE

Da vores nabo til den ene side har mange, høje træer, som henlægger store dele af vores have i skygge sidst på eftermiddagen, har jeg altid været lidt "træforskrækket". Men efterhånden er det gået op for mig, at træer også kan være af det gode. 

TEKST & FOTO: LENE

Vores have manglede lidt i højden, noget der kunne fange blikket. Træerne skulle ikke være store, da vi som sagt har skygge nok. Vi skulle finde nogle, der kunne plantes i tre whiskytønder, og stå på rad og række på den nye terrasse ved pergolaen. Der er så mange at vælge imellem, men valget faldt til sidst på blodblomme, som jeg havde læst meget om. Blodblomme, Prunus Cistena, som faktisk er en dværgblodblomme, har de smukkeste røde blade, og da vi ikke har meget af den farve i haven var de naturligvis selvskrevne.

Blodblomme


Sidste år købte vi derfor tre opstammede blodblommer. Selve kronen var ret høj, og jeg vil gerne have dem runde, men på planteskolen anbefalede de at jeg ventede med at beskære til foråret efter blomstring. Ikke fordi der var noget galt i at beskære dem om efteråret, men fordi de syntes jeg skulle nyde så stor en blomstring som muligt, og derefter beskære dem. Jeg var glad for at jeg lyttede til den anbefaling, for hvilken blomstring der kom i maj. 

Blodblomme

De små lyserøde blomster er noget af det yndigste, der findes, og da træerne var afblomstret fik jeg klippet dem nogenlunde i den ønskede runde facon. De skal selvfølgelig studses hvert år.

Blodblommerne fik fodposer af pletter i luften. Den er super velegnet til dette, og den tåler sagtens hård frost. Den fryser helt ned, og man tror at den er gået ud, men pludselig begynder de små blade at skyde igen og kommer til at se sådan ud:

Pletter i luftenBlodblommerne har været det helt rigtige valg og en stor glæde, og uanset vejret lyser de op i haven, men især når solen falder på dem.

Blodblomme
På planteskolen fik vi at vide, at de kunne klare 3-4 år i tønderne, men så skulle vi plante dem ud i jorden. Lidt ærgerligt, for de har fået den helt perfekte placering nu. Jeg vil blive glad for at høre, om der er nogen der har erfaringer med blodblommer i sådanne tønder.

3 kommentarer:

 1. Nu bor jeg I Ontaro så du må tage min kommentar med salt. Min erfaring er ikke med træer I tønder men med podet blodblomme . Mine holdt I 5 år, så begyndte de at gå ud bare sådan uden videre og uden jeg at kunne finde en grund Det kan godt have været grundstammen.
  Jeg tror du blot skal nyde de fine træer mens du har dem og når du ser at de bliver for store ( for det tror jeg planteskolen har ret I ) så ud I haven Der er jo ingen ting der står stille I en have , I modsætning til din stue hvor jeg lige har hørt det udemærked ord: " dustify " Hvilket konoterer hvad der er vi laver derinde når vi gør rent.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Knud
   Du har ganske ret i, at haven ikke skal være statisk. Det er jo netop det, der gør det dejligt at ha' en have. Jeg tror bare jeg ser, hvordan det går med træerne, og så finder jeg sikkert en lige så god plads til dem derefter.

   Slet
 2. Hvor er det blevet et flot rum I har der, Lene og perfekt med de tre tønder med blodblomme. I må overveje at få lavet nogle fine runde huller i belægningen, kantet med chaussésten som I kan plante blodblommerne i.
  Jeg har ikke den bedste erfaring med træer i beholdere, de får i hvertfald brug for jordfornyelse på en eller anden måde for der sker både ophobning og udvaskning af stoffer i en krukke.
  Jeg har et figentræ i en stor teracottakrukke på tredje år og den gik helt i stå i år indtil jeg lagde krukken ned, trak træet forsigtigt ud (det var ikke nemt) og fyldte planteskolejord i bunden, ploppede det i igen. Det hjalp på lysten til at sætte blade og frugt.
  Men uanset hvor omhyggelig man er med vanding og jord så udsætter man træet for yderligheder så man skal nok være meget arbejdsom og omhyggelig for at holde alle forhold optimale for træet, desværre.

  SvarSlet

ANNONCE