Hvis nu du havde et redskab? Ville du så være med til at gøre en forskel og skabe en rigere natur i byen? Skabe rum for en mangfoldighed af dyr og planter? Og endnu bedre: Hvad hvis du kunne slappe af i hængekøjen og se det ske?


TEKST: BIRGIT SOMMER, FOTO: BIRGIT SOMMER & HABITATS

Redskabet hedder Vild Med Vilje og er en grøn bevægelse startet af Habitats, der arbejder for en rigere og vildere natur i Danmark. 

Rent praktisk er Vild Med Vilje et opgør med alle de toptrimmede græsplæner rundt omkring. De er kortklippede, krævende og har et ensartet udseende året rundt. Disse plæner kan forvandles til rigtblomstrende, spirende rum, hvor græsset får lov til at svaje i vinden, og de vilde blomster kan stråle om kap med solen.

Sådanne rum i byen vil tiltrække en rig variation af dyr og planter. De vil være sunde uderum til ophold, opdagelse og leg, der tydeligt viser årstidernes skiften, og de vil øge vores nysgerrighed og fælles kendskab til naturen.Vild Med Vilje er også at have en holdning til at lade naturen gå sin gang. Kun at blande sig lidt dér, hvor det fremmer naturen. Se hvilke nye planter, der dukker op og kan trives frem for dem, der er købt på planteskolen og skal vandes, gødes og måske dækkes over for at kunne klare vinterens frostgrader. Vi skal huske at glædes over al den rigdom, vi har til rådighed, hvis bare vi lader den komme til udtryk.

Det første Vild Med Vilje område etableret i 2011 i 
samarbejde med KU Campus Service Nord. 
Foto: Habitats
Vi skal et par år tilbage, før jeg helt tilfældigt i radioen hørte Philip Hahn-Petersen fra Habitats fortælle om Vild Med Vilje. Jeg blev så begejstret, at jeg kontaktede dem for at høre, om vi kunne starte et samarbejde. I dag er aftalen på plads, og når jeg er ude hos en ny kunde og skal hjælpe med idéer til haven, fortæller jeg kort om konceptet og hører, om de har interesse i at være med. Selv et lille hjørne af haven er med til at gøre en forskel. Et af de gode argumenter for haveejere er, at man slipper for den ugentlige tur med plæneklipperen. Det er ret mange timer på en sæson, der går med den opgave.
”Både udsigten til grønne miljøer og det at færdes i dem har påviste fordele for menneskers helbred og trivsel, fordi det mindsker stress og øger velværet.”
Parker, firmaers og institutioners grønne arealer og rabatterne langs vejene kan også være med til at gøre en forskel. Et driftsbudget kan sandsynligvis mindskes på et areal, der kun skal slås enkelte gange frem for hyppige slåninger hele sæsonen.Et Vild Med Vilje-areal slås kun et par gange om året enten med le eller maskine, og høet rives sammen for ikke at tilføre for meget næring til de vilde blomster, der trives bedst i næringsfattig jord.

 

Min have på Lærkebakken i København er Vild Med Vilje. Græsplænen får lov til at vokse frit på de steder, hvor den har et interessant og mangfoldigt artsindhold. Jeg bruger le og rive, når det ser for trist ud. På det areal, hvor fotoet er taget, var der året før en swimmingpool, og fyldjorden gemte på en fin og mangfoldig frøbank. Jeg glæder mig til at følge udviklingen af min vilde have. 2014 var første år i haven – Rikke Milbak Foto: Rikke Milbak

 

 
For at gøre indsatsen synlig og konkret hører der et Danmarkskort med til konceptet, hvor alle Vild Med Vilje-stederne bliver registreret og med billeder vises, hvor den vilde natur har fået en plads i byen. Også på de sociale medier bliver de gode historier fortalt, så de kan inspirere andre til at bidrage med en forholdsvis lille indsats, der vil gøre en stor forskel for naturen.
 
Så smuk kan en grøftekant se ud, hvis den får lov til at passe sig selv. 

Det ville gavne naturen gevaldigt, hvis vi fik en lidt mere afslappet holdning til, hvordan en have også kan se ud. Vi skal opdage det smukke i et naturligt udtryk og væk fra det overtrimmede og friserede. Vi kan godt hjælpe naturen lidt på vej og sprede frø af vilde blomster og græsser, som vi synes er smukke, eller som er interessante i forhold til at sikre fødegrundlag for bestøvende insekter, sommerfugle eller andre dyr. Da det er vores have, skal vi kunne trives i den uden at føle os overvældede eller invaderet.

Lone Loklindt er bedst kendt som formand for Folketingets Miljøudvalg og miljøordfører for de radikale. Hvad færre ved er, at hun også er Vild Med Vilje eller rettere sagt, det er hendes have på Frederiksberg. Tre forskellige steder i haven har Lone erklæret den Vild Med Vilje for at give plads til mangfoldigheden af dyr og planter i byen. Foto: Lone Loklindt
Æstetik spiller en stor rolle, for at vi føler os godt tilpas, og det må være op til den enkelte, hvor grænsen går for at gribe ind.
Har du brug for hjælp til at komme i gang med Vild Med Vilje i din egen have, kan jeg kontaktes på birgit@gronnerum.dk. Læs mere om Vild Med Vilje. Har du spørgsmål, eller vil du gerne være Vild Med Vilje i din virksomhed, institution eller kommune, så skriv til philip@habitats.dk. 

 
GRØNNE RUM

v. Birgit Aarsleff Sommer

 

Hobrovej 12, 3000 Helsingør
Tlf 26 80 85 50