søndag den 4. oktober 2015

TEMA: KUNSTFÆRDIGE HAVER

LEDER

Natur og kultur går afsindigt godt sammen. Haver er det helt oplagte sted at forene disse to størrelser, og her i dette tema skal vi dvæle ved kunstfærdige haver. 

Haver, som ejerne har gjort noget ekstra ved. Haver, som på den ene eller anden måde tilføjer oplevelsen af at være ude nogle ekstra dimensioner. Haver, der anvendes som rum for kreativitet - ejerens egen eller andres - genstande, der er købt, modtaget som gaver og andet. 


Mangfoldigheden er enorm, for "vis mig din have, og jeg skal sige dig hvem du er" lever stadig i bedste velgående. Og vi havefolk er så mange og så forskellige - mangfoldigheden længe leve! Ligesom i naturen selv.

Indrømmet: Jeg har aldrig været til de der små nisser, dværge, storke, eller kunstige springvandsanlæg. De lokker det brede smil frem i mig hver gang jeg ser dem, ikke af hån, slet ikke. Men blot af begejstring over verdens mangfoldighed. Eksempler på liv og glæde over haven og dens muligheder.

Da min mand og jeg første gang fik en have sammen, modtog vi naturligvis en halv meter havenisse i "hadegave" af hans venner. En meget stor, og meget, meget grim, dumglad og lystig sag. Han blev placeret ved indgangen til vores daværende store gule hovedgård. Jeg har desværre ikke et billede af den, og heller ikke af mig, som vist på daværende tidspunkt havde et ansigtsudtryk diametralt modsat både venners og nisses. Min mand og jeg delte den gamle gård med et andet ægtepar, hvis datter desværre kom til at køre den i stykker. Min mand var i lang tid overbevist om, at jeg havde opfordret hende til det, men det ordnede hun så glimrende selv. At hun også knipsede alle hovederne af mine blomster i den fælles have, gjorde, at vi efter ikke ret lang tid besluttede to ting: 1) Vi ville have vores egen have. 2) Vi er fælles om at finde ud af, hvad vi finder beriger haven med skønhed og kunstfærdighed.

Jeg håber sådan at andre også er det. Går der mon mænd og koner rundt og bander i det skjulte over en nisse eller et spejl, et Singersymaskine-understel eller mærkelige dimser og dutter, sneglehuse og lanterner?

Hvis der er noget, vi her i magasinet gerne vil opfordre til er det at splid skrinlægges. Stridsøksen hører til langt nede i jorden, hvor den modsat alt muligt andet i haven slet ikke formerer sig. Overbærenhed og kærlighed formerer sig, heldigvis - det håber vi i hvert fald. For trangen til at skabe kunstfærdige haver er stor.

Måske kan dette tema give inspiration til, hvad der egentlig er smukt. Hvad vi (og I) egentlig godt kan lide. Hvad er det, der tilføjer haven personlighed og elegance, humor, vildskab, ynde og glæde. Eller hvad det nu skal tilføre. Maskulinitet fx eller sensualitet og rå stramhed går jo også mere end glimrende sammen med kunst. Og med haver!

I dette tema kommer vi rundt omkring på jordkloden. Og rundt omkring i smag og behag. Både hjemmegjorte ting, dyre kunstklenodier, skæve og skøre påhit og så selvfølgelig alle mulige kreative unikaer.


Velkommen med indenfor til månedens tema.
M Å N E D E N S  K O M M E N D E  T E M A A R T I K L E RKREATIVE SIDDEPLADSER
Fantasien er stor og handymænd får ofte frit spil, når der skal konstrueres siddepladser. Vi har fanget nogle forskellige nemme og halvsvære. Lad dig inspirere her.


IKKE TIL AT STÅ FOR
I HAVEFOLKETs efterårsmagasin skriver jeg om en helt unik have, der ikke ligner noget, jeg ellers har portrætteret, nemlig haven ved Containerby, Nørrebro. Den er fyldt med kreative indslag og ikke mindst humor, se blot her.
KUNSTFÆRDIGE HAVER
En have er meget mere end græsplæne, træer, gyngestativ og staudebede. Det er også det perfekte lærred til kunstfærdigheder. Men hvad skal man vælge? Se med her, når vi præsenterer nogle af de elementer, vi har fundet i besøgte haver.


EN PÆRE I GRÆSSET
For den kreative viser vi her et lille fund i haven ved Waterperry. En smuk pilehytte flettet som en pære, der stille er landet på den store bløde græsplæne. Den indbyder til leg.


SKULPTURER I DIN HAVE
Hvor finder man smukke og særegne skulpturer til haven? Jo, fx på nogle af de små gallerier rundt omkring. Ofte finder du dem i sommerhusområderne, ligesom dette her, du nu skal besøge. Vi skal kigge på kobbermænd, der falder i med omgivelserne og som alligevel stritter med arme og ben.
MENS DU GLÆDER DIG - SÅ LÆS TIDLIGERE ARTIKLER OM EMNET HER: 


EXILION - EN SMUK OG BAROK HAVE
Når man har levet et udskejet liv i sus og dus, er der ikke noget at sige til, at stramme linjer, fokuspunkter og beskæring pludselig kan blive en livsstil. Det bruger den tidligere reklamemand Peter Wibroe nu de fleste af sine vågne timer på, og han nyder hvert eneste sekund! Kom med i hans exil-have.

HAVENS DØR
Vi kigger på døre i haven - havelåger og porte. Dem der fører ind til nye oplevelser og lukker af for andre.
HAVE UDEN ORD
Et meget moderne haveanlæg er nyeste haverum ved Kiftsgate Court. Haverummet er tilføjet af den nuværende ejer, Anne Chambers.


TÆNKEPAUSE I GLYPTOTEKETS HAVE
Man drøner forbi lige ude på H.C. Andersens Boulevard fra Amager til København eller den anden vej, og så lægger man ikke mærke til, at der faktisk ligger en dejlig oase lige bag Glyptoteket. Heldigvis er der en del turister og lokale, der nyder haven. Her kan du også besøge den.
KREATIVE ENGELSKE HÆKKE
Stærkt inspireret af DR's udsendelse fra Chipping Campden gik årets haverejse til Cotswold, og dermed også en søgen efter smukke, engelske hække. Og vi blev absolut ikke skuffede.

NÅR GRAFIK OG BOTANIK MØDES
I sommermagasinet viser jeg en smagsprøve på en af mine nye yndlingshaver. Se mere her fra Botanisk Have i Barcelona, hvor skæve planter huserer, og elementerne regerer - hvor grafik og botanik mødes.


GENVEJ TIL DE FORMKLIPPEDE
Er du vild med formklippede hække og figurer i din have? Så kan du skyde en genvej, der er dyr, men meget smuk!

Lederen er alene et udtryk for skribentens personlige holdninger og betragtninger.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

ANNONCE